Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί οι Ρώσοι θέλουν να ρίξουν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι;
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι σήμερα μαζί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν τα πρόσωπα για τα οποία μιλάει όλος ο κόσμος. Ποιος είναι όμως ο πρόεδρος της Ουκρανίας και γιατί αποτελεί μαύρο πρόβατο για τη Ρωσία;
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν εμφανίσθηκε ξαφνικά στις 20 Μαΐου του 2019 στην Ουκρανία. Οι Ουκρανοί δεν τον γνώριζαν σαν πολιτικό αλλά σαν ηθοποιό. Και μάλιστα με έφεση στους κωμικούς ρόλους.
Γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1978 από Ουκρανούς Εβραίους γονείς και τα πρώτα 4 χρόνια της ζωής του τα έζησε στην Μογγολία καθώς εκεί είχε μετατεθεί ο πατέρας του (επί ΕΣΣΔ) επικεφαλής ενός ακαδημαϊκού τμήματος στην περιοχή.
Με παππού αξιωματικό του Κόκκινου Στρατού
Ο παππούς του, Βολοντίμιρ και εκείνος, ήταν παρασημοφορημένος αξιωματικός του Κόκκινου Στρατού και είχε διακριθεί σε πολλές μάχες κατά των ναζί εισβολέων στο ανατολικό μέτωπο. Μάλιστα τρία από τα αδέρφια του παππού του πέθαναν μαρτυρικά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Ο Ζελένσκι σπούδασε νομικά. Δεν ασχολήθηκε ποτέ με το αντικείμενο και τον κέρδισε η τηλεόραση. Έγινε γνωστός ως ηθοποιός, στην Ουκρανία από τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε στην δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Ο υπηρέτης του λαού», στον οποίο μάλιστα ενσάρκωνε τον Ουκρανό πρόεδρο.
Μάλιστα στις εκλογές του 2019 όπου κέρδισε την προεδρία στις 20 Μαΐου, το κόμμα με το οποίο κατέβηκε και ήρθε πρώτο, το είχε ονομάσει «Υπηρέτης του λαού». Κέρδισε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του, το 2014 κατά τον πόλεμο του Ντομπάς με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές, δώρισε 1 εκατομμύριο χρίβνιες (χρίβνια είναι το νόμισμα της Ουκρανίας από το 1996) στον στρατό της Ουκρανίας.
Ο Ζελένσκι σε συνέντευξη του στο Der Spiegel, είχε δηλώσει ότι μπήκε στην πολιτική για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη προς τους πολιτικούς και ότι ήθελε να «φέρει επαγγελματίες, άξιους ανθρώπους στην εξουσία» και να «αλλάξει τη διάθεση και το ηχόχρωμα του πολιτικού κατεστημένου, όσο το δυνατόν περισσότερο.»
Κόκκινο πανί
Και κάπου εκεί ο Ζελένσκι αρχίζει να γίνεται κόκκινο πανί για τους Ρώσους. Αρχικά είπε ότι η χώρα του θέλει και πρέπει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μα το χειρότερο για τους ρώσους ήταν, όταν δήλωσε πως η Ουκρανία θα πρέπει να ορίσει στόχο να βάλει υποψηφιότητα για μέλος του ΝΑΤΟ το 2024. Κάτι που εάν συμβεί αλλάζει όλες τις ισορροπίες στην ανατολική Ευρώπη.
Ο Βολοντίμιρ έχει κάνει ευθεία επίθεση και κατά του Πούτιν και μάλιστα είχε πει πως η Κριμάια θα ήταν δυνατόν να επιστρέψει κάτω από Ουκρανικό έλεγχο όταν κάποια στιγμή «αλλάξει το καθεστώς της Μόσχας» (ευθεία βολή κατά του Ρώσου προέδρου).
Υπέρ του ναζί Μπαντέρα
Μια δήλωση του Ουκρανού προέδρου υπέρ του μεγαλύτερου συνεργάτη των ναζί στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, δεν πέρασε απαρατήρητη.
Είχε πει λοιπόν ότι ο Στεπάν Μπαντέρα «υπερασπίστηκε την ελευθερία της Ουκρανίας» και ότι είναι κανονικό «κάποιο ποσοστό των Ουκρανών να τον θεωρεί ήρωα.»
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»