Γυναικεία ενδυνάμωση: Πέντε τρόποι να στηρίξεις τις γυναίκες γύρω σου
Ο κόσμος αλλάζει, κι εμείς μπορούμε να τον βοηθήσουμε να επιταχύνει τη μεταμόρφωσή του
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Ξέρουμε τι να ζητήσουμε από τους θεσμούς – και, ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια το κάνουμε. Ξέρουμε ποιες συμπεριφορές πρέπει να σταματήσουμε να ανεχόμαστε. Αυτό που ίσως δεν ξέρουμε πάντα, είναι τι μπορούμε να κάνουμε από την πλευρά μας, για να βοηθήσουμε η μία την άλλη.
Υπάρχουν πολλές απλές κινήσεις που μπορείς να κάνεις στην καθημερινότητά σου για να βοηθήσεις άλλες γυναίκες να βρουν τη δύναμή τους, να διεκδικήσουν αυτά που τους αξίζει και να βελτιώσουν τη ζωή τους. Προφανώς, οι ατομικές μας λύσεις δεν θα μπορέσουν ποτέ να επιλύσουν κοινωνικά προβλήματα, όμως υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμες – ή και να θέσουν σημαντικές βάσεις για πιο συλλογικές αντιδράσεις στο μέλλον.
Αν τα παραπάνω σου ακούγονται ενδιαφέροντα, μπορείς να ξεκινήσεις από τα πέντε απλά βήματα που ακολουθούν.
Πες την ιστορία σου
Είτε έχεις καταφέρει ήδη πολλά, είτε αντιμετωπίζεις ακόμη τα εμπόδια της διαδρομής προς τους στόχους σου, όταν μοιράζεσαι τις εμπειρίες σου με άλλες γυναίκες, είναι πιο πιθανό να βρείτε τρόπους να βοηθήσετε η μία την άλλη. Άλλωστε, είναι σχεδόν βέβαιο ότι στην πορεία της συζήτησης θα διαπιστώσετε ότι πολλές από τις δυσκολίες σας είναι κοινές, κι αυτό από μόνο του είναι μια πηγή παρηγοριάς και αλληλοϋποστήριξης.
Υπερασπίσου τις άλλες γυναίκες
Ειδικά στο χώρο εργασίας σου, αλλά και γενικότερα, είναι σημαντικό να ορθώνεις το ανάστημά σου όταν βλέπεις άλλες γυναίκες να γίνονται αντικείμενα διακρίσεων – ακόμη κι αν αυτό συμβαίνει «για πλάκα». Μπορεί να αισθάνεσαι ότι με τον τρόπο αυτόν γίνεσαι δυσάρεστη, όμως ακόμη κι αν θέλεις να αποφύγεις τις συγκρούσεις, υπάρχουν τρόποι να εκθέσεις μια κατάσταση χωρίς να ανεβάσεις πολύ την ένταση.
.
.
Αποκάλυψε τον μισθό σου
Ναι, ο προϊστάμενός σου λέει ότι δεν πρέπει να το κάνεις, όμως δεν είσαι εσύ εκείνη που έχει κάτι να κρύψει. Ο συνηθέστερος λόγος πίσω από τέτοιου είδους εκκλήσεις σε εχεμύθεια, είναι οι μισθολογικές ψαλίδες μεταξύ εργαζομένων που κάνουν την ίδια δουλειά. Και συνήθως στο κάτω μέρος αυτής της ψαλίδας βρίσκονται οι γυναίκες. Καταπολεμώντας αυτή την πραγματικότητα, ακόμη κι όταν οι ίδιες δεν έχουμε μεγάλα παράπονα από τον μισθό μας, στηρίζουμε όχι μόνο τον εαυτό μας, αλλά και τις άλλες γυναίκες.
Συναγωνίσου αντί να ανταγωνίζεσαι
Ένας από τους λόγους που οι γυναίκες επικρίνονται (και) ως «ανταγωνιστικές», είναι ότι σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο μας δημιουργείται ενίοτε η αίσθηση ότι δεν υπάρχει χώρος για όλες μας. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Δημιουργώντας δίκτυα υποστήριξης, κερδίζουμε όλες. Στο κάτω-κάτω, ήδη η τράπουλα έχει μοιραστεί εις βάρος μας. Είναι κρίμα να χάνουμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται να στηρίξουμε η μία την άλλη. Θυμήσου: όσο περισσότερες, τόσο πιο δυνατές.
Ενθάρρυνε τις άλλες γυναίκες
Μας έχουν μάθει από μικρές να αμφισβητούμε τους εαυτούς μας και να θεωρούμε πως ποτέ δεν είμαστε αρκετά καλές. Κι έτσι πολλές φορές δυσκολευόμαστε να δούμε τα ταλέντα και τις ικανότητες που οι φίλες μας γνωρίζουν καλά ότι έχουμε. Ας γίνουμε οι φίλες που όχι απλώς τις βλέπουν, αλλά και τις επαινούν. Ας δώσουμε η μία στην άλλη την ώθηση που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε τα πάντα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις