Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Oxford Economics: Οι προοπτικές της Τουρκίας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Oxford Economics: Οι προοπτικές της Τουρκίας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Προβλέπουν ότι η ανάπτυξη θα είναι βραδύτερη και ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί στο 60%

Οι προοπτικές της τουρκικής οικονομίας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επισημαίνει σε έκθεσή της η Oxford Economics.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της συμβουλευτικής εταιρείας, η Τουρκία θα δεχθεί πλήγμα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μέσω τριών κύριων καναλιών: του τουρισμού, των τιμών της ενέργειας και της διαταραχής των χρηματοπιστωτικών αγορών, που αναμένεται να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στις τιμές αλλά και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Δείτε ακόμα: Πόσο θα μπορούσαν οι κυρώσεις να πλήξουν την οικονομία της Ρωσίας;

Συνολικά, εκτιμούν ότι ο αντίκτυπος της επίθεσης, μπορεί να μειώσει κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες την αρχική πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,5% για το 2022 για την Τουρκία.

Το μεγαλύτερο πλήγμα

Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος αναμένεται να καταγραφεί στον τουρισμό. Το 2021 οι αφίξεις από τη Ρωσία αντιπροσώπευαν το 19% του συνόλου των τουριστών και από την Ουκρανία το 8,3%.

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας θα συμπιέσει περαιτέρω τα εισοδήματα των νοικοκυριών μέσω του υψηλότερου κόστους εισαγωγής, αφήνοντας τη λίρα ακόμα πιο ευάλωτη, και επιβαρύνοντας περαιτέρω τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε υψηλό δύο δεκαετιών, στο σχεδόν 50%. Εκτιμούν μάλιστα, ότι ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί στο 60%.

Η Oxford Economics αναφέρει επίσης, ότι δεν προβλέπει προβλήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό της Τουρκίας από τη Ρωσία. Προσθέτει όμως, ότι αυτό θα είχε περαιτέρω δυσμενείς επιπτώσεις, καθώς η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας και προμηθεύει περίπου το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας.

Πηγή ΟΤ

Must in

Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ

Ανεξαρτήτως πρακτικής εφαρμογής, τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ενισχύουν την πίεση προς τις δυτικές κυβερνήσεις να μετατοπιστούν από την υποστήριξη των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024