Ακρίβεια: Οι κίνδυνοι για τον προϋπολογισμό – Ευρωπαϊκή επιδότηση αναζητά ο Μητσοτάκης
«Δημοσιονομικά επώδυνο» το πρόβλημα για κάθε χώρα. Νέα κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τις τιμές σε φυσικό αέριο και καύσιμα, τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα
Μεγάλος βραχνάς αναδεικνύεται για την κυβέρνηση η ακρίβεια και οι φόβοι για ανεξέλεγκτες συνέπειες στην οικονομία ενισχύονται μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και τη συνεχή άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου.
Δημοσιονομικά εξαιρετικά επώδυνο
Ουσιαστικά, το ράλι των ανατιμήσεων τινάζει στον αέρα και τον προϋπολογισμό -όπως άλλωστε και στις άλλες χώρες- καθώς οι όποιοι υπολογισμοί των δημοσιονομικών μεγεθών έγιναν με βάση τις τιμές που ίσχυαν πολύ πριν την κρίση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.
Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «δημοσιονομικά επώδυνο» το θέμα ως προς τη διαχείρισή του από το κάθε κράτος – της ΕΕ και προανήγγειλε ότι θα θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για έκτακτα μέτρα στήριξης των καταναλωτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς για κάθε 10 ευρώ που αυξάνεται το φυσικό αέριο η ελληνική οικονομία επιβαρύνεται με κόστος 600 εκατομμυρίων ευρώ.
«Βραχυπρόθεσμα είναι πάρα πολύ σημαντικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υπάρχουν έκτακτα μέτρα στήριξης των ευρωπαίων καταναλωτών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, καθώς όλες οι χώρες σήμερα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο επιδοτούν τους καταναλωτές για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.
»Χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες, τα κράτη-μέλη. Η κάθε μια έχει τον δικό της τρόπο να το αντιμετωπίσει αλλά για όλες τις χώρες είναι ένα πρόβλημα το οποίο είναι δημοσιονομικά εξαιρετικά επώδυνο και έχω πρόθεση να θέσω το ζήτημα αυτό στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές του δηλώσεις με το Ρουμάνο ομόλογό του.
Διαβάστε επίσης – Πληθωρισμός: Απειλή εκτροχιασμού λόγω της κρίσης στην Ουκρανία
Διαβάστε επίσης – Ελλάδα: Έχουμε την 8η πιο ακριβή βενζίνη στον κόσμο
Ευρωπαϊκή επιδότηση του ενεργειακού κόστους για επιχειρήσεις και νοικοκυριά
Στην ίδια κατεύθυνση κατά τη σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ακόμη ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ουκρανία ότι η Ευρώπη πρέπει να βρει κοινή απάντηση στην αύξηση των τιμών ενέργειας. Και αυτό, όπως τόνισε, αφορά τόσο την επιβάρυνση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όσο και την ανάγκη η Ευρώπη να μην είναι εξαρτώμενη από τις διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου και να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Ουσιαστικά αυτό που θέλει η ελληνική κυβέρνηση είναι ένα ευρωπαϊκό ταμείο κατά το πρότυπο της λειτουργίας του αντίστοιχου ταμείου στην πανδημία για την επιδότηση του ενεργειακού κόστους σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και ταυτόχρονα δημοσιονομική ελευθερία για ακόμη έναν τουλάχιστον χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει και το θέμα για κοινές προμήθειες φυσικού αερίου που έχει θέσει στους υπουργούς Ενέργειας ο Κώστας Σκρέκας.
Πλήγμα για ασθενέστερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις η πράσινη μετάβαση
Από την άλλη βεβαίως η ακρίβεια στην ενέργεια θέτι σε κινδύνους και αυτή καθ’ αυτή την λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» με τον κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει σήμερα ότι «η μετάβαση προς την πράσινη οικονομία δεν πρέπει να επιβραδυνθεί, αλλά πρέπει να επιταχυνθεί με έναν τέτοιο τρόπο, όμως, που δεν θα πλήξει τα ασθενέστερα νοικοκυριά και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις».
Το θέμα της ακρίβειας παραμένει βασικό σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ενώ παράπονα έχουν αρχίσει να εκφράζονται προς τους υπουργούς και από τους βουλευτές της ΝΔ.
Καταστροφικές επιλογές
Ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα χρεώσε στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη καταστροφικές επιλογές που δημιούργησαν και πολλαπλασίαν την ακρίβεια στην χώρα μας, κάνοντας λόγο για λεηλασία του εισοδήματος και δραματική μείωση της κίνησης στην αγορά.
Ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η χώρα οδεύει με μαθηματική ακρίβεια σε κοινωνική έκρηξη σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός «δημιούργησε αυτήν την κρίση, την πολλαπλασίασε, πριν πυκνώσουν τα σύννεφα του πολέμου στη γειτονιά μας. Με καταστροφικές επιλογές που έκανε. Με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, την αδυναμία να διαπραγματευθεί σε χαμηλότερη τιμή το φυσικό αέριο που αγοράζουμε 30% ακριβότερα από ό,τι η Βουλγαρία, με την απουσία ελέγχων στην αγορά και τη δημιουργία καρτέλ.
Απελπιστική κατάσταση
»Σήμερα λοιπόν, εξαιτίας αυτών των επιλογών, έχει δημιουργηθεί μία κατάσταση απελπιστική. Τόσο στους λογαριασμούς του ρεύματος, όσο και στην τρομακτική ακρίβεια των ειδών βασικής κατανάλωσης για το κάθε νοικοκυριό».
Διαβάστε επίσης – Σκρέκας: Επικίνδυνο το πάγωμα των τιμολογίων της ΔΕΗ – Δεν μπορούμε να απορροφήσουμε το 100% της ακρίβειας
«Ο κ. Τσίπρας είτε προσποιείται πως δεν καταλαβαίνει, είτε όντως δεν καταλαβαίνει ποια είναι η παγκόσμια κατάσταση με την ενεργειακή κρίση, προκειμένου να στηρίξει το αγαπημένο του αφήγημα ότι για όλα φταίει ο Μητσοτάκης.
»Στην πρώτη περίπτωση είναι ακραία υποκριτής, στη δεύτερη τραγικά ανεπαρκής εν μέσω μάλιστα της παρούσας κρίσιμης περίστασης για την πατρίδα και τους ανθρώπους της. Καταλαβαίνουμε τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και κατανοούμε την ανάγκη να νιώσουν το κράτος δίπλα τους.
»Με ειλικρίνεια, σοβαρότητα και σχέδιο κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορεί να γίνει για να περιορίσουμε τις συνέπειες και αυτής της κρίσης» ήταν η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου.
Κάθε δυνατή προσπάθεια για συγκράτηση των τιμών
Κατά τη συνάντηση που είχε το βράδυ της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το νέο πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γιάννη Μασούτη και τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Γιάννη Μπρατάκο, τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συγκράτηση των τιμών και για τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις των ανατιμήσεων στους καταναλωτές.
Σημειώνεται ότι γκρίνια υπάρχει και εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ με βουλευτές της περιφέρειας ιδίως να εμφανίζονται ανήσυχοι και πιεσμένοι από τους ψηφοφόρους τους και ιδίως από τον αγροτικό κόσμο λόγω της γιγάντωσης του κόστους παραγωγής. Ενδεικτική ήταν η προχτεσινή τοποθέτηση στην Βουλή του Χρήστου Μπουκώρου, ο οποίος μίλησε για «πολύ μεγάλη» πίεση στα βουλευτικά γραφεία από τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ αιχμές κατά του υπουργού Ενέργειας άφησε ο Χρήστος Κέλλας.
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό