Ρωσία: Ποιος είναι ο Νο1 πράκτορας που έχασε τα λόγια του μπροστά στον Πούτιν
Ως επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού (SVR), ο Σεργκέι Ναρίσκιν γνωρίζει καλά πώς να απορρίπτει κατηγορίες της Δύσης.
Σχολιάζοντας τη -βασανιστική για τον επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών Σεργκέι Ναρίσκιν- σύσκεψη της Δευτέρας, η οποία έφερε στην επιφάνεια την απόλυτη μοναξιά ενός ηγέτη που παίρνει αποφάσεις για την ασφάλεια της Ευρώπης, διεθνή ΜΜΕ επισημαίνουν πως πρόκειται για ένα από τα «γεράκια» της ρωσικής κυβερνητικής μηχανής που είναι μάλιστα γνωστός για τις σκληρές αντιδυτικές θέσεις του.
Άλλωστε, το σύνολο των συμμετασχόντων στη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας ανήκουν στον σχετικά στενό κύκλο στελεχών που έχουν «πρόσβαση στο αυτί» του Πούτιν.
Και όμως, παρά την ισχυρή θεσμική του οντότητα, ο Ναρίσκιν βρέθηκε στην πολύ δύσκολη να διαβεβαιώνει τον ρώσο πρόεδρο για τις προθέσεις του έναντι της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των αυτονομιστικών περιοχών, με διατυπώσεις που δεν φάνηκε να ενθουσιάζουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Όσο και αν προσπάθησε να «σώσει» την κατάσταση σχετικά με τον χειρισμό της Ρωσίας στην Ουκρανική Κρίση, το κακό είχε ήδη γίνει και τα διεθνή ΜΜΕ στάθηκαν στο ωμό «μπούλινγκ» του ρώσου προέδρου στον νο1 πράκτορα της χώρας.
Since I haven’t found an English version online, I’ve added subtitles to Putin’s humiliation of his spy chief during today’s grotesque security council meeting in the Kremlin. pic.twitter.com/bFx25nWzTK
— Peter Liakhov (@peterliakhov) February 21, 2022
Ποιος είναι ο επικεφαλής της SVR
Ως επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού (SVR) -σημείωνε σε άρθρο της η Deutsche Welle τον Δεκέμβριο του 2020- «ο Σεργκέι Ναρίσκιν γνωρίζει καλά πώς να απορρίπτει κατηγορίες της Δύσης.
» Κάθε τρεις και λίγο ζητείται από τον έμπιστο του προέδρου Πούτιν να πάρει επίσημα θέση: για τις πρόσφατες επιθέσεις χάκερ σε βάρος αμερικανικών υπηρεσιών και υπουργείων, τις κατηγορίες σε βάρος της Ρωσίας για εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές του 2016, την κυβερνοεπίθεση κατά της γερμανικής βουλής ή τις δολοφονίες αντιπάλων στο εξωτερικό».
Εκείνες ήταν και οι πρώτες ημέρες που ο Σεργκέι Ναρίσκιν -ο οποίος συνήθως παραμένει στην αφάνεια- άρχισε να εμφανίζεται δημόσια και να προβαίνει σε δηλώσεις.
Αφορμή ήταν η η συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού SVR, κύρια αποστολή της οποίας είναι να συλλέγει απόρρητες πληροφορίες, να αξιολογεί έξωθεν απειλές και να προστατεύει το ρωσικό κράτος.
Ο Ναρίσκιν έχει με περηφάνεια δηλώσει ότι η SVR είναι μια από τις αποτελεσματικότερες μυστικές υπηρεσίες του κόσμου ενώ δεν κουράζεται να τονίζει ότι το δίκτυο κατασκόπων σε παγκόσμιο επίπεδο, που διαθέτουν ελάχιστες άλλες χώρες στο κόσμο, έχει τεράστια αξία.
O διορισμός του στη θέση που σήμερα κατέχει έγινε τον Σεπτέμβριο του 2016.
Ο αφανής σύντροφος
Ο Ναρίσκιν, σύμμαχος επί μακρόν του Πούτιν, είχε διατελέσει προηγουμένως πρόεδρος του κοινοβουλίου της χώρας, ενώ η γνωριμία του με τον ρώσο πρόεδρο τοποθετείται στα χρόνια της κοινής του πορείας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν όταν υπηρετούσε στην KGB, δηλαδή προτού ακόμα η ΕΣΣΔ διαλυθεί.
Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης είχε αναλάβει πόστο στο δημαρχείο της Αγίας Πετρούπολης, συμπίπτοντας, περίπου, χρονικά με τον Πούτιν, αλλά σε ανώτερη ιεραρχία από εκείνον, ενώ το 2008 – 2011 είχε υπηρετήσει ως επικεφαλής προσωπάρχης του ρώσου προέδρου.
Επισήμως, στο πλάι του Πούτιν βρέθηκε για πρώτη φορά το 2004 όταν εντάχθηκε στην ομάδα του ως επικεφαλής του οικονομικού του επιτελείου.
Πώς ανήλθε στη θέση του νο1 πράκτορα της Ρωσίας
Ο ίδιος αποτελεί τον διάδοχο του πρώην πρωθυπουργού Μιχαήλ Φραντκόφ στην ηγεσία των μυστικών υπηρεσιών της Μόσχας και όλοι γνώριζαν ότι ο 65χρονος διπλωμάτης τοποθετούνταν στην «ηλεκτρική» καρέκλα μιας υπηρεσίας που τη συνοδεύουν ιστορίες αλλά και μύθοι ενός ολόκληρου αιώνα.
Ο Ναρίσκιν είναι αρκετά «σκληροπυρηνικός» στις απόψεις του και λάτρης των θεωριών συνωμοσίας. Σε μια συνέντευξη είχε πει ότι η δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι, επικριτή του Κρεμλίνου, ήταν μια πλεκτάνη των δυτικών με στόχο να στηρίξουν την αντιπολίτευση της Μόσχας, θυσιάζοντας τον ακτιβιστή. Παράλληλα, συνέκρινε την κυβέρνηση της Ουκρανίας με «χιτλερική κατοχή».
Ο ρώσος κατάσκοπος δεν διστάζει συχνά να χρησιμοποιήσει ακραία γλώσσα για να περάσει το μήνυμά του. Ερωτηθείς κάποτε αν τον έχουν προδώσει ποτέ, απάντησε πως «το μόνο που τον παρηγορεί είναι πως οι προδότες είτε έχουν καεί ήδη στην πυρά της κόλασης είτε σίγουρα θα καταλήξουν εκεί».
- Σαν αστέρας του… Χόλιγουντ ο Αμορίμ στο Μάντσεστερ (vid)
- Στη Σαμάνθα Χάρβεϊ και το «ερωτικό γράμμα» της στον πλανήτη Γη, το φετινό βραβείο Booker
- Καιρός: Προσοχή τις επόμενες ώρες – Πού θα πέσουν κεραυνοί και χαλάζι
- Επικό fail στο NBA: Πώς στέρησε τη νίκη της ομάδας του λόγω ενός τάιμ-άουτ
- Επιστροφή στις νίκες για τους Μπακς με φοβερό Γιάννη Αντετοκούνμπο (99-85)
- Τέλος στα λατινικά