Να μην μολυνθεί η οικονομία από τον ουκρανικό «ιό»
Με στοχευμένες πολιτικές μπορούμε να ανατρέψουμε τις αρνητικές συνέπειες που φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αναταραχή στην ενέργεια
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια ακόμη σοβαρή κρίση, με παγκόσμιες φυσικά διαστάσεις. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στο κόστος ενέργειας, αλλά και γενικότερα στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών, δημιουργούν νέα δεδομένα και για τη χώρα μας.
Οι προκλήσεις πλέον είναι πολλές και οι στόχοι διαφοροποιούνται για την ελληνική κυβέρνηση.
Εκτός από έναν: Να πράξει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μην πληρώσουν τα φτωχά και μεσαία εισοδήματα αυτή την κρίση.
Να μη γίνουν ξανά θύματα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, αλλά και να μην ανατραπούν οι σχεδιασμοί για σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα που θα προσφέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Οι αρχικές εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στην ελληνική οικονομία είναι δυσοίωνες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων οίκων, στο βασικό σενάριο διατήρησης της κρίσης στην Ουκρανία για μικρό χρονικό διάστημα, το ΑΕΠ όλων των χωρών της Ευρώπης θα μειωθεί κατά 2%.
Ειδικά για την Ελλάδα, η νέα κατάσταση μπορεί να αποστερήσει από τη φετινή οικονομική μεγέθυνση 2,5 με τρεις μονάδες του ΑΕΠ. Ουσιαστικά, ενώ η προβλεπόμενη οικονομική μεγέθυνση που θα ήταν το 2022 στο 4% με 4,5%, μετά τη φωτιά που έβαλε η Ρωσία στην Ουκρανία, μπορεί να υποχωρήσει γύρω στο 1,5%
Οι λόγοι προφανείς: Η δραματική αύξηση των καυσίμων και πολλών πρώτων υλών, η μείωση της τουριστικής κίνησης από τις δύο αυτές χώρες, η αύξηση του κόστους δανεισμού, η καθυστέρηση αρκετών επενδυτικών σχεδίων.
Το πληθωριστικό σοκ που δημιουργείται μετά την εισβολή της Ρωσίας ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερο εφόσον η τιμή του πετρελαίου ξεπεράσει τα 120 δολάρια το βαρέλι.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για πληθωρισμό της τάξης του 6,2% τον Ιανουάριο, αυτός μπορεί να ξεπεράσει το 8% ή και 9%.
Πρόσφατη μελέτη κάνει λόγο για εκτίναξη του πληθωρισμού. Από το 8,4% φέτος και 3,2% το 2023 που ήταν η αρχική εκτίμηση, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορεί να ξεπεράσει και το 14% και του χρόνου να μειωθεί στο 6,2%.
Το απευκταίο αυτό σενάριο θα επιβεβαιωθεί αν η ουκρανική κρίση διαρκέσει πολλές εβδομάδες και οι τιμές στην ενέργεια ξεφύγουν από κάθε έλεγχο.
Πανευρωπαϊκή λύση
Κι αν τα νούμερα δεν λένε κάτι στους πολίτες, η ουσία είναι ότι με χαμηλή οικονομική ανάπτυξη και ταυτόχρονα πληθωριστικό σοκ οι πολίτες θα βιώσουν ασφυκτικές καταστάσεις στην καθημερινότητά τους.
Καμία κυβέρνηση σε όλο τον κόσμο δεν θέλει να δει να αυξάνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια και να υπάρχουν κοινωνικές αναταραχές, εξαιτίας το συνδυασμού της μείωσης των εισοδημάτων και του υψηλού πληθωρισμού.
Γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξει μια πανευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση της νέας οικονομικής κρίσης. Οι αδύναμες οικονομίες δεν πρέπει να αφεθούν μόνες τους να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες που επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εκρηκτική αύξηση στο κόστος της ενέργειας.
Μακριά από τους δογματισμούς του παρελθόντος και τις προκλητικές, πολλές φορές, απαιτήσεις κυρίως από τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά για δημοσιονομική πειθαρχία χωρίς όριο, δεν πρέπει να υπάρξουν μέτρα που θα κλονίσουν τις αδύναμες οικονομίες, όπως η ελληνική.
Το αντίθετο, θα πρέπει να δοθούν διέξοδοι στην Ελλάδα προκειμένου να μην αντιμετωπίσει μια περίοδο οικονομικών και κοινωνικών κλυδωνισμών, ανάλογη με αυτή στα χρόνια των μνημονίων.
Η χώρα μας απέδειξε ότι μπορεί να καταφέρει την επιστροφή στον οικονομικό ρεαλισμό και στον «ενάρετο κύκλο» της ανάπτυξης χωρίς δανεικά κι αγύριστα και χωρίς υψηλά ελλείμματα.
Και δεν πρέπει να επιτρέψουν οι υγιείς δυνάμεις του τόπου να επιστρέψει πάνω από τη χώρα ο εφιάλτης του λαϊκισμού ο οποίος προκάλεσε δεινά, ειδικά την περίοδο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση με στοχευμένα μέτρα πρέπει να στηρίξει τους αδύναμους συμπολίτες μας.
Όχι, όμως, με επιδοματικές πολιτικές, αλλά με στρατηγικές μόνιμου χαρακτήρα που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας μέσω των μεγάλων επενδύσεων, υψηλή παραγωγική διαδικασία, έναν τουρισμό που θα απογειωθεί φέτος το καλοκαίρι.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετώπισε και συνεχίζει να αντιμετωπίζει από το 2019 πολλαπλές κρίσεις σε όλα τα επίπεδα.
Το ίδιο θα πράξει και τώρα που τα δεδομένα άλλαξαν για ακόμη μια φορά.
Όμως, κύριο μέλημα όλων θα πρέπει να είναι το χτίσιμο μιας οικονομίας πάνω σε σταθερές βάσεις κι όχι μια ακατάσχετη παροχολογία και μια υποχώρηση της οικονομικής λογικής επειδή οι «Σειρήνες» του λαϊκισμού θα αρχίσουν να ηχούν.
Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η ιδανική ευκαιρία για την Ελλάδα να αλλάξει οριστικά σελίδα και να αφήσει στο παρελθόν όλες τις παθογένειες.
*Η Σοφία Νικολάου είναι πρώην γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής – Νομικός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις