Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Η Κεντρική Ευρώπη, με προεξάρχουσες την Πολωνία και την Τσεχία, καταδικάζει τη ρωσική επίθεση

Ουκρανία: Η Κεντρική Ευρώπη, με προεξάρχουσες την Πολωνία και την Τσεχία, καταδικάζει τη ρωσική επίθεση

Οι χώρες στην ανατολική πτέρυγα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ξεκινήσει προετοιμασίες για να υποδεχτούν πιθανώς εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία

Χώρες της κεντρικής Ευρώπης καταδίκασαν σήμερα την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, με την Πολωνία να ζητά τις «σφοδρότερες δυνατές κυρώσεις» κατά της Ρωσίας και τον τσέχο υπουργό Εξωτερικών να κάνει λόγο για «βάρβαρη ενέργεια επιθετικότητας».

Οι χώρες στην ανατολική πτέρυγα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες τους χώρες του ΝΑΤΟ που μοιράζονται σύνορα με την Ουκρανία εκτός της Τσεχίας και της Βουλγαρίας, έχουν επίσης ξεκινήσει προετοιμασίες για να υποδεχτούν πιθανώς εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία.

«Πρέπει άμεσα να απαντήσουμε στην εγκληματική επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η Ευρώπη και ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να σταματήσουν τον Πούτιν. Το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει τις σφοδρότερες δυνατές κυρώσεις» δήλωσε ο πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέσκι.

Η πολωνική κυβέρνηση δήλωσε ότι αναμένει απόφαση για ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, πρόσθεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο τσέχος πρωθυπουργός, Πιετρ Φιάλα, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι μια «εντελώς αδικαιολόγητη ενέργεια επιθετικότητας προς μια ανεξάρτητη χώρα, που δεν μπορεί να παραμείνει χωρίς αντίδραση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Ο τσέχος υπουργός Εξωτερικών, Γιαν Λιπάβσκι, πρόσθεσε, επίσης στο Twitter: «Μαζί με συμμάχους, θα απαντήσουμε σε αυτήν τη βάρβαρη ενέργεια επιθετικότητας».

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν επιπλέον πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης αργότερα σήμερα, ανέφερε η ΕΕ σε ανακοίνωσή της.

Έως νωρίς σήμερα η Ουγγαρία δεν είχε καταδικάσει ξεκάθαρα την επίθεση, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών της είπε ότι ο πόλεμος είναι «το χειρότερο δυνατό σενάριο». Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Ουγγαρία στηρίζει πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

«Το έργο μας τώρα, όπως πάντα, είναι να εγγυηθούμε την ασφάλεια του λαού της Ουγγαρίας» επισήμανε στη σελίδα του στο Facebook ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιζάρτο. «Η πρεσβεία μας στο Κίεβο λειτουργεί και είναι έτοιμη να βοηθήσει τους Ούγγρους που βρίσκονται τώρα στην Ουκρανία» πρόσθεσε.

Ο ρουμάνος πρόεδρος, Κλάους Γιοχάνις, επίσης καταδίκασε τη ρωσική επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την «πολύ σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας».

«Καταδικάζω σθεναρά τη στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Αυτή η ενέργεια υπονομεύει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας και αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Τεοντόρα Γκεντσόφσκα, σε ανάρτησή της στο Twitter.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sports in

Live streaming: Ο ημιτελικός Ισπανία – Ελλάδα (Eurobasket U16)

Σπουδαίο παιχνίδι για την Εθνική Παίδων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024