Κλιματική αλλαγή: Πολύ υψηλότερες από ό,τι είχε εκτιμηθεί οι εκπομπές μεθανίου από τον ενεργειακό τομέα
Επιτακτική η ανάγκη μείωσης των εκπομπών, λέει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Οι εκπομπές μεθανίου από τον παγκόσμιο ενεργειακό τομέα είναι υψηλότερες κατά 70% από ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), με τον ορυκτό άνθρακα να αναδεικνύεται ως μεγαλύτερη μεμονωμένη πηγή.
Το μεθάνιο είναι δεκάδες φορές πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα ως αέριο και του θερμοκηπίου και οι ανθρωπογενείς εκπομπές του πρέπει να μειωθούν δραστικά προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τον οποίο η μέση θερμοκρασία του πλανήτη δεν πρέπει να αυξηθεί πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου έως το 2100, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Στην έκθεσή της Global Methane Tracker 2022, η IEA τονίζει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών.
Η βιομηχανία ορυκτού άνθρακα, η οποία συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά στην ετήσια έκθεση, υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί σε ετήσιες εκπομπές 42 εκατομμυρίων τόνων (Mt), ακολουθούμενη από το πετρέλαιο με 41 Mt και το φυσικό αέριο με 39 Mt.
Η έκθεση παρέχει τις πρώτες συνολικές εκτιμήσεις εκπομπών για κάθε χώρα και καταγράφει πιθανές ενδείξεις προόδου όσον αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος.
«Οι εκπομπές μεθανίου από τον ενεργειακό τομέα αυξήθηκαν κατά λίγο λιγότερο από 5% πέρυσι» αναφέρει η υπηρεσία. «Αυτό δεν τις έφερε πίσω στα επίπεδα που είχαν το 2019 και υπολειπόταν ελαφρά της αύξησης στη συνολική χρήση ενέργειας, γεγονός το οποίο δείχνει ότι κάποιες προσπάθειες για τον περιορισμό των εκπομπών μπορεί ήδη να αποδίδουν» επισημαίνει.
Περισσότερες από 100 χώρες συσπειρώθηκαν πέρυσι στην προσπάθεια υπό τις ΗΠΑ και την ΕΕ για μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% από τα επίπεδα του 2020 κατά τη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα COP25 στη Γλασκώβη.
«Αν ως το τέλος αυτής της δεκαετίας μπορέσουμε να μειώσουμε τις εκπομπές μεθανίου που προκαλούνται από τον άνθρωπο κατά 30% από τα σημερινά τους επίπεδα, ο αντίκτυπός τους στην αύξηση της θερμοκρασίας στα μέσα του αιώνα θα είναι ίδιος σαν να αλλάζαμε όλα τα αυτοκίνητα, φορτηγά, αεροπλάνα και πλοία του κόσμου σε τεχνολογίες μηδενικών εκπομπών» σημείωσε ο επικεφαλής ενεργειακός οικονομολόγος της IEA Τιμ Γκουλντ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Αρκετό αέριο για όλη την Ευρώπη
Ο ενεργειακός τομέας αντιπροσωπεύει περίπου 40% των εκπομπών μεθανίου από την ανθρώπινη δραστηριότητα, σύμφωνα με την IEA.
Αν το 2021 όλες οι διαρροές μεθανίου που συνδέονται με τις επιχειρήσεις σε αυτόν τον τομέα μπορούσαν να ανακτηθούν και στη συνέχεια να πωληθούν, η αγορά θα είχε ωφεληθεί από επιπλέον 180 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου –του οποίου το μεθάνιο είναι κύριο συστατικό.
Αυτό είναι το ισοδύναμο όλου του αερίου που απαιτείται για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και περισσότερο από ό,τι χρειάζεται για να μετριαστεί η τρέχουσα ενεργειακή κρίση, υπογραμμίζει συνοψίζοντας η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις