Ευρωζώνη: Σε νέο ιστορικό υψηλό ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο
Εντείνονται οι πιέσεις στην ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων
- Ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν υπόσχεται ο Πούτιν
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση - Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Στο 5,1%, νέο ιστορικό υψηλό, διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο, εντείνοντας τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να απαντήσει με αυστηρότερη νομισματική πολιτική.
Τα στοιχεία του περασμένου μήνα μάλιστα διέψευσαν τις προσδοκίες των αναλυτών αποκλιμάκωση στο 4,4%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 5,6% τον Ιανουάριο του 2022, από 5,3% τον Δεκέμβριο.
Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Γαλλία (3,3%), στην Πορτογαλία (3,4%) και στη Σουηδία (3,9%). Τα υψηλότερα καταγράφηκαν στη Λιθουανία (12,3%), στην Εσθονία (11,0%) και στην Τσεχία (8,8%).
Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,5%, κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λίγο πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης
Τον Ιανουάριο, η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από την ενέργεια (2,80 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (0,98 π.μ.), τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (0,77 π.μ.) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,56 π.μ.).
Το αυξανόμενο κόστος ζωής είναι πιθανό να κυριαρχήσει στην πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ του έτους την Πέμπτη, ακόμη κι αν οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η τράπεζα θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμά της για τη διατήρηση των επιτοκίων αμετάβλητων, ενώ μειώνει σταθερά τις αγορές περιουσιακών στοιχείων κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους .
Ο Μπερτ Κόλιν, ανώτερος οικονομολόγος στην ING, δήλωσε ότι αναμένει από την ΕΚΤ να «σηματοδοτήσει την πρόωρη αύξηση των επιτοκίων» την Πέμπτη. Είπε ότι η πτώση του βασικού πληθωρισμού της ευρωζώνης και η επιβράδυνση των τιμών των αγαθών έδειξαν ότι «δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για εκτεταμένες δευτερογενείς επιπτώσεις» όπου οι υψηλότερες τιμές προκαλούν απότομες αυξήσεις στους μισθούς.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις