Βενιζέλος: Ο Ανδρουλάκης, ο Μητσοτάκης και ο Πούτιν
Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στα γεγονότα της Ουκρανίας επισημαίνοντας ότι ο Πούτιν αμφισβητεί όλο το status που έχει δημιουργηθεί μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ
Ένα από τα χαρακτηριστικά του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, είναι η απόφαση του, σύμφωνα με πληροφορίες να μην κοιτά στο παρελθόν σε ότι αφορά τουλάχιστον στην στελέχωση του νέου κόμματος που εκείνος θέλει να δημιουργήσει.
Το παραπάνω επιβεβαίωσε έμμεσα χθες Δευτέρα και ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος να σημειωθεί ότι μετά από πολύμηνη απουσία, έχει εμφανιστεί τις τελευταίες ημέρες δύο φορές.
«Ιστορική η σχέση μου με τον Ανδρουλάκη»
«Το ΚΙΝΑΛ δεν έχει λόγο να μπει σε συζήτηση για συγκυβέρνηση» δήλωσε στο MEGA και στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» ο Ευάγγελος Βενιζέλος αλλά δεν έκρυψε τη δυσφορία του γιατί ο νέος πρόεδρος δεν έχει επικοινωνήσει ακόμη μαζί του.
«Ο κ. Ανδρουλάκης έχει μια ιστορική σχέση μαζί μου, τον πρότεινα για γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, του πρότεινα να μπει στο ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών…μετά την εκλογή όπως είχα υποχρέωση αλλά και τη διάθεση, του έστειλα τα θερμά μου συγχαρητήρια και την ευχή μου να επικοινωνήσει με την ιστορία, φαντάζομαι ότι κάποια στιγμή θα μου απαντήσει, κάποια στιγμή θα θελήσει να ακούσει το πως σκέφτομαι αν και φαντάζομαι ότι διαβάζει αυτά που γράφω και ακούει αυτά που λέω» υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Πάντως, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «είναι μια αισιόδοξη στιγμή. Η νέα ηγεσία αναλαμβάνει τα καθήκοντά της με μια δημοσκοπική αλλαγή, η οποία οφείλεται και στην εκλογή αλλά και στη φθορά κυβέρνησης και Τσίπρα… Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να πει κάτι και το ΚΙΝΑΛ πρέπει να βρει να πει κάτι το οποίο να είναι πέραν του προλόγου και πέραν των καλών προθέσεων. Θα πει. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε κάπως υπομονετικοί και κάπως ανεκτικοί… Το μεγάλο θέμα του κ. Ανδρουλάκη είναι εάν θα κινηθεί αντιλαϊκιστικά».
Εκτίμησε πως «ο κ. Μητσοτάκης στέλνει τον κ. Ανδρουλάκη σε μια κεντροαριστερή πολυκατοικία μαζί με τον κ. Τσίπρα» ενώ σημείωσε ότι «καλλιεργείται μια πόλωση γιατί η επιλογή της κυβέρνησης είναι μια επιλογή αυτοδυναμίας, χρειάζεται μια πόλωση προς τον ΣΥΡΙΖΑ για να υπάρχει ο φόβος του ΣΥΡΙΖΑ».
Επικρίσεις σε Μητσοτάκη
Επέκρινε τον πρωθυπουργό για επιλεκτική μνήμη, αναφερόμενος στο θέμα της Novartis λέγοντας «υπάρχει επιλεκτική μνήμη και επιλεκτική ευαισθησία σε σχέση με τους θεσμούς και αναφέρομαι στα όσα είχε πει ο κ. Μητσοτάκης για την υπόθεση Novartis. Παραλείποντας να αναφέρει τα ονόματα όλων αυτών που εθίγησαν, που επλήγησαν και που έδωσαν τη μάχη γιατί έχει μια εικόνα για το από ποιους δόθηκε η μάχη υπέρ της Δημοκρατίας, υπέρ του Κράτους Δικαίου».
Κάλεσε τους ευρωβουλευτές ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να τοποθετηθούν για την πρόσκληση από ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει σε επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου η κ. Τουλουπάκη σημειώνοντας «μετά τη διαγραφή του κ. Κύρτσου….πρέπει να τοποθετηθούν όλοι. Και οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και οι ευρωβουλευτές του ΚΙΝΑΛ με πρώτο τον κ. Ανδρουλάκη, διότι μαθαίνω ότι με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ η κ. Τουλουπάκη εν ενεργεία αντιεισαγγελέας Εφετών ούσα, έχει κληθεί να μιλήσει σε επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου και άρα περιμένω να υπερασπιστούν το κύρος των θεσμών και την ιστορία και την αλήθεια όλοι οι ευρωβουλευτές, που δεν ακολουθούν το άρμα».
Για την προκλητικότητα της Τουρκίας
Άσκησε κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών στην ουκρανική κρίση τονίζοντας «Δεν κατάλαβα πραγματικά γιατί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών προχθές στη Μόσχα δεν αρκέστηκε σε αυτά που είπε με τον κ. Λαβρόφ αλλά μετά διαβεβαίωνε ότι έχει πειστεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ρωσική εισβολή – αυτό που έγινε είναι μια νομική εισβολή με την υπογραφή των διαταγμάτων – και στη συνέχεια ζητήσαμε μεσολάβηση της Ρωσίας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, νομίζω την πιο ακατάλληλη στιγμή, παράταιρα, άκαιρα, ενώ αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε πως θα διαμορφωθεί αυτό που λέμε Δύση, ο ρόλος της Τουρκίας, ο οποίος είναι ρόλος κράτους – μέλους του ΝΑΤΟ….ο χρόνος δεν κυλάει υπέρ ημών διότι τα ορυκτά μας καύσιμα μένουν αναξιοποίητα και στο τέλος δεν θα έχουν καμία σημασία – είδατε ότι ακυρώθηκε ο East Med – υπάρχουν κοινοπραξίες που δεν αρχίζουν τις έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης».
Συμπλήρωσε για τις προκλητικές αιτιάσεις της Τουρκίας πως «πρέπει να εξετάσουμε τον ρόλο που θα επιδιώξει να αναλάβει η Τουρκία, διότι η Τουρκία βρίσκει την ευκαιρία αυτή προκειμένου να υπογραμμίσει ότι είναι παρούσα, ότι είναι μια περιφερειακή δύναμη, ότι είναι στρατιωτικώς και διπλωματικώς διαθέσιμη… Το ζήτημα της αποστρατικοποίησης τώρα συνδέεται με την κυριαρχία. Είναι παντελώς αβάσιμο και προκλητικό κατά το Διεθνές Δίκαιο, πάντως η θεωρία των γκρίζων ζωνών ήταν μεγέθους Α μετά τα Ίμια και τώρα είναι 1000 Α.».
Για Ουκρανία
Αναφορικά με την στάσης της Ρωσίας υπογράμμισε ότι «ο Πούτιν είπε ότι αμφισβητεί όλο το status που δημιουργήθηκε μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης…θέλει να επαναδιαπραγματευτεί όλο το σύστημα ασφάλειας που διέπει την Ευρώπη» ενώ υπογράμμισε πως οι κυρώσεις στη Ρωσία θα παρατείνουν την ενεργειακή κρίση «οι κυρώσεις είναι επιβαρυντικές για την ευρωπαϊκή οικονομία λόγω της ενεργειακής εξάρτησης….η ενεργειακή κρίση θα παραταθεί».
- Economist: Τι θα κάνει ο νέος «τσάρος» της αμερικανικής οικονομίας που επέλεξε ο Τραμπ
- Ο Τσίπρας κινείται πάνω από τα υπάρχονται κόμματα, τον αφορά ο ευρύτερος χώρος
- Ο Τζούρισιτς άνοιξε το σκορ στο Αγρίνιο – Δείτε το γκολ του Παναθηναϊκού (vids)
- Aντέλ: «Δεν ξέρω πότε θα τραγουδήσω ξανά»
- Το Release Athens 2025 υποδέχεται τους Fontaines D.C. και Boy Harsher
- Η Άγκυρα προσπαθεί να «διαβάσει» τον Τραμπ