Ελληνικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία: Το κλείσιμο εργοστασίων και η αγωνία για τις πρώτες ύλες
Ελληνικές και διεθνείς εταιρείες διακόπτουν την παραγωγή τους στην Ουκρανία, αυξάνοντας την πίεση στις εύθραυστες αλυσίδες εφοδιασμού
- Κύμα οργής από τους κατοίκους της Μαγιότ εναντίον του Μακρόν - «Δεν φταίω εγώ για τον κυκλώνα!»
- Συνελήφθησαν ανήλικοι και οι γονείς τους μετά από επίθεση σε ναυτικό - Τον χτύπησαν με γκλοπ
- Πώς αμοίβονται οι αργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
- Πώς συνδέεται η χρόνια λοίμωξη του εντέρου με το Αλτσχάιμερ - Τι είναι ο κυτταρομεγαλοϊός
γράφει η Ξανθή Γούναρη
Με ψυχραιμία παρακολουθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις τις εξελίξεις στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.
Αλευροβιομήχανοι και χαλυβουργοί σε πρώτη φάση επεξεργάζονται εναλλακτικά σχέδια για προμήθεια πρώτων υλών πέραν των εμπλεκόμενων χωρών στη σύρραξη, ενώ εταιρείες που διατηρούν παραγωγικές εγκαταστάσεις, ή εμπορικά γραφεία για την προώθηση των προϊόντων τους, βάζουν ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια των εργαζομένων τους.
Ανήσυχοι βεβαίως είναι και οι εξαγωγείς που έχουν εμπορικές σχέσεις με τις δύο χώρες, καθώ επίσης και οι εκπρόσωποι της τουριστικής βιομηχανίας.
Σήμερα στην Ουκρανία, σύμφωνα με το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Κίεβο, δραστηριοποιούνται περί τις 45 ελληνικές εταιρείες, που συγκεντρώνονται κατά κύριο λόγο σε Οδησσό, Κίεβο, Χάρκοβο και Λβιβ. Οι εν λόγω εταιρείες δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο της εμπορίας τροφίμων, φρούτων και λαχανικών, επιλογής προσωπικού για την ελληνική ναυτιλία, παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, τουρισμού και εστίασης.
Coca Cola HBC και Σαράντης κλείνουν εργοστάσια
Η εταιρεία εμφιάλωσης αναψυκτικών Coca-Cola HBC έκλεισε το εργοστάσιό της στο Κίεβο στην Ουκρανία και ζήτησε από το προσωπικό στη χώρα να παραμείνει στο σπίτι μετά τη ρωσική εισβολή, δήλωσε εκπρόσωπος της στο Reuters.
«Θα εξετάσουμε το θέμα τις επόμενες ημέρες», σημείωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας σε γραπτή δήλωση.
Το εργοστάσιο της Coca Cola στο Κίεβο, με 11 γραμμές παραγωγής, ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από 20 χρόνια και απασχολεί περισσότερους από 1.300 εργαζομένους. Παράγει ανθρακούχα αναψυκτικά, έτοιμο τσάι, χυμούς, νερό και ενεργειακά ποτά, ενώ προμηθεύεται πολλές από τις πρώτες ύλες της από την εγχώρια αγορά.
Την ίδια ώρα, η Σαράντης ανακοίνωσε το προσωρινό κλείσιμο του εργοστασίου της θυγατρικής της Ergopack LLC που βρίσκεται στο Kaniv, στην Ουκρανία.
Η εισηγμένη διατηρεί θυγατρική και στη Ρωσία. Συγκεκριμένα πρόκειται για την Hoztorg LLC, που προσαρτήθηκε στον όμιλο Σαράντη ως συνδεδεμένη εταιρεία με την Ergopack όταν η τελευταία εξαγοράστηκε το 2018. Η Hoztorg LLC παράγει είδη οικιακής χρήσης.
Το 2021, οι πωλήσεις της Ergopack LLC αντιπροσώπευαν το 6,7% επί των συνολικών πωλήσεων του ομίλου, ενώ οι πωλήσεις της Hoztorg LLC το 2021 το 0,5%.
Σημειώνεται δε, ότι σχεδόν 50% των πωλήσεων της Ergopack προέρχεται από εξαγωγές προς γειτονικές χώρες και οι οποίες βασίζονται στο USD.
Αναστολή της λειτουργίας της θυγατρικής της ΕΛΤΟΝ στο Χάρκοβο
«Όλοι μας παρακολουθούμε στενά τα εξελισσόμενα συγκλονιστικά γεγονότα που διαδραματίζονται στην Ουκρανία, βρισκόμενοι σε διαρκή επαφή με τους συναδέλφους μας στην θυγατρική μας εταιρεία Elton Corporation LLC με έδρα το Κίεβο», αναφέρεται από τον όμιλο ELTON.
Η εταιρεία προχώρησε στην αναστολή της λειτουργίας της θυγατρικής της μέχρι να αποκατασταθεί η ασφάλεια και να επανέλθουν οι ρυθμοί της καθημερινής ζωής στην κανονικότητα.
Όπως επισημαίνεται, «η συμμετοχή της ουκρανικής θυγατρικής στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου δεν εμπίπτει στα επίπεδα σημαντικότητας και ως εκ τούτου δεν επιφέρει ουσιώδη επίδραση σε αυτά, τόσο ως προς την οικονομική θέση (1,60% του Ομίλου), τον κύκλο εργασιών (2% του Ομίλου) όσο και στα αποτελέσματα (0,87% του Ομίλου). Επιπροσθέτως, τονίζεται ότι δεν υπάρχει σοβαρή έκθεση της θυγατρικής στην τοπική αγορά ενώ ο Όμιλος ως πάγια τακτική λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα εξασφάλισης και προστασίας της οικονομικής θέσης του».
Τι αναφέρουν Τράπεζα Πειραιώς και ΕΛΠΕ
Δεν υφίσταται άμεση έκθεση του ομίλου σε ό,τι αφορά τις προμήθειες προϊόντων από τη Ρωσία. Η αγορά αργού γίνεται μέσω traders. Οι όποιες επιπτώσεις και αβεβαιότητες θα αξιολογηθούν, αφού προηγηθούν οι κυρώσεις από την Ε.Ε. ανέφερε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ., Ανδρέας Σιάμισιης.
Σε απάντηση ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία, η Πειραιώς Financial Holdings ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι οι δραστηριότητες του Ομίλου στην Ουκρανία αφορούν σε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, την JSC Piraeus Bank ICB, καθώς και σε επενδύσεις ακινήτων που αντιστοιχούν σε περίπου 0,2% του συνολικού ενοποιημένου ενεργητικού της Πειραιώς Financial Holdings στις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Πρόκειται για ένα μικρό πιστωτικό ίδρυμα με 15 υποκαταστήματα, το ενεργητικό της οποίας διαμορφώνεται σε μόλις 100 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,12% των αντίστοιχων μεγεθών του ομίλου (80 δισ. ευρώ). Ως προς τα κεφάλαια της τράπεζας ανέρχονται σε μόλις 20 εκατ. ευρώ σε σύνολο 5 δισ. ευρώ του συστημικού ομίλου. Το πιστωτικό ίδρυμα απασχολεί 300 άτομα, εκ των οποίων μόνο οι 3 είναι Έλληνες.
Πλήγμα στις αλευροβιομηχανίες
Το 17% της αξίας των συνολικών σιτηρών που άλεσε ο όμιλος Μύλοι Λούλη προέρχεται από Ουκρανία και Ρωσία, αν και η τελευταία έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος στις αγορές της ελληνικής εισηγμένης.
Σύμφωνα με την απάντηση σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Μύλοι Λούλη εισάγει πρώτες ύλες από αρκετές χώρες και έτσι έχει εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η προμήθεια από τις εμπλεκόμενες χώρες.
Στην παρούσα χρονική στιγμή δεν είναι εφικτή η εκτίμηση της ενδεχόμενης επίπτωσης επί του κύκλου εργασιών, επισημαίνεται.
Σημαντικό ποσοστό της αξίας των αγορών σε σιτηρά της Μύλοι Κεπενού προέρχεται από Ρωσία και Ουκρανία. Συγκεκριμένα, για τη χρήση 2021 ανήλθε σε 33% της συνολικής αξίας αγορών σιτηρών. «Η εταιρεία παρακολουθεί τις συνεχόμενες εξελίξεις σχετικά με την ένταση στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ώστε να είναι σε θέση να αξιολογήσει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις τιμές αγοράς, καθώς και στη ροή προμηθειών», αναφέρεται.
Μεγάλη έκθεση έχει και η Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος, η οποία κατά τη χρήση 2021 και κατά τη χρήση 2020, προέβη σε αγορές σίτου (που αποτελεί την πρώτη ύλη για την αλευροβιομηχανία) προέλευσης Ρωσίας και Ουκρανίας, μέσω τρίτων προμηθευτών. Οι αγορές αυτές, για τη χρήση 2021 αντιπροσωπεύουν περίπου το 32% της αξίας των συνολικών αγορών σίτου του Ομίλου, ενώ για τη χρήση 2020 το 29,5% αντίστοιχα. Η Ρωσία και η Ουκρανία αποτελούν, ως γνωστόν, τον σιτοβολώνα της Ευρώπης, αναφέρεται από την εισηγμένη.
Η πολεμική σύγκρουση των δύο αυτών χωρών κατά την εκτίμηση της διοίκησης, που στηρίζεται σε γνώμες διεθνών αναλυτών, θα επιφέρει διαταραχές στον εφοδιασμό των Ευρωπαϊκών (και όχι μόνο) χωρών με σιτάρι αυτής της προέλευσης, γεγονός που με τη σειρά του θα επηρεάσει το κόστος παραγωγής αλεύρου. Στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτή η εκτίμηση της επίπτωσης της Ρωσο-Ουκρανικής σύγκρουσης στον κύκλο εργασιών, τα αποτελέσματα και την οικονομική θέση της εταιρείας και του ομίλου.
Υπενθυμίζοντας ότι στη διάρκεια της μακράς λειτουργίας της (ιδρύθηκε το 1912 στον Πειραιά ως ατομική επιχείρηση του Κωνσταντίνου Ι. Σαραντόπουλου) έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πολλές και διάφορες έκρυθμες καταστάσεις, τις οποίες κατάφερε και ξεπέρασε προσαρμοζόμενη επιτυχώς, η εισηγμένη επισημαίνει πως προσανατολίζεται στις λοιπές αγορές σίτου «με γνώμονα την απρόσκοπτη τροφοδοσία της παραγωγικής της διαδικασίας και την κατά το δυνατόν συγκράτηση της αναπόφευκτης ανόδου του κόστους του τελικού προϊόντος».
Τέλος, η Διοίκηση της Εταιρείας επιθυμεί να υπενθυμίσει ότι στη διάρκεια της μακράς λειτουργίας της Αλευροβιομηχανίας της, (που ιδρύθηκε το 1912 στον Πειραιά ως ατομική επιχείρηση του Κωνσταντίνου Ι. Σαραντόπουλου) έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πολλές και διάφορες έκρυθμες καταστάσεις, τις οποίες κατάφερε και ξεπέρασε προσαρμοζόμενη επιτυχώς».
Τι συμβαίνει με τις πρώτες ύλες χάλυβα
Ουκρανία και Ρωσία αποτελούν σημαντικές πηγές παραγωγής Α’ υλών χάλυβα, τόσο για την παγκόσμια αγορά όσο και για τον εγχώριο χαλυβουργικό κλάδο, αναφέρει η ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΛΙΜΠΑΡ ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ PROFIL.
Η εταιρεία προμηθεύεται σταθερά και επί πολλά έτη, Α’ ύλες από τις ανωτέρω αγορές χάλυβα καλύπτοντας μέρος των αναγκών της. Κατά το έτος 2021 η Τζιρακιάν κάλυψε από τις ανωτέρω αγορές μόνο το 17% των αναγκών της σε χάλυβα, ενώ η αναλογία των διατηρούμενων αποθεμάτων της ανέρχεται στο 3% του ενεργητικού της.
Κατά το τρέχον έτος η εταιρεία, παρακολουθώντας την κλιμάκωση της έντασης, όλο το προηγούμενο διάστημα, έλαβε μέτρα προστασίας μέσω της ενίσχυσης της διασποράς των προμηθειών της σε Α’ ύλες από άλλες χώρες.
Το ποσοστό του κύκλου εργασιών που σχετιζόταν με πωλήσεις εισαγόμενων προϊόντων από Ουκρανία και Ρωσία αφορούσε περί το 6,5% επί του συνόλου, αναφέρει η ΣΙΔΜΑ, ενώ το ποσοστό των αγορών προϊόντων από τις παραπάνω χώρες αφορούσε περί το 6,8% επί του συνόλου των εισαγωγών της εταιρείας.
Η εταιρεία σημειώνει πως έχει μεγάλη διασπορά προμηθευτών από διάφορες χώρες ώστε να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχεια στην εφοδιαστική της αλυσίδα. Ωστόσο αρκετοί από τους παραγωγούς χάλυβα, εξαρτώνται σε κάποιο μη αμελητέο βαθμό σε προμήθεια πρώτης ύλης από περιοχές της Ουκρανίας και Ρωσίας. Σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι αδύνατος κάθε υπολογισμός της επίπτωσης των πρόσφατων εξελίξεων στην Ουκρανία και Ρωσία στις δραστηριότητες των προμηθευτών μας και επακόλουθα στις αντίστοιχες δραστηριότητες της εταιρείας, τονίζει η ΣΙΔΜΑ.
«Όσον αφορά στην εκτίμηση της Διοίκησης για τις έμμεσες επιδράσεις των πρόσφατων εξελίξεων στην Ουκρανία και Ρωσία, σε πιθανό σενάριο παρατεταμένης διένεξης, το κόστος ενέργειας στην ευρωζώνη και κατά συνέπεια στη χώρα μας θα αυξηθεί ωθώντας υψηλότερα τον πληθωρισμό. Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν σχεδίαζε άμεσα την αύξηση των επιτοκίων με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού, το πιθανότερο σενάριο θα είναι να ακολουθήσει συντομότερα τις ομόλογες κεντρικές τράπεζες της Αγγλίας και των Ηνωμένων πολιτειών.
Έμμεση επίδραση της αύξησης των επιτοκίων θα είναι η αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους της εταιρείας με αντίστοιχη αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα της», αναφέρεται.
Κύμα αναστολών λειτουργίας και από διεθνείς κολοσσούς
Να σημειωθεί ότι εκτός από τις ελληνικές εταιρείες και βιομηχανίες με διεθνές αποτύπωμα, όπως η Carlsberg, που έχει μερίδιο 31% στην ουκρανική αγορά μπύρας, σταμάτησε την παραγωγή και σε 3 μονάδες παραγωγής στο Κίεβο και στη νότια πόλη Zaporizhzhya. Η Carlsberg έχει επίσης ένα τρίτο ζυθοποιείο στην Ουκρανία στη δυτική πόλη Lviv.
Επίσης, η Nestlé, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τροφίμων στον κόσμο, με 3 εργοστάσια και 5.000 άτομα προσωπικό στην Ουκρανία, έχει σταματήσει την παραγωγή και τη διανομή των προϊόντων της στην Ουκρανία.
Εκπρόσωπος του ελβετικού κολοσσού, δήλωσε ότι η Nestlé «έκλεισε προσωρινά τα εργοστάσια, τις αποθήκες και την αλυσίδα εφοδιασμού» στη χώρα.
Η Mondelez, η οποία εξαγόρασε πριν μερικούς μήνες την ελληνική εταιρεία Chipita, δήλωσε ότι ανέστειλε τις εργασίες της στα δύο ουκρανικά εργοστάσιά της στο Trostyanets και στο Vyshhorod, τα οποία παράγουν μια σειρά προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων τοπικών εμπορικών σημάτων, όπως τα μπισκότα Jubilee και η σοκολάτα Korona. H Chipita διατηρεί εμπορική παρουσία στην Ουκρανία με γραφεία στο Κίεβο.
Η τουρκική ζυθοποιία Anadolu Efes, η οποία διαχειρίζεται μια κοινοπραξία με την Anheuser-Busch InBev στην Ουκρανία με 3.000 άτομα προσωπικό, σταμάτησε επίσης τις πωλήσεις και την παραγωγή, όπως ανέφερε.
Γράφοντας στο Twitter ότι είναι «βαθιά ανήσυχη» για την κατάσταση στην Ουκρανία, η χαλυβουργία ArcelorMittal είπε ότι έχει κάνει σχέδια για τους υπαλλήλους της να «παραμείνουν ασφαλείς». Όσον αφορά το εργοστάσιό της, η εταιρεία «εργάζεται για να επιβραδύνει την παραγωγή στο τεχνικό ελάχιστο και η παραγωγή θα σταματήσει στα υπόγεια ορυχεία μας».
Το εργοστάσιο της στο Kremenchuk στην κεντρική Ουκρανία, όπου απασχολούνται 900 άτομα, έκλεισε η Japan Tobacco Inc., όπως ανακοίνωσε πριν λίγο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις