Γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι: Από τη συναυλία στη Χαλκιδική, στην τραγωδία με τους 36 νεκρούς
Αμέσως μετά την επίσκεψη Τσιόδρα, ξεκίνησε η εισαγγελική παρέμβαση για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη δομή του Ασβεστοχωρίου
Η μεγάλη τραγωδία με τους 36 νεκρούς από κοροναϊό στο γηροκομείο του Ασβεστοχωρίου κατέληξε σε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μακεδονία», στις 12 Αυγούστου του 2020 παρουσιάστηκαν τα πρώτα εφτά κρούσματα στο συγκεκριμένο γηροκομείο. Η έξαρση που σημειώθηκε ήταν η πρώτη μετά την εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης επισκεπτηρίων στους οίκου ευγηρίας.
Τα κρούσματα αποδείχθηκε ότι ήταν πολλά περισσότερα από τα πρώτα εφτά, μέχρις ότου έφτασαν τα 36, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν εργαζόμενοι στο γηροκομείο.
Η κινητοποίηση ήταν τέτοια που μέχρι και ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, επισκέφθηκαν τον οίκο ευγηρίας την πρώτη ημέρα της αποκάλυψης των κρουσμάτων.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Τσιόδρας τότε είχε αναφέρει πως: «Έχουμε μια μεγάλη επιδημία σε αυτό το γηροκομείο που τηρούσε όλα τα μέτρα. Δεν επιτρεπόταν επισκεπτήριο. Δυστυχώς, προήλθε από το προσωπικό, από επαφή με θετικό κρούσμα που είχε βρεθεί σε συναυλία στη Χαλκιδική. Έτσι φαίνεται από τα πρώτα δείγματα».
Ο λοιμωξιολόγος, μάλιστα, άφησε να εννοηθεί πως η συγκεκριμένη συναυλία αποτέλεσε την πηγή του προβλήματος και τόνισε ότι πρέπει να προσέχουν όλοι, ακόμα και τα πιο νεαρά ασυμπτωματικά άτομα καθώς μπορεί να μεταδώσουν τον ιό με καταστροφικές συνέπειες.
Η εισαγγελική παρέμβαση και οι πρώτοι νεκροί
Αμέσως μετά την επίσκεψη Τσιόδρα, ξεκίνησε η εισαγγελική παρέμβαση για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στη δομή του Ασβεστοχωρίου.
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανος Ζαρκαντζιάς, είχε παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθούν ευθύνες για τη διασπορά της COVID-19.
Στη συνέχεια κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας παρενέβησαν στον οίκο ευγηρίας για να αναζητήσουν την πηγή του προβλήματος. Εκεί, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν 68 περισσότεροι τρόφιμοι από ότι προέβλεπαν οι σχετικές άδειες. Το γηροκομείο φιλοξενούσε 186 αντί για 88 ηλικιωμένους.
Στις 13 Αυγούστου σημειώθηκαν οι πρώτοι δυο θάνατοι ηλικιωμένων που διέμεναν στο γηροκομείο και κόλλησαν κοροναϊό. Οι δύο ηλικιωμένες γυναίκες, μάλιστα, έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.
Στις 18 Αυγούστου 2020 οι νεκροί ηλικιωμένοι από το γηροκομείο είχαν φτάσει τους έξι, ενώ στις 20 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους έφτασαν τους 20. Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στον Εισαγγελέα, οι θάνατοι των ηλικιωμένων που καταγράφηκαν από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 ήταν 36.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη
- Ο Δημήτρης Τζιόβας αναλύει τη σχέση ιστορίας και μυθιστοριογραφίας
- Τα ζώδια σήμερα: Τι ωραία, τι καλά