Ουκρανία: Ποιοι είναι οι τρεις Ρώσοι ολιγάρχες, φίλοι του Πούτιν, στους οποίους η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις
Οι Times του Λονδίνου παραθέτουν πληροφορίες για τους τρεις δισεκατομμυριούχους
- Ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν υπόσχεται ο Πούτιν
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση - Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Σε ρωσικές τράπεζες και τρεις ολιγάρχες επικεντρώθηκαν οι κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον ως αντίποινα στην κίνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει τις δύο αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία.
Πρόκειται για τον Μπόρις Ρότενμπεργκ και τον ανιψιό του, Ιγκόρ, και τον Γκενάντι Τιμτσένκο, οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα των κυρώσεων των ΗΠΑ από το 2014 και το 2018. Οι πόροι που κατέχουν τα ιδρύματα και τα εν λόγω πρόσωπα στη Βρετανία θα παγώσουν, ενώ δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος στη Βρετανία. Επιπλέον, θα απαγορεύεται σε βρετανούς πολίτες ή εταιρείες να έχουν δοσοληψίες με τα ρωσικά φυσικά ή νομικά πρόσωπα της λίστας.
Οι Times του Λονδίνου παραθέτουν πληροφορίες για τους τρεις δισεκατομμυριούχους.
Μπόρις Ρότενμπεργκ
Ο Μπόρις Ρότενμπεργκ και ο αδελφός του, Αρκάντι, είναι παιδικοί φίλοι του Βλαντίμιρ Πούτιν. Μαζί προπονούνταν στο τζούντο, στην Αγία Πετρούπολη, και ακόμα και σήμερα λέγεται ότι δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στο άθλημα. Ο Μπόρις, μάλιστα, είναι αντιπρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας τζούντο.
Ο 40χρονος γιος του Ρότενμπεργκ, που ονομάζεται κι αυτός Μπόρις, έκανε το μεταπτυχιακό του στο Λονδίνο, στην Ευρωπαϊκή Σχολή Επιχειρήσεων. Εχει και τη βρετανική υπηκοότητα και ακίνητα αξίας 3,3 εκατ. λιρών στην Μπελγκρέιβια, μία από τις πλουσιότερες συνοικίες του Λονδίνου.
Ο 65χρονος Μπόρις Ρότενμπεργκ είναι ο κύριος μέτοχος της τράπεζας SMP, την οποία ίδρυσε το 2001 μαζί με τον αδελφό του, Αρκάντι.
Την ίδια στιγμή, έγιναν στελέχη στην Gazprom, την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου που κατασκεύασε τους αγωγούς Nord Stream. Τα δύο αδέλφια και η τράπεζά τους έγιναν στόχος των Αμερικανών, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τον Πούτιν, διότι πρόσφεραν οικονομικές υπηρεσίες σε ανώτερους αξιωματούχους της Ρωσίας. Η τράπεζα και ο ίδιος ο μέτοχος, κατά τη βρετανική κυβέρνηση, ενέχονται στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.
Ο Πούτιν ανέθεσε πολλά κατασκευαστικά έργα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ στον Ρότενμπεργκ για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι.
Το 2018, το Δίκτυο Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP) δημοσίευσε το πόρισμα έρευνας σύμφωνα με το οποίο ο Ρότενμπεργκ έχει στην κατοχή του πολλές επαύλεις στη γαλλική Ριβιέρα, ενώ έχει και ακίνητα στο Νάιτσμπριτζ στο Λονδίνο.
Ιγκόρ Ρότενμπεργκ
Ο ανιψιός του Μπόρις και γιος του Αρκάντι, Ιγκόρ Ρότενμπεργκ, ετών 47, είναι πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας National Telemati Systems (NTS).
Η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε ότι η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα των μεταφορών και είναι στρατηγικής σημασίας για την ρωσική κυβέρνηση. Η NTS αναπτύσσει πλατφόρμα λογισμικού για την διαχείριση των πληρωμών στα διόδια των «έξυπνων δρόμων» στη Ρωσία.
Είχε αναλάβει επίσης μεγάλα κατασκευαστικά έργα γύρω από τη Ρωσία και την Ουκρανία για κρατικά μουσεία, σταθμούς Μετρό και εμπορικά κέντρα.
Το Forbes υπολογίζει την περιουσία του στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Ο Ιγκόρ Ρότενμπεργκ βρίσκεται στη λίστα των αμερικανικών κυρώσεων από το 2018.
Γκενάντι Τιμτσένκο
Ο Γκενάντι Τιμτσένκο είναι ένας από τους κύριους μετόχους της τράπεζας Rossiya, η οποία εμπλέκεται στην προσάρτηση της Κριμαίας και την ενοποίηση του οικονομικού της συστήματος με αυτό της Ρωσίας.
Η σχέση του ολιγάρχη με το ρωσικό κράτος είναι ακόμα πιο στενή. Ο 69χρονος Τιμτσένκο και ο Πούτιν είναι προσωπικοί φίλοι από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν ο πρώτος ήταν επιχειρηματίας στον χώρο του πετρελαίου στην Αγία Πετρούπολη και ο δεύτερος, ανερχόμενος πολιτικός.
Τότε, ο Πούτιν ήταν πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων του δήμου και έκανε «δώρο» στον φίλο του μία άδεια εξαγωγών. Ο Τιμτσένκο ίδρυσε τον οίκο Gunvor, που δραστηριοποιείται στον τομέα των εξαγωγών πετρελαίου.
Εως το 2007, διαχειριζόταν το 30% όλων των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου και ο Τιμτσένκο έγινε δισεκατομμυριούχος. Εκείνη τη χρονιά ο Στάνισλαβ Μπελκόβσκι, πολιτικός επιστήμονας στη Μόσχα, είχε κατηγορήσει τον Πούτιν ότι έχει μερίδιο στα κέρδη της εταιρείας, η οποία το αρνήθηκε.
Ο Τιμτσένκο έγινε στόχος των κυρώσεων του Μπαράκ Ομπάμα, το 2014 μαζί με άλλα μέλη του κλειστού κύκλου του ρώσου ηγέτη. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είχε αναφέρει τότε ότι «οι δραστηριότητες του Τιμτσένκο στον ενεργειακό τομέα έχουν συνδεθεί απευθείας με τον Πούτιν. Ο Πούτιν έχει επενδύσει στην Gunvor και ίσως έχει πρόσβαση στα κεφάλαιά της».
Το Forbes υπολογίζει ότι η περιουσία του Τιμτσένκο ανέρχεται στα 23,9 δισ. δολάρια και έχει στην κατοχή του πολλά ιδιωτικά τζετ και ένα γιοτ 40 μέτρων που φέρει το όνομα της συζύγου του, Λένας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις