Έκτακτη Σύνοδος πρυτάνεων ΑΕΙ την άλλη Τετάρτη για χωροταξικά και χρηματοδότηση
Στο …περιθώριο θα συζητηθεί και η πρόταση νόμου του υπουργείου Παιδείας για την διοίκηση των πανεπιστημίων που δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα αλλά ήδη προκαλεί κύμα αντιδράσεων
Ένταση σηκώνεται για μια ακόμη φορά στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ να συγκεντρώνονται την ερχόμενη Τετάρτη σε έκτακτη Σύνοδο τους χωρίς την συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.
Οι ηγεσίες των ΑΕΙ βέβαια, δεν είναι τυπικά δεσμευμένες να καλούν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στις έκτακτες συναντήσεις τους όπως κάνουν στις τακτικές, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση τους να συγκεντρωθούν άμεσα σε σώμα, έχει δημιουργήσει ανησυχία στο κτήριο του Αμαρουσίου.
Κι αυτό γιατί τρία θέματα δημιουργούν αυτή την στιγμή πιθανές εντάσεις στις σχέσεις πανεπιστημίων και υπουργείου Παιδείας: η χωροταξική αναδιάρθρωση των ΑΕΙ (και το έμμεσο αίτημα για κλείσιμο των αδύναμων τμημάτων τους), η επιχορήγηση των ΑΕΙ με το 20% της χρηματοδότησης τους βάση αξιολόγησης και το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας πρόσφατα στον πρωθυπουργό.
Αντιδράσεις
Το τελευταίο προκαλεί ήδη αντιδράσεις και προβληματισμό, καθώς προτείνει μια νέα «ελληνική» εκδοχή του αγγλοσαξωνικού μοντέλου διοίκηση των ΑΕΙ, η οποία στην περίπτωση μας μοιάζει εκτεθειμένη στην διαφθορά και τα πελατειακά συστήματα. Κι αυτό γιατί στηρίζεται στην εκλογή έξι εσωτερικών μελών κάθε πανεπιστημίου από τα οποία θα επιλέγεται τελικά ο πρύτανης τους (ένα διευρυμένο δηλαδή πρυτανικό συμβούλιο), τα οποία στην συνέχεια επιλέγουν πέντε εξωτερικά μέλη και θα συγκροτούν ένα όργανο διοίκησης που δεν θα ελέγχεται από κανέναν (η Σύγκλητος υποβαθμίζεται μόνο σε ακαδημαϊκά καθήκοντα).
Τα παραπάνω ανεβάζουν την ένταση, παρότι η έκτακτη Σύνοδος πρυτάνεων της επόμενης Τετάρτης με «οικοδεσπότη» το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τον πρύτανη του Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, έχει ως ημερήσια διάταξη μόνο τα δυο πρώτα θέματα.
Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ επρόκειτο να συναντηθούν για την τακτική Σύνοδο τους στις αρχές Μαΐου, με το δεδομένο δε ότι το υπουργείο Παιδείας θα είχε ανακοινώσει τον νέο νόμο του, ώστε αυτός να συζητηθεί. Ωστόσο, η πρόταση που κατατέθηκε φαίνεται ότι δεν προκάλεσε θετικές εντυπώσεις στους παραλήπτες της, οπότε με απροσδιόριστο το χρονικό διάστημα ανακοίνωσης του νέου νόμου (που μπορεί να μην κατατεθεί τελικά καθόλου ή να κατατεθεί χωρίς τις διατάξεις του για τα θέματα διοίκησης των ΑΕΙ), οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων ανέβαλαν την τακτική Σύνοδο τους για τις 2, 3 και 4 Απριλίου, με «οικοδεσπότη» και πάλι το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Προβληματισμός για την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ
Κατά τα άλλα, στα ΑΕΙ εκφράζεται προβληματισμός μετά την επιστολή που έστειλε η υπουργός Παιδείας προς τις ηγεσίες τους ζητώντας να στείλουν τις προτάσεις τους για την νέα χωροταξική αναδιάρθρωση των ΑΕΙ (κλείσιμο τμημάτων, μετονομασίες, συγχωνεύσεις κλπ). Η κίνηση αυτή σχολιάστηκε αρνητικά από διοικήσεις των ανωτάτων Ιδρυμάτων που θεώρησαν ότι αρμόδια για αντίστοιχου τύπου αιτήματα ή συζητήσεις είναι η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), η οποία και φαίνεται ότι …παρακάμπτεται.
Όσον αφορά την χρηματοδότηση του 20% βάση αξιολόγησης των ΑΕΙ φέτος, πέρα από τις εντυπώσεις της ιδιότυπης «εσωτερικής κατάταξης» των πανεπιστημίων στην οποία οδήγησε (με άλλους θα εμφανίζονται ψηλά στην αξιολόγηση και άλλους χαμηλότερα), στην πραγματική χρηματοδότηση τους άλλαξε ελάχιστα, εάν αυτή υπολογιστεί προστιθέμενη στην χρηματοδότηση τους του 80%, βάση αντικειμενικών κριτηρίων.
Σ αυτό το κλίμα, δέκα είναι τελικά τα πανεπιστήμια που πρέπει να κάνουν πρυτανικές εκλογές την Άνοιξη και ως το καλοκαίρι, στα οποία και σε παλαιότερες συνομιλίες με το υπουργείο Παιδείας είχε υπονοηθεί ότι θα δοθεί παράταση ενός χρόνου προκειμένου να ψηφισθεί ο νέος νόμος, αλλά πλέον θεωρείται εξίσου πιθανό το να κάνουν τις εκλογές τους κανονικά χωρίς αλλαγές.
Εξάλλου η κυβέρνηση της ΝΔ ήδη νομοθέτησε πριν από ενάμιση χρόνο αλλαγές στις πρυτανικές εκλογές, επαναφέροντας το κοινό ψηφοδέλτιο των συνδυασμών που διεκδικούν την διοίκηση των ανωτάτων Ιδρυμάτων, έναντι της εκλογής αντιπρυτάνεων από ενιαίο ψηφοδέλτιο όπως ίσχυε ως πρόσφατα.
Πρυτανικές εκλογές μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος «Ζευς» θα πρέπει να γίνουν την Άνοιξη στα πανεπιστήμια Γεωπονικό, Πειραιώς, Μακεδονίας, Ιωαννίνων, Πολυτεχνείο Κρήτης, Δημοκρίτειο Θράκης, Αιγαίου, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου και στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα