Σε νέες ανακοινώσεις προχωρά ο Τζο Μπάιντεν μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται ότι θα παρουσιάσει τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Μόσχα μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Σύμβουλοι του Μπάιντεν χρησιμοποιούν πλέον τον όρο «εισβολή» για να περιγράψουν τις κινήσεις του Πούτιν.

Ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν τόνισε ότι «ο Πούτιν μπορεί ακόμα να αποφύγει έναν πόλεμο δικής του επιλογής».

Οι δηλώσεις Όστιν έγιναν πριν την έναρξη της συνάντησής του στο Πεντάγωνο με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα, στον οποίο -απευθυνόμενος- είπε: «Θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά μαζί σας».

Δείτε live το διάγγελμα του Μπάιντεν

Νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την επιβολή κυρώσεων σε 27 Ρώσους ιδιώτες και οντότητες, σε τράπεζες, στον τομέα της άμυνας καθώς επίσης να περιορίσουν την πρόσβαση των Ρώσων στις ευρωπαϊκές αγορές.

Όλα τα μέλη της Ρωσικής Δούμας θα υποστούν κυρώσεις, που αφορούν σε απαγόρευση ταξιδιών και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων.

«Αυτό το πακέτο κυρώσεων που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα κράτη μέλη θα βλάψει τη Ρωσία και θα τη βλάψει πολύ», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Μπορέλ.