Αμπράμοβιτς: Στο στόχαστρο των βρετανικών Αρχών μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία
Ο δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης της αγγλικής Τσέλσι θεωρείται απίθανο να αποκτήσει μόνιμη βίζα. Ο ίδιος αρνείται ότι έχει σχέση με το Κρεμλίνο.
- Τροχαίο στην Πειραιώς: Τι λέει ο 77χρονος που σύρθηκε δεκάδες μετρά στην άσφαλτο από φορτηγό
- Δύο νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο ελβετικού ομίλου στο Κεντάκι
- Κυκλοφορούσε με Porche και λήστευε κοσμηματοπωλεία - Κρύφτηκε στο φρεάτιο ασανσέρ για να μην συλληφθεί
- Στον πάτο της ΕΕ τα ελληνόπουλα στην ψηφιακή κατάρτιση
Η Βρετανία ανακοίνωσε ήδη από τις 22 Φεβρουαρίου κυρώσεις απέναντι σε Ρώσους ολιγάρχες και τράπεζες, ενώ αναμένεται η ανακοίνωση νέων κυρώσεων, με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς να φαίνεται ότι θα μπει και αυτός στο στόχαστρο των βρετανικών Αρχών, σύμφωνα με ρεπορτάζ από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης της Τσέλσι θεωρείται ως ένας από τους «βασικούς παράγοντες» του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι βρετανικές Αρχές θέλουν να δυσκολέψουν την παραμονή του στη χώρα, ενώ αξιωματούχοι έχουν λάβει οδηγίες για να καταστήσουν αδύνατη τη μόνιμη εγκατάσταση του Ρώσου μεγιστάνα.
Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος δεν έχει εμφανιστεί εδώ και μήνες στο γήπεδο της ομάδας του, το Στάμφορντ Μπριτζ, στο νοτιοδυτικό Λονδίνο.
Μάλιστα, απέσυρε την αίτησή του για απόκτηση βρετανικής επενδυτικής βίζας Tier 1 το 2018, καθώς η έκδοσή της καθυστερούσε, μετά και τις δηλητηριάσεις των Σκριπάλ στο Σάλσμπερι, περιστατικό που οδήγησε στο «πάγωμα» των σχέσεων Δύσης – Μόσχας.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Sun, ανώτερες πηγές ασφαλείας εκτιμούν ως απίθανο να επιτραπεί ποτέ ξανά στον 55χρονο Αμπράμοβιτς η διαμονή του στη Μεγάλη Βρετανία.
Συγκεκριμένα, υπάλληλοι της βρετανικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης έχουν λάβει σχετικές οδηγίες, ώστε να καταστήσουν αδύνατο για τον Αμπράμοβιτς, ο οποίος διατηρεί μια έπαυλη 125 εκατομμυρίων λιρών κοντά στο παλάτι του Κένσινγκτον, να εγκατασταθεί πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μάλιστα, τον φάκελό του φέρεται να έχει αναλάβει η «Μονάδα Ειδικών Υποθέσεων» του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών.
Οι καταγγελίες Ναβάλνι
Αυτή η εξέλιξη έρχεται μετά από καταγγελίες. Ο Αμπράμοβιτς κατονομάστηκε ως ένας από τους 35 Ρώσους ολιγάρχες που υπέδειξε ο Αλεξέι Ναβάλνι (ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της αντιπολίτευσης στη Ρωσία) ως ένας από τους «βασικούς παράγοντες» του καθεστώτος Πούτιν.
Στην αμύθητη περιουσία του Αμπράμοβιτς, περιλαμβάνονται, εκτός των άλλων, και μια σειρά από πολυτελή σκάφη, ανάμεσα και στο οποίο το Solaris, αξίας 450 εκατομμυρίων λιρών, το οποίο διαθέτει και σύστημα ανίχνευσης πυραύλων.
Τι υποστηρίζει ο Αμπράμοβιτς
Από τη δική του μεριά, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος αρνείται κατηγορηματικά τα περί στενής σχέσης του με το Κρεμλίνο και υπογραμμίζει ότι δεν έχει κάνει οτιδήποτε, το οποίο να υπαγορεύει την επιβολή κυρώσεων εναντίον του. Ο ίδιος, ωστόσο, απέκτησε την ιδιότητα του Ισραηλινού πολίτη το 2018, για να εξασφαλίσει την είσοδό του στην Μεγάλη Βρετανία για 6 μήνες. Με τον ίδιο τρόπο ταξίδεψε στο Λονδίνο και τον περασμένο Οκτώβριο.
Τι θα γίνει με τη μόνιμη βίζα
Βρετανικές πηγές διαμηνύουν ότι σε περίπτωση που ο Αμπράμοβιτς επιχειρήσει να αποκτήσει μόνιμη βίζα, αυτή «σχεδόν σίγουρα θα απορριφθεί». Άλλωστε, ο πασίγνωστος Ρώσος ολιγάρχης δεν κατάφερε να αποκτήσει ποτέ τη βρετανική υπηκοότητα, ενώ ο αμύθητος πλούτος του προέκυψε ως αποτέλεσμα των αγοραπωλησιών υποδομών και περιουσιακών στοιχείων της ΕΣΣΔ, τα οποία ο ίδιος είχε αποκτήσει προηγουμένως από το κράτος.
Παράλληλα, η είσοδός του στο αγγλικό ποδόσφαιρο ξεκινά το 2003, με αποτέλεσμα έκτοτε τη ραγδαία άνοδο της ομάδας του, Τσέλσι, με την τεχνική βοήθεια του Ζοζέ Μουρίνιο.
Όταν προχθές, όμως, στη Βουλή των Κοινοτήτων η βουλευτής των Φιλελεύθερων, Λέιλα Μοράν διάβασε κατάλογο με ονόματα Ρώσων ολιγαρχών, περιλαμβάνοντας και αυτό του Αμπράμοβιτς, η ΥΠΕΞ της χώρας, Λιζ Τρας απέφυγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα, σχολιάζοντας πως «έχουμε έναν μακρύ κατάλογο, όσων είναι είναι συνένοχοι στις ενέργειες της ρωσικής ηγεσίας».
Προανήγγειλε νέες κυρώσεις ο Τζόνσον
Από πλευράς του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον προανήγγειλε νέο κύκλο κυρώσεων έτσι ώστε να πιεστούν ισχυρά ρωσικές επιχειρήσεις και πρόσωπα με ανοιχτούς διαύλους με το Κρεμλίνο.
Εκτιμάται ότι οι νέες κυρώσεις θα αποτρέψουν τις ρωσικές τράπεζες, τους ολιγάρχες, αλλά και Ρώσους ιδιώτες να συγκεντρώνουν χρήματα στις αγορές του Λονδίνου.
Συν τοις άλλοις, δρομολογείται από τη βρετανική κυβέρνηση και αδυναμία πρόσβασης της Μόσχας σε δανεισμό από τις χρηματοπιστωτικές αγορές της Μεγάλης Βρετανίας.
Μάλιστα, ο βουλευτής των Τόρις, Μπομπ Σίλι, εκτίμησε πως το «κύμα βρώμικου χρήματος» που εισήλθε στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Ρωσία «ζημίωσε» τη χώρα, ενώ ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, επισήμανε πως η «εποχή της ατιμωρησίας των ολιγαρχών» πρέπει να λάβει τέλος, ώστε «αυτή η χώρα δεν θα είναι πλέον το σπίτι για τα λάφυρά τους».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις