Ουκρανία: Οι σκληροί όροι του Πούτιν και οι κυρώσεις κλείνουν την πόρτα της διπλωματίας
Σκληρούς όρους έχει θέσει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στους δυτικούς ηγέτες για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, τη στιγμή κατά την οποία κλείνουν οι πόρτες των διαπραγματεύσεων, παραχωρώντας τη θέση τους στις κυρώσεις και τις αντιπαραθέσεις ενώ όλα δείχνουν πως η Ρωσία, αντί να αποχωρεί, ενισχύει τις δυνάμεις της γύρω από τα σύνορα με την Ουκρανία.
Μέσα σε μόλις λίγες ώρες, χθες Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κλιμάκωσε δραματικά την ένταση στο μέτωπο της Ουκρανίας.
«Ειρηνευτικές δυνάμεις»
Περνώντας από τη θεωρία των απειλών στην πράξη της υλοποίησής τους, ο ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, όπου πρόκειται να στείλει τώρα επισήμως και ρωσικά στρατεύματα, τα οποία όμως ο ίδιος ονομάζει «ειρηνευτικές δυνάμεις».
Η κίνηση του Πούτιν έρχεται, προφανώς, να ενταφιάσει κάθε προοπτική αναζωογόνησης των συμφωνιών ειρήνευσης του Μινσκ στο πλαίσιο των οποίων οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές θα εξασφάλιζαν μεν μεγαλύτερη αυτονομία αλλά εντός των συνόρων της Ουκρανίας.
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη καθώς οι όροι που έχει θέσει ο ρώσος πρόεδρος στη Δύση και η ανυποχώρητη στάση του στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οδηγούν και στη γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση.
Σκληρούς όρους έχει θέσει ο Πούτιν στη Δύση (φωτογραφία Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via Reuters)
Οπως μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο ίδιος ο Πούτιν αποκάλυψε τους τέσσερις όρους (στην πραγματικότητα τρεις καθώς οι συμφωνίες του Μινσκ πλέον δεν υφίστανται) που έχει θέσει κατά τις επαφές του με τους ηγέτες της Δύσης, αλλά και το περίγραμμα των κινήσεών του από ‘δω και πέρα.
Δείτε επίσης: Ρωσικά ΜΜΕ: Ποιο είναι το «μεγάλο μυστικό» και τα σχέδια του Πούτιν στην Ουκρανία
Στο μεταξύ, τα περιθώρια διπλωματικής διευθέτησης έχουν πλέον στενέψει, εάν δεν έχουν έστω προς στιγμήν ακυρωθεί.
Παγώνουν οι συναντήσεις
Ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε ότι δεν συντρέχει πλέον κανένας λόγος για να συναντηθούν οι ηγέτες των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών για την ακύρωση της συνάντησής του με τον ρώσο ομόλογό του.
«Ασφαλώς» δεν σχεδιάζεται σύνοδος κορυφής των προέδρων των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν «σε αυτό το στάδιο», ξεκαθάρισε ο Λευκός Οίκος, μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν πως ακυρώθηκε η αυριανή συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, που υποτίθεται πως θα ήταν προπαρασκευαστική.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε αναφερθεί λίγο νωρίτερα στις κυρώσεις που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ στη Μόσχα μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
«Αυτή είναι η αρχή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», σημείωσε, αναφερόμενος στην ομιλία του Πούτιν τη Δευτέρα και στην εξουσιοδότηση της Δούμας να στείλει στρατεύματα στο Ντονμπάς.
«Ακραίες απαιτήσεις»
«Η ομιλία του Πούτιν δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται να «επιδιώξει πραγματικό διάλογο» για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Απείλησε έμμεσα εδάφη που κατείχε παλαιότερα η Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων εθνών που σήμερα είναι ακμάζουσες δημοκρατίες και μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μπάιντεν.
Κυρώσεις ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν κατά της Ρωσίας (φωτογραφία αρχείου Reuters)
«Απείλησε ρητά με περισσότερα, αν δεν ικανοποιηθούν οι ακραίες απαιτήσεις του», πρόσθεσε ο Μπάιντεν και αναρωτήθηκε τι «δίνει [στον Πούτιν] το δικαίωμα να ανακηρύσσει νέες λεγόμενες χώρες σε εδάφη που ανήκουν στους γείτονές του»;
Αυτό αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε.
Τα ρωσικά στρατεύματα, πάντως, που έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και στη Λευκορωσία, όχι μόνο δεν φαίνεται να φεύγουν, αλλά ενισχύονται όπως μετέδωσε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar, η οποία παρακολουθεί συστηματικά το τελευταίο διάστημα τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων γύρω από τα ουκρανικά σύνορα (φωτογραφίες, επάνω κεντρική και κάτω).
Ενίσχυση των δυνάμεων
Δορυφορικές εικόνες της καταγράφουν νέα ανάπτυξη 100 και πλέον στρατιωτικών οχημάτων και το στήσιμο δεκάδων σκηνών για στρατιώτες στη νότια Λευκορωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Η εταιρεία έκανε λόγο επίσης για νοσοκομείο εκστρατείας που ανεγέρθηκε πλάι σε στρατόπεδο στη δυτική Ρωσία, κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα καθώς και για φορτηγά τα οποία χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά βαρέων οχημάτων, όπως αρμάτων μάχης, αυτοκινούμενων πυροβόλων και άλλου εξοπλισμού να συγκεντρώνονται επίσης στην περιοχή των συνόρων, όπως και επιπλέον στρατιωτικές μονάδες.
Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, τίθενται αν αμφιβόλω πλέον και οι διπλωματικές επαφές που θεωρητικώς προωθούνταν περί μιας διεθνούς Συνόδου για το Ουκρανικό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις