Βonus 15% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων
Από εφέτος θα μπει σε πιλοτική βάση η ανταμοιβή των υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα για την υλοποίηση συγκεκριμένων και προσυμφωνημένων στόχων
Μπόνους παραγωγικότητας, με τη μορφή χρηματικού πριμ, θα δοθεί εντός του 2022 πιλοτικά σε τρεις κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.
Το σχέδιο νόμου που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση ορίζει το πλαίσιο βάσει του οποίου θα μπει σε πιλοτική βάση η ανταμοιβή των υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα για την υλοποίηση συγκεκριμένων και προσυμφωνημένων στόχων. Υπολογίζεται πως στα μέσα Μαρτίου το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στις επιτροπές, ενώ αναμένεται μέχρι τα τέλη του μήνα να έχει ψηφιστεί.
Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων εντάσσεται, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, στο πλαίσιο του ευρύτερου εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και η ανταμοιβή των παραγωγικότερων υπαλλήλων στοχεύει στην αποτροπή του φαινομένου του εξισωτισμού.
Σε πρώτη λοιπόν φάση το μπόνους παραγωγικότητας θα συνδεθεί με τα Ετήσια Σχέδια Δράσης Υπουργείων, τα έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας καθώς και των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων αλλά και με την υλοποίηση δημοσιονομικών στόχων.
Ετσι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι πρώτοι θα λάβουν το μπόνους – που για αυτές τις κατηγορίες θα είναι χρηματική επιβράβευση – είναι εκείνοι που σχετίζονται με την υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων των Ετησίων Σχεδίων Δράσης Υπουργείων αλλά και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται στις γενικές διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών των υπουργείων καθώς και συγκεκριμένων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.
Ωστόσο, άνθρωποι του υπουργείου Εσωτερικών τόνιζαν στα «ΝΕΑ» ότι προτεραιότητα θα δοθεί στους 6.000 δημοσίους υπαλλήλους που θα εμπλακούν άμεσα στην υλοποίηση έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» ή/και έργων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.
Οπως επισημαίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών, στόχος της πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής είναι η επιτάχυνση της υλοποίησης συγκεκριμένων στόχων των Ετησίων Σχεδίων Δράσης, των έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, των συγχρηματοδοτούμενων έργων και των δημοσιονομικών στόχων, η ταχύτερη απορρόφηση των κονδυλίων αλλά και η προώθηση του έργου των οικονομικών υπηρεσιών, οι οποίες με αυτόν τον τρόπο γίνονται… ελκυστικότερες.
Απώτερος στόχος, βέβαια, είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας και αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
Το μπόνους παραγωγικότητας θα υπολογίζεται επί του βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης και, σύμφωνα με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, δεν μπορεί να υπερβαίνει ετησίως το 15% του αθροίσματος του βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης κάθε υπαλλήλου. Μάλιστα, το χρηματικό μπόνους θα υπόκειται στις ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις των πρόσθετων αποδοχών. Σε δεύτερο χρόνο, θα οριστεί, με υπουργικές αποφάσεις, τόσο το ακριβές ποσό του μπόνους και ο χρόνος καταβολής του χρηματικού πριμ όσο και ο τρόπος που θα δοθεί στους δημοσίους υπαλλήλους που θα επιλεγούν – εάν, δηλαδή, η καταβολή θα γίνει εφάπαξ ή σε ισόποσες δόσεις.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ο προϊστάμενος κάθε Διεύθυνσης των Υπηρεσιών που σχετίζονται με τους στόχους και τα έργα στα οποία δίνεται έμφαση, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τη φύση των καθηκόντων των υπαλλήλων, την υλοποίηση των ποσοτικών στόχων που θα τεθούν καθώς και την εύρυθμη λειτουργία της οργανικής μονάδας, θα ορίζει τους υπαλλήλους οι οποίοι θα επιλεγούν για την καταβολή της επιπλέον ανταμοιβής.
Η επιλογή αυτή θα περάσει από την έγκριση του αμέσως ανώτερου ιεραρχικά αρμόδιου οργάνου εντός 10 ημερών. Μετά την παρέλευση του χρονικού διαστήματος η επιλογή θα θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή.
Αξίζει να σημειωθεί πως η συνολική δαπάνη για την οικονομική ανταμοιβή στους δημοσίους υπαλλήλους που σχετίζονται με την υλοποίηση των στόχων των Ετησίων Σχεδίων Δράσης των υπουργείων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ ενώ αντίστοιχα το συνολικό ποσό για τα μπόνους που θα αφορούν τα έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων δεν θα ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ.
Για την τρίτη κατηγορία, η οποία αφορά τους υπαλλήλους που εμπλέκονται στην υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων, το ποσό που ορίζεται από το νομοσχέδιο φτάνει έως τα 5 εκατ. ευρώ ετησίως.
- Ελένη Βιτάλη: Τι κρύβεται πίσω από την ιστορία του τραγουδιού το «Χειμωνιάτικο πρωί»
- Βγαίνει στην αγορά ο Παναθηναϊκός μετά τον τραυματισμό του Λεσόρ: Ο Καμπόκλο, οι… Ευρωλιγκάτοι και το ΝΒΑ
- ΑΔΜΗΕ: Τι φέρνει η είσοδος της Meridiam στο καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ
- Hellenic Train: Τρίωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι
- Νίκη τριάδας θέλει κόντρα στην Άλμπα ο Ολυμπιακός
- ΟΗΕ: Ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο γνωμοδότηση για τις υποχρεώσεις του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων