Ουκρανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα
Εκτός Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα κηρυχθεί η Ουκρανία μετά από απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της χώρας.
Συγκεκριμένα, μετά από συνεδρίαση του συμβουλίου, ο ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας Oleksiy Danilov δήλωσε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιβληθεί σε όλες τις περιοχές εκτός από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, οι οποίες αναγνωρίστηκαν ως ανεξάρτητες από την Ρωσία με το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Είπε ότι θα διαρκέσει αρχικά 30 ημέρες, ωστόσο η απόφαση αυτή πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το ουκρανικό κοινοβούλιο.
Στρατιωτικός νόμος σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ – Ξεκίνησε η επιστράτευση
Την ίδια ώρα ραγδαίες είναι οι εξελίξεις καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του απεσταλμένου του in Γιάννη Χαραμίδη, κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος στις περιοχές του Ντονμπάς.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι , όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, άρχισε να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος .
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ο μέγιστος χρόνος επιστράτευσής τους είναι ένα έτος.
Αξίζει να σημειωθεί πως στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στην Ανατολική Ουκρανία, τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις όπλων.
Ουκρανοί δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι οι πολίτες δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο να αγοράσουν όπλα από τρόφιμα.
Την ίδια στιγμή, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε σήμερα από τους Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τη Ρωσία το συντομότερο δυνατό λόγω του κινδύνου στρατιωτικής κλιμάκωσης της έντασης με τη Μόσχα.
«Το υπουργείο συνιστά στους Ουκρανούς πολίτες να αποφεύγουν οποιοδήποτε ταξίδι στη Ρωσία και από όσους ήδη βρίσκονται εκεί να την εγκαταλείψουν αμέσως», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τη Δύση να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που θα στοχοθετούν την οικονομία της χώρας και τον στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Τα πρώτα αποφασιστικά βήματα ελήφθησαν χθες και είμαστε ευγνώμονες για αυτό», επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Κουλέμπα. «Τώρα η πίεση πρέπει να αυξηθεί προκειμένου να σταματήσουν τον Πούτιν. Να πληγεί η οικονομία και ο στενός του κύκλος. Να πληγούν περισσότεροι. Να πληγούν σκληρά. Να πληγούν τώρα», υπογράμμισε.
Οι δυτικές χώρες ανακοίνωσαν χθες Τρίτη τις πρώτες νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των αποσχιθεισών επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία και απείλησαν να επιβάλουν και νέες, αν η Ρωσία εισβάλει στη γειτονική της χώρα.
Τύμπανα πολέμου
Πάντως την ώρα που η αγωνία χτυπάει κόκκινο για τις εξελίξεις στην περιοχή, το τοπίο παραμένει θολό για την επόμενη μέρα στο Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας μετά την αναγνώριση των «Λαϊκών Δημοκρατιών» από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Και αυτό, διότι ο ρώσος πρόεδρος στέλνει αντιφατικά μηνύματα με τις κινήσεις του για το τι προτίθεται να κάνει στο θέμα με την ουκρανική κρίση, καθώς από τη μία ενισχύει τα στρατεύματά του στην Ανατολική Ουκρανία και από την άλλη δηλώνει ότι «η χώρα παραμένει ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων».
«Η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα», τόνισε ο Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα με την ευκαιρία της ημέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας.
«Ωστόσο τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος ο οποίος ζητεί εγγυήσεις από τη Δύση, όπως η δέσμευση να μην ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία και να τερματιστεί η ενίσχυση της Συμμαχίας κοντά στα ρωσικά σύνορα.
«Ο Πούτιν είναι πιθανό να θελήσει να καταλάβει το Κίεβο…»
Πάντως, την ώρα που οι εκτιμήσεις για τις επόμενους κινήσεις του ρώσου προέδρου ποικίλουν, η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε σήμερα, Τετάρτη, ότι είναι πολύ πιθανό ο Πούτιν να θελήσει να εισβάλει στην Ουκρανία και να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο.
Ειδικότερα, η Λιζ Τρας ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει το σχέδιό του για πλήρη εισβολή στην Ουκρανία. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να σχεδιάζει κάτι τέτοιο», πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο κατάληψης του Κιέβου.
Παράλληλα η Τρας επεσήμανε ότι η Βρετανία δεν είναι ακόμη βέβαιη ότι ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη εισέλθει στις δύο αποσχιθείσες επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας, το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ.
Διαβάστε επίσης: Ένας νεκρός στρατιώτης και έξι τραυματίες από βομβαρδισμούς φιλορώσων ανταρτών
«Δεν έχουμε επιβεβαιωμένα στοιχεία ότι έχει συμβεί ακόμη», τόνισε σε άλλη της συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC.
«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ασαφής (…) Αυτό που εννοώ είναι ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορεί κάθε είδους ψεύτικο υλικό. Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών μας έχουν επιβεβαιώσει πλήρως το τι συμβαίνει», εξήγησε η Βρετανίδα υπουργός.
Εξάλλου η Τρας δήλωσε ότι η βρετανική ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης Ofcom θα πρέπει να εξετάσει το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, το οποίο μεταδίδει στη Βρετανία.
«Σε ό,τι αφορά το Russia Today, είμαι της άποψης ότι μεταδίδει προπαγάνδα και ψευδείς ειδήσεις σε τακτική βάση και αποτελεί ουσιαστικά βραχίονα του ρωσικού κράτους και είμαι βέβαιη ότι η Ofcom το εξετάζει», σημείωσε στο Times Radio.
Αντίθετη με τις κυρώσεις στη Ρωσία η Κίνα
Πάντως οι δραματικές εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία, προκάλεσαν από την πρώτη στιγμή την έντονη αντίδραση της Δύσης, με αρκετές χώρες να προχωρούν σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Χωρίς να περιμένουν, οι δυτικές χώρες ανακοίνωσαν τις πρώτες κυρώσεις, αντιδρώντας στην αναγνώριση των αυτονομιστών με τους οποίους πολεμά ο ουκρανικός στρατός εδώ και οκτώ χρόνια. Η σύρραξη αυτή έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 14.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το Κίεβο.
Το πιο θεαματικό μέτρο ανακοινώθηκε από το Βερολίνο, που πάγωσε το γιγαντιαίο έργο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2, που θα μετέφερε ακόμα περισσότερο ρωσικό αέριο στην Ουκρανία.
Στον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε ένα «πρώτο πακέτο» κυρώσεων με σκοπό να εμποδιστεί η Μόσχα να δανείζεται στις διεθνείς αγορές για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της.
Η Κίνα ωστόσο, εμφανίζεται αντίθετη στη μονομερή επιβολή κυρώσεων και δεν θεώρησε ποτέ ότι οι κυρώσεις είναι ο καλύτερος τρόπος επίλυσης προβλημάτων, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ερώτηση για το αν η ασιατική χώρα θα ταυτιζόταν με τις δυτικές χώρες και θα επέβαλε και εκείνη κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση.
«Ρωτάτε αν η Κίνα θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία; Προφανώς δεν αντιλαμβάνεστε αρκετά την πολιτική της κινεζικής κυβέρνησης…Η Κίνα πάντα αντιτίθεται στις παράνομες μονομερείς κυρώσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χουά Τσουνίνγκ στους δημοσιογράφους.
- Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Στάρμερ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κίνας Σι στο περιθώριο της G20
- Συμφωνία ΕΕ-Mercosur: H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλει, οι ευρωπαίοι αγρότες όχι
- Αγορές: H Wall Street έχει «λοκάρει» στην Nvidia – Θα συνεχιστεί το ράλι στα crypto;
- Μπερνάρ Αρνό: Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης μήνυσε το X του Μασκ του πλουσιότερου στον κόσμο
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ζητάει την βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων για πόλεμο
- Αντώνης Σαμαράς: Πώς σχολιάζουν τουρκικά ΜΜΕ τη διαγραφή του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη