Οικονόμου: Ανεπιφύλακτη καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – Αυτοσκοπός η άμυνα της χώρας
Η χώρα μας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Την «ανεπιφύλακτη» καταδίκη των ρωσικών ενεργειών σε ότι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία εξέφρασε ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών κάνοντας λόγο για «αναθεωρητικές ενέργειες» όσον αφορά το διεθνές δίκαιο καθώς και «ωμή βία».
«Η χώρα μας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αποψινή έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ και πρόσθεσε ότι η αντίδραση (σ.σ. κυρώσεις κλπ) πρέπει να είναι αντίστοιχη της εισβολής της Ρωσίας.
Σε ότι αφορά το ενεργειακό τόνισε ότι «αν δεν θέλουμε μια Ευρώπη που να εκβιάζεται πρέπει να έχουμε κοινή δράση και αντίδραση» και στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αναμένει από την ΕΕ να διαμορφώσει ένα πλέγμα εργαλείων για την προμήθεια του φυσικού αερίου αλλά και την στήριξη σε ότι αφορά τις ανατιμήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου.
Ερωτηθείς σχετικά ο Γιάννης Οικονόμου για τα ενεργειακά αποθέματα ότι επαρκούν για εννέα μέρες, τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και έχουν ληφθεί μέτρα για την αναπλήρωσή τους.
Σε ότι αφορά την Τουρκία και αν ανοίγει η «όρεξή» της από την αναταραχή στην περιοχή ο Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε σχετικό ερώτημα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι επαρκώς θωρακισμένη διπλωματικά και αμυντικά και δεν έχει λόγο να ανησυχεί για τίποτα.
Σε ότι αφορα τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ενεργειακή ασφάλεια και την παρέμβαση στις τιμές του φυσικού αερίου που θα καταθέσει απόψε στην ΕΕ ο κ. Οικονόμου μίλησε για τη συγκρότηση ενός Ταμείου που θα χρηματοδοτείται από το ταμείο των ρύπων με δισεκατομμύρια. Συμπλήρωσε επίσης ότι υπάρχουν ιδέες για κοινές προμήθειες, την εξαίρεση από κάποιο πλαίσιο κανόνων δημοσιονομικών όπως υπήρχαν στο παρελθόν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Διαβάστε επίσης – Μητσοτάκης στο ΚΥΣΕΑ: Έχει εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας
Αναλυτικά η εισηγητική παρέμβαση του Γιάννη Οικονόμου έχει ως εξής:
Η εισβολή της Ρωσίας, σήμερα το πρωί στην Ουκρανία -την οποία η χώρα μας καταδικάζει ανεπιφύλακτα και απερίφραστα- δημιουργεί νέα δεδομένα για την παγκόσμια κοινότητα, την Ε.Ε. και την ευρύτερη γειτονιά μας, τα οποία επηρεάζουν αναπόφευκτα και τη χώρα μας.
«Μετά την εξέλιξη αυτή συνεδρίασε εκτάκτως, σήμερα στις 10:30, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα.
»Η επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας -όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕA– θέτει με δραματικό τρόπο την παγκόσμια κοινότητα ενώπιον των ευθυνών της. Γιατί στην ουκρανική κρίση δοκιμάζονται πολλά: Τα όρια του Διεθνούς Δικαίου, η ισχύς των Συνθηκών, αλλά και το δικαίωμα των κρατών να ζουν ελεύθερα. Όπως και απειλούνται πολλά: Από τη γεωπολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη μέχρι τη διεθνή ενεργειακή ισορροπία.
»Από θέση αρχής η Ελλάδα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία όλων των χωρών. Καταδικάζει, συνεπώς, ανεπιφύλακτα αναθεωρητικές ενέργειες που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες. Και πολύ περισσότερο καταδικάζει την ωμή βία από την οποία δυστυχώς πολλοί αθώοι άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους.
»Η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ συνεργάζεται με τους εταίρους της ώστε η αντίδραση να είναι κοινή και αντίστοιχη της πρωτοφανούς ρωσικής προκλητικότητας. Κρατάμε ταυτόχρονα στραμμένο το βλέμμα μας στους ομογενείς μας, ειδικά στην περιοχή της Μαριούπολης. Οι Ελληνικές Αρχές στην Ουκρανία, η Πρεσβεία μας στο Κίεβο και τα Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους Έλληνες πολίτες και τους κατόχους Ειδικών Δελτίων Ταυτότητας Ομογενούς, προκειμένου να τους παρασχεθεί κάθε δυνατή αρωγή.
»Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά ζητήματα που προκύπτουν μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η Κυβέρνηση προσαρμόζει τις πολιτικές της στα νέα δεδομένα. Έχει ήδη εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και επεξεργαζόμαστε σενάρια που θα αφορούν την όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση και απορρόφηση των διακυμάνσεων στις τιμές ενέργειας. Στο μεταξύ έχει ληφθεί πρόνοια για περαιτέρω προμήθειες με LNG και φυσικό αέριο. Στην κατεύθυνση αυτή θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες του αγωγού που έρχεται και από το Αζερμπαϊτζάν. Και θα αξιοποιηθεί, παράλληλα η δυνατότητα τα εργοστάσια διπλού καυσίμου να παράξουν ρεύμα και με φυσικό αέριο και με πετρέλαιο.
»Το ενεργειακό πρόβλημα, ωστόσο, και η έκρηξη στις τιμές ενέργειας είναι πανευρωπαϊκό και για αυτό απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση, κάτι που θα θέσει και ο Πρωθυπουργός απόψε στις Βρυξέλλες. Χρειάζονται ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αντιμετώπιση των ενεργειακών ανατιμήσεων.
»Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία -η ευρύτερη αστάθεια διεθνώς- δικαιώνει την πολιτική της Κυβέρνησης να επενδύσει στην ενίσχυση της άμυνας, αλλά και της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Να ενδυναμώσει τις υπάρχουσες και να προχωρήσει σε νέες στρατηγικές Συμφωνίες και συμμαχίες, με υπερδυνάμεις -όπως με τις Η.Π.Α. και τη Γαλλία- αλλά και με φίλες χώρες της ευρύτερης περιοχής μας. Με μια φράση, οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν εμφατικά ότι η άμυνα για τη χώρα ήταν και εξακολουθεί να παραμένει και προτεραιότητα και αυτοσκοπός.
»Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κατάσταση με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τις Διεθνείς Συνθήκες, με άξονα την πολιτική για μια ισχυρή Ελλάδα παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στο Αιγαίο, στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη γειτονιά μας.
»Στο διάστημα που πέρασε, προς την κατεύθυνση αυτή, η Ελλάδα, ανάμεσα στα άλλα, έχει προχωρήσει στη συμφωνία για την προμήθεια 24 Rafale, από τα οποία παραλάβαμε ήδη τα έξι, καθώς και σε συμφωνίες για υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, τορπίλες βαρέως τύπου και μικρότερα πλοία επιφάνειας. Παράλληλα, η χώρα μας έχει υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλία, έχει συμφωνήσει στην επέκταση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
»Ταυτόχρονα έχει επεκτείνει το πλέγμα των συμμαχιών της στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Έχει την καλύτερη σχέση που είχε ποτέ με την Αίγυπτο. Έχει ενισχύσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ. Έχει αναπτύξει ένα πολύ ισχυρό πλαίσιο σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και με την Σαουδική Αραβία.
»Στο ίδιο αυτό διάστημα έχουμε επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της χώρας στο Ιόνιο στα 12 μίλια. Έχουμε υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία και Συμφωνία μερικής οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Αίγυπτο.
»Η Κυβέρνηση, με σύνεση και προνοητικότητα, έχει φροντίσει έμπρακτα να θωρακίσει την Πατρίδα και τους κατοίκους της μέσα ένα περιβάλλον κρίσεων που όμοιό του δεν έχουμε ξαναζήσει μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε και οι προκλήσεις για το άμεσο μέλλον τουλάχιστον υπερβαίνουν τις εμπειρίες όλων των ανθρώπων στις ηλικίες κάτω από τα 80 έτη.
»Οι καιροί επιβάλλουν ομοψυχία, ενότητα και προσήλωση στην υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος. Η Πατρίδα είναι το σπίτι μας και οι συμπολίτες μας είναι η οικογένειά μας.
»Σε εποχές ευρύτερης διεθνούς αστάθειας μόνο η σταθερότητα και η σοβαρότητα στο εσωτερικό εμπεδώνουν την ασφάλεια για όλους. Με ψυχραιμία παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αξιολογούμε τα δεδομένα και προσαρμόζουμε τις αντιδράσεις μας. Η ορθή κρίση και η προνοητικότητα είναι η μόνη ασφαλής δίοδος».
- Τριντό: Τον εγκατέλειψε η πλειοψηφία των βουλευτών του – Πολιτική κρίση στο φόντο της εκλογής Τραμπ
- «Ήταν όλοι τους παιδιά μου», το αριστούργημα του Άρθουρ Μίλλερ στο θέατρο Αλκυονίς
- Το ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του CIVIS: Μια Διαδρομή Πρωτοπορίας και Εξωστρέφειας
- Εφορία: Αυτόματη επιβολή προστίμων για εκπρόθεσμες φορο-δηλώσεις
- Πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έκανε ακροδεξιά και πληθωρισμό παγκόσμιους «βασιλιάδες»
- Επιστροφή στον πρώην: Η σύγχρονη «Οδύσσεια» των σχέσεων