Μητσοτάκης – Τσιούκα: Η Ρωσία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο στην Ουκρανία
Τουρκία, δυτικά Βαλκάνια και ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη κυριάρχησαν στις συζητήσεις του Ρουμάνου πρωθυπουργού με τον Κ. Μητσοτάκη στο Βουκουρέστι
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις τους στην Ανατολική Ευρώπη και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο κυριάρχησαν στη συζήτηση που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρουμάνος ομόλογός του, οι οποίοι στις κοινές τους δηλώσεις καταδίκασαν με απόλυτο τρόπο τις τελευταίες ρωσικές κινήσεις στην ουκρανική κρίση, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες Ελλάδα και Ρουμανία συντάσσονται με τους συμμάχους τους ως κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Συζητήσαμε πολλά, ωστόσο σημαντικό χρονο αφιερώσαμε στα θέματα διεθνούς ασφάλειας, καθώς η επίσκεψή μου στο Βουκουρέστι γίνεται στη σκιά της απόφασης της Ρωσίας να αναγνωριζσει με μονομερώς την ανεξαρτησία των δημοκρατιών σε Λουγκάνσκ και Ντονιέτσκ» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι «είναι κινήσεις που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο» και υπογράμμισε ότι πρόκεται για «εκφράσεις αναθεωρητισμού που θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι είναι θεμελιώδεις αξίες του διεθνούς δικαίου ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας των κρατών και τόνισε: «Καταδικάζουμε απερίφραστα πρωτοβουλίες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες. Ως κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και ΕΕ συντονιζόμαστε με τους εταίρους μας ώστε να έχουμε ουσιαστική και ενιαία απάντηση».
«Έχουμε καταδικάσει απερίφραστα την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία με την αναγνώριση του Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ και τη διείσδυση ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφός τους», σημείωσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, λέγοντας ακόμη ότι σε αυτό το πλαίσιο οι συζητήσεις του με τον κ. Μητσοτάκη περιστράφηκαν γύρω από την ενίσχυση της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ.
«Έχουμε επιβεβαιώσει την ισχυρή ενίσχυση για την υπεράσπιση της ακεραιότητας της Ουκρανίας. Ελλάδα και Ρουμανία στηρίζουν με κάθε τρόπο» τόνισε ο Νικολάε Τσιούκα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε επιφυλακή για τη στήριξη των Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία και συμπλήρωσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις θέτουν ζητήματα διεθνούς ασφάλειας, αλλαγής συνόρων κλπ διαμηνύοντας ότι «ποτέ και κανέναν δεν ευνόησε η αστάθεια».
Σε ότι αφορά για την ενεργειακή επάρκεια, λογω της ουκρανικής κρίσης ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «στην Ελλάδα έχουμε πάρει όλα τα μέτρα για την ενεργειακή ασφάλεια» τονίζοντας ότι προκύπτουν τρία συμπεράσματα:
Πρώτον, δεν πρέπει να επιβραδυνθεί η πράσινη μετάβαση, πρέπει να επιταχυνθεί χωρίς να πλήξει ασθενέστερους και επιχειρήσεις, μειώνοντας την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Δεύτερον, βραχυπρόθεσμα χρειάζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στήριξη των καταναλωτών, επισημαίνοντας ότι είναι «είναι επώδυνο δημοσιονομικά» το ζήτημα αυτό για να το αντιμετωπίση κάθε χώρα ξεχωριστά και προανήγγειλε ότι θα το θέσει στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Και τρίτον, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
Σε ότι αφορά την Τουρκία ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Νικολάε Τσιούκα εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι στην Ανατολική Μεσόγειος η Ελλάδα σέβεται το διεθνές δίκαιο. Ενώ σε ότι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια ο κ. Τσιούκα σημείωσε ότι Ελλάδα και Ρουμανία στηρίζουν την επέκταση της ΕΕ κάνοντας λόγο για «γεωστρατηγική επένδυση της Ευρώπης».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστηκε τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας για τη στήριξή τους στην Ανατολική Μεσόγειο λέγοντας ότι «η Ελλάδα κρατάει πάντα κλειστή την πόρτα των απειλών και ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου. Το εργαλείο για τη λύση των προβλημάτων είναι το διεθνές δίκαιο και όχι ο ιστορικός αναθεωρητισμός».
Παράλληλα ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι οι δύο χώρες, Ελλάδα και Ρουμανία συμφωνούν απόλυτα ότι η θέση όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην Ευρώπη και μάλιστα ανέφερε ότι θα ζητήσει «να συγκληθεί το ταχύτερο η πρώτη διάσκεψη για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία».
Σε ότι αφορά τη διμερή συνεργασία Ελλάδας και Ρουμανίας υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας για θέματα Πολιτικής Προστασίας, ενώ οι δύο πρωθυπουργοί αναφέρθηκαν στις δυνατότητες που υπάρχουν να βελτιωθούν και άλλο οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών με επενδύσεις αλλά και στον τομέα του τουρισμού. Ταυτόχρονα επανεβαιώθηκε η πλήρης στήριξη της Ελλάδας στη Ρουμανία ώστε η τελευταία να καταστεί πλήρες μέλος της Σένγκεν.
- Φονική επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Διαδήλωση σχεδιάζει η ακροδεξιά – Αντιδιαδήλωση με σύνθημα «όχι στο μίσος»
- Απίστευτο: Ο Αμορίμ διέκοψε τη συνέντευξη Τύπου επειδή το ταβάνι έσταζε νερό (vid)
- Ρίτσαρντ Γουέλς: Η δολοφονία του σταθμάρχη της CIA από τη «17 Νοέμβρη»
- Με έξι λέξεις, η αδερφή της Μπλέικ Λάιβλι πήρε θέση στη μήνυση για σεξουαλική παρενόχληση
- Τι είπε ο Κάτας για Γκέιμπριελ και το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού
- Μαγδεμβούργο: «Είδαν πολλά πτώματα και ανθρώπους τραυματισμένους» – Τι ανέφερε εργαζόμενος επιχείρησης