Oxford Economics: Το «πάγωμα» του Nord Stream 2 και επιπτώσεις στην ανάπτυξη
Οι επιπτώσεις της απόφασης της Γερμανίας στις ενεργειακές τιμές και πώς θα αντιδράσει η ΕΚΤ, σύμφωνα με την Oxford Economics
Στο συμπέρασμα ότι οι αυξήσεις στις ενεργειακές τιμές θέτουν σε κίνδυνο τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ, καταλήγει νέα έκθεση της Oxford Economics, η οποία αναλύει τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει το «πάγωμα» του Nord Stream 2, που αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση.
Η μελέτη έρχεται την ίδια ημέρα, κατά την οποία η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός στην ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο ανήλθε στο 5,1%, ποσοστό που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό για την περιοχή του ενιαίου νομίσματος.
Η Oxford Economics αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε χθες το πάγωμα του αγωγού Nord Stream 2 ως απάντηση στην κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Και προσθέτει ότι, εκτός από την επικείμενη επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στη Ρωσία και την πιθανότητα η περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης να πυροδοτήσει σκληρότερα μέτρα, αυτό προσθέτει σημαντικούς κινδύνους στις βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης.
Η Ρωσία έχει θέσει τη λειτουργία του Nord Stream 2 ως προϋπόθεση για την ομαλοποίηση των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παρά την άφθονη εναλλακτική χωρητικότητα του αγωγού. Έτσι, η απόφαση για πάγωμα θέτει σε κίνδυνο τη σταδιακή πτώση της τιμής, την οποία η Oxford Economics προέβλεπε ότι θα συμβεί φέτος.
«Παρόλα αυτά ο ήπιος χειμώνας και οι πρόσφατες παραδόσεις LNG που έχουν βελτιωμένα επίπεδα αποθήκευσης περιορίζουν τον άμεσο αντίκτυπο στην τιμή» τονίζει.
Περιορισμένος αντίκτυπος
Διαπιστώνει επίσης ότι η μεγάλη αύξηση στις τιμές φυσικού αερίου δεν έχει περάσει σε όλο της το εύρος στην κατανάλωση, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι και ο άμεσος αντίκτυπος μπορεί τελικά να είναι μέτριος.
«Ακόμα κι αν οι τιμές αυξηθούν κατά 20% πάνω από τη βασική μας τιμή φέτος, υπολογίζουμε ότι αυτό θα αύξανε τον πληθωρισμό μόνο κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τη βασική μας τιμή το 2022 και θα ωθούσε το ΑΕΠ κατά 0,1% κάτω από το βασικό μας επίπεδο έως το 2023. Ένα χτύπημα στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από το ΑΕΠ» υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Αβέβαιες προοπτικές
Ωστόσο, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου είναι πιθανό να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οι πιθανότητες μεγαλύτερης μετακύλησης στους καταναλωτές αυξάνονται γρήγορα. Και οι βιομηχανικοί παραγωγοί που εξαρτώνται από το φυσικό αέριο θα μπορούσαν να δουν τα περιθώριά τους να συρρικνώνονται περαιτέρω, διακινδυνεύοντας περισσότερες διακοπές παραγωγής. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν επίσης, ενισχύοντας τις βραχυπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις.
Η κλιμάκωση της έντασης θέτει σε κίνδυνο τους δύο ακρογωνιαίους λίθους της αναμενόμενης ανάκαμψης, την ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών και την ανάκαμψη της βιομηχανικής δραστηριότητα, τονίζει η OE και καταλήγει: «Ανάλογα με το βαθμό κλιμάκωσης, η δημοσιονομική πολιτική μπορεί να προσφέρει πρόσθετη υποστήριξη στους καταναλωτές. Ο υψηλός πληθωρισμός καθιστά πιο δύσκολη τη μέτρηση της αντίδρασης της ΕΚΤ, αλλά η καθυστέρηση των αυξήσεων των επιτοκίων έως το 2023 έχει γίνει πιο πιθανή».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις