Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Εμβόλιο: «Ασπίδα» ενάντια στο σοβαρό παιδικό σύνδρομο MIS-C

Εμβόλιο: «Ασπίδα» ενάντια στο σοβαρό παιδικό σύνδρομο MIS-C

Μελέτη των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δείχνει ότι στα παιδιά και τους εφήβους 12-20 ετών που έλαβαν τουλάχιστον μια δόση εμβολίου για τον SARS-CoV-2 η συχνότητα εμφάνισης του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου ήταν της τάξεως της μιας περίπτωσης ανά εκατομμύριο – η αντίστοιχη αναλογία στα ανεμβολίαστα παιδιά ήταν 200 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο, με βάση προηγούμενες μελέτες

Ο εμβολιασμός έστω και με μια δόση εμβολίου ενάντια στον SARS-CoV-2 φαίνεται ότι αποτελεί «ασπίδα» ενάντια στην εμφάνιση του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου των παιδιών (MIS-C). Αυτό έδειξε νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet Child & Adolescent Health», η οποία αφορούσε παιδιά και εφήβους 12-20 ετών που είχαν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου για τον κοροναϊό κατά τους πρώτους εννέα μήνες διεξαγωγής του αμερικανικού προγράμματος εμβολιασμού για τον SARS-CoV-2.

Πολύ μικρή συχνότητα εμφάνισης στους εμβολιασμένους

Σε αυτή την εννιάμηνη περίοδο περισσότερα από 21 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι έλαβαν τουλάχιστον μια δόση εμβολίου και κατεγράφησαν συνολικά 21 περιπτώσεις MIS-C στη συγκεκριμένη ομάδα, γεγονός που μαρτυρεί ότι το σοβαρό αυτό σύνδρομο είχε συχνότητα εμφάνισης της τάξεως της μιας περίπτωσης ανά εκατομμύριο εμβολιασμένων παιδιών και εφήβων. Η αναλογία αυτή είναι πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με τις δημοσιευμένες αναφορές για 200 περιπτώσεις του συνδρόμου ανά εκατομμύριο ανεμβολίαστων παιδιών και εφήβων που μολύνονται με τον SARS-CoV-2, οι οποίες αφορούσαν την περίοδο Απριλίου ως Ιουνίου του 2020.

Πιθανώς ακόμη μικρότερη αναλογία

Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι από το σύνολο των 21 καταγεγραμμένων περιπτώσεων MIS-C, σε έξι δεν υπήρχαν ενδείξεις για προηγούμενη λοίμωξη με τον SARS-CoV-2, γεγονός που μειώνει ακόμη την αναλογία σε 0,3 περιπτώσεις του συνδρόμου ανά εκατομμύριο εμβολιασμένων παιδιών και εφήβων ηλικίας 12-20 ετών.

Σύσταση εμβολιασμού για όλους πέντε ετών και άνω

Οπως ανέφερε η δρ Αννα Γιουσάφ από τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) «στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας καταγραφής του προφίλ ασφαλείας των εμβολίων για την COVID-19, τα CDC παρακολουθούν στενά τις περιπτώσεις του συνδρόμου MIS-C στα εμβολιασμένα παιδιά. Τα αποτελέσματά μας μαρτυρούν ότι οι περιπτώσεις του MIS-C μετά τον εμβολιασμό είναι σπάνιες καθώς και ότι η πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου είναι πολύ μεγαλύτερη στα παιδιά που είναι ανεμβολίαστα και μολύνονται με τον SARS-CoV-2. Ο εμβολιασμός για την COVID-19 συστήνεται σε όλους ηλικίας πέντε ετών και άνω για την πρόληψη της COVID-19».

Τι είναι το ΜΙS-C

Το MIS-C είναι ένα σπάνιο σύνδρομο που έχει συνδεθεί με τη λοίμωξη με τον SARS-CoV-2, το οποίο πρωτοαναγνωρίστηκε τον Απρίλιο του 2020. Θεωρείται ότι οφείλεται σε υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος η οποία λαμβάνει χώρα περί τις δύο ως έξι εβδομάδες μετά τη μόλυνση με τον ιό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, εξάνθημα, ερυθρότητα των οφθαλμών και γαστρεντερικά προβλήματα (όπως διάρροια, πόνοι στο στομάχι, ναυτία) και τελικώς μπορεί να εμφανιστεί πολυοργανική ανεπάρκεια.

Απροσδιόριστη η πιθανή συμβολή του εμβολιασμού στο σύνδρομο

Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν αυτή τη στιγμή αν ο εμβολιασμός συνέβαλε στην εμφάνιση του συνδρόμου στις σπάνιες περιπτώσεις που αυτό «χτύπησε» τα εμβολιασμένα παιδιά. Συμπληρώνουν ότι είναι πιθανό ορισμένα από τα παιδιά να είχαν άλλες άγνωστες φλεγμονώδεις παθήσεις οι οποίες συμπτωματικά ήλθαν στο φως μετά τον εμβολιασμό.

Εμφάνιση εκτός του χρονικού παραθύρου

Να σημειωθεί ότι από τις 15 περιπτώσεις του συνδρόμου στις οποίες αποδείχθηκε ότι είχε προηγηθεί λοίμωξη με τον SARS-CoV-2, σε τρεις η διάγνωση έγινε εκτός του τυπικού χρονικού παραθύρου (14-42 ημέρες), οπότε και έχει φανεί ότι είναι πιο πιθανή η εμφάνισή του. Συγκεκριμένα στη μία περίπτωση το σύνδρομο εμφανίστηκε στις 105 ημέρες, στη δεύτερη στις 191 ημέρες και στην τρίτη περίπτωση στις 238 ημέρες μετά το θετικό τεστ για COVID-19.

Το «προφίλ» των περιπτώσεων του συνδρόμου

Και τα 21 παιδιά και έφηβοι χρειάστηκε να νοσηλευθούν και μάλιστα 12 εξ αυτών νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ – στο σύνολό τους όμως ανέρρωσαν και επέστρεψαν σπίτι τους. Η μέση ηλικία των περιπτώσεων του συνδρόμου ήταν τα 16 έτη – 13 παιδιά ήταν αγόρια και οκτώ ήταν κορίτσια. Ολα τα παιδιά με το σύνδρομο είχαν λάβει το mRNA εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, 11 είχαν λάβει μια δόση και 10 δύο δόσεις πριν από την εμφάνιση του MIS-C. O μέσος χρόνος από τη λήψη της δόσης ως τη νοσηλεία ήταν οκτώ ημέρες για τα παιδιά που είχαν λάβει μια δόση εμβολίου και πέντε ημέρες για τα παιδιά που είχαν λάβει δύο δόσεις.

Αλλη μια απόδειξη της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των εμβολίων

Σε συνοδευτικό σχόλιο της μελέτης, η δρ Μέρι Μπεθ Σον από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης σημείωσε ότι «τα ευρήματα αυτά είναι αρκετά καθησυχαστικά. Οι αναφορές για MIS-C μετά τον εμβολιασμό για την COVID-19 αφορούσαν μόνο μια περίπτωση ανά

εκατομμύριο εμβολιασμένων ατόμων ηλικίας 12 ως 20 ετών και 15 (71%) από το σύνολο των 21 περιπτώσεων είχαν εργαστηριακώς επιβεβαιωμένη προηγούμενη λοίμωξη με SARS-CoV-2. Η μελέτη αυτή είναι ιδαίτερου ενδιαφέροντος για τους υγειονομικούς, τους επιστήμονες και τους αρμόδιες αρχές των κρατών με δεδομένη μάλιστα την ευρεία μετάδοση της παραλλαγής Ομικρον. Καθώς η πανδημία συνεχίζει να θέτει προκλήσεις στην παγκόσμια κοινότητα και η αμφιβολία για τα εμβόλια παρεμένει, η έκθεση της δρος Γιουσάφ και των συνεργατών της είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στα ολοένα και αυξανόμενα στοιχεία που υποστηρίζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού ενάντια στον SARS-CoV-2».

Must in

Με την Πεκς στο ΣΕΦ για το… θαύμα ο Ολυμπιακός

Μετά την ήττα (85-63) στην πρώτη «μάχη» των «32», στην έδρα της ουγγρικής ομάδας, ο Ολυμπιακός έχει δύσκολο έργο στη ρεβάνς του ΣΕΦ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο