Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκκένωση των Ελλήνων της Μαριούπολης μέσω Ρουμανίας
Σχέδιο για απομάκρυνση των Ελλήνων από τη Μαριούπολη μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- Πόσο θα κοστίσει στην τσέπη των Ελλήνων αν ενεργοποιηθεί η «βόμβα» Τραμπ για 5% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες
- ΕΛ.ΑΣ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών
- Νέο αντιμονοπωλιακό πλήγμα για τη Google – Στο στόχαστρο των ιαπωνικών αρχών
Για εκκένωση των Ελλήνων της κοινότητας στη Μαριούπολη, την πόλη πρώτης γραμμής στα ανατολικά της χώρας, μετά την εισβολής στην Ουκρανία.
Την είδηση μεταδίδει ο βρετανικός Guardian μέσω της ανταποκρίτριας Helena Smith.
Ο υφυπουργός της Αθήνας, αρμόδιος για θέματα διασποράς, Ανδρέας Κατσανιώτης, είπε ότι περίπου 100 Έλληνες θα μεταφερθούν ασφαλείς μέσω της Ρουμανίας.
«Πολλά μέλη της κοινότητάς μας δεν έχουν ακόμη ζητήσει να φύγουν, αλλά μια μικρή ομάδα, περίπου 100 ατόμων θα φύγει από τη Μαριούπολη. Υπάρχει ένα σχέδιο και το εφαρμόζουμε… όταν άλλες χώρες απέσυραν τους διπλωμάτες τους, εμείς ενισχύαμε το γενικό μας προξενείο στη Μαριούπολη» σχολίασε.
Έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΕΞ για τους Έλληνες πολίτες
Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει συγκαλέσει σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, η οποία θα λάβει χώρα σήμερα στις 17.30.
Στη συνέχεια, κατόπιν αιτήματός τους, θα έχει επικοινωνία με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στις 19:45 και συνάντηση με τους Πρέσβεις Ουκρανίας, Πολωνίας, Λιθουανίας, Εσθονίας και Λετονίας στις 20:15.
Αύριο νωρίς το πρωί θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους Πρέσβεις της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο θα λάβει χώρα αύριο στις 16.00 (ώρα Ελλάδας).
Σημειώνεται τέλος ότι ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης θα καλέσει εκ νέου τον Ρώσο Πρέσβη.
Γιατί είναι είναι στρατηγικής σημασίας;
Η Μαριούπολη είναι το κυριότερο λιμάνι της ανατολικής Ουκρανίας. Μέχρι στιγμής είναι στα χέρια των Ουκρανών αλλά στα 10 χιλιόμετρα μακρύτερα αρχίζουν οι περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.
Η Μαριούπολη ήταν πάντα σημαντική για τους Ρώσους αλλά και για τους Ουκρανούς. Στην πόλη αυτή ζούσε και ζει μια μεγάλη και ακμάζουσα ελληνική κοινότητα.
Το 2014 ξέσπασαν φιλορωσικές διαδηλώσεις σε όλη την ανατολική Ουκρανία. Αυτή η αναταραχή αργότερα εξελίχθηκε σε πόλεμο μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των αυτονομιστικών δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ.
Τον Μάιο του ίδιου έτους, μια μάχη μεταξύ των δύο πλευρών ξέσπασε στη Μαριούπολη, αφού τέθηκε για λίγο υπό τον έλεγχο της ΛΔΝ. Η πόλη τελικά ανακαταλήφθηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις και στις 13 Ιουνίου η Μαριούπολη ανακηρύχθηκε προσωρινή πρωτεύουσα της Περιφέρειας του Ντονέτσκ.
Από τότε και μέχρι σήμερα η πόλη μοιάζει με καζάνι που βράζει. Από τη μια οι φιλορώσοι αυτονομιστές και από την άλλη οι ουκρανικές δυνάμεις. Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι φορές κατά τη διάρκεια των ετών αυτών που συγκρούστηκαν οι δυο πλευρές πολλές φορές με ανθρώπινα θύματα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις