Σολτς: «Ο Πούτιν δεν θα νικήσει»
Σε διάγγελμα ο γερμανός καγκελάριος προειδοποίησε τον πρόεδρο Πούτιν για περαιτέρω κλιμάκωση με την εισβολή στην Ουκρανία. «Ο Πούτιν δεν πρέπει να υποτιμά το ΝΑΤΟ».
- Πώς θα λάβουν προσαύξηση στη σύνταξη οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι
- Ναζιστική συγκέντρωση σε παράσταση για την Άννα Φρανκ στις ΗΠΑ - Κρατούσαν σημαίες με αγκυλωτούς σταυρούς
- Τι σχέση μπορεί να έχουν, το μυλόξιδο, η ρίγανη και η καλέντουλα, με την ωτίτιδα του σκύλου μας;
- Αυτή ήταν η τελευταία καταχώρηση της βασίλισσας Ελισάβετ στο ημερολόγιό της λίγο πριν πεθάνει
Στο δεύτερο τηλεοπτικό του διάγγελμα μέσα σε μια ημέρα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπογράμμισε την αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να αποτρέψει μια επέκταση του πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία στην Ουκρανία.
«Ο Πούτιν δεν θα πρέπει να υποτιμά την αποφασιστικότητα της νατοϊκής συμμαχίας να υπερασπιστεί όλα τα μέλη της», είπε ο γερμανός καγκελάριος στην δημόσια τηλεόραση.
Ας σημειωθεί ότι πέντε μέλη του ΝΑΤΟ έχουν κοινά σύνορα με τη Ρωσία: οι τρεις βαλτικές χώρες, η Νορβηγία και η Πολωνία.
Η βορειοατλαντική συμμαχία βρίσκεται στη διαδικασία ενίσχυσης της παρουσίας της στο έδαφος των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών-μελών της. Στην επιχείρηση θωράκισης συμμετέχει και ο γερμανικός ομοσπονδιακός στρατός.
Πόλεμος όπως δεν τον έχουμε ζήσει εδώ και πάνω από 75 χρόνια
Μεταξύ άλλων ο Όλαφ Σολτς τόνισε στη σύντομη, πεντάλεπτη ομιλία του, η οποία πραγματοποιήθηκε με φόντο τις σημαίες της Γερμανίας, της ΕΕ και της Ουκρανίας: Με την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία ξεσπά ένας πόλεμος «όπως δεν τον έχουμε ζήσει στην Ευρώπη εδώ και πάνω από 75 χρόνια».
Και ο καγκελάριος υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος Πούτιν πήρε την απόφαση για αυτό τον πόλεμο, όχι ο ρωσικός λαός.
Για μια ακόμα φορά ο γερμανός καγκελάριος απηύθυνε έκκληση στον Βλαντιμίρ Πούτιν να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία και πρόσθεσε ότι οι σχεδιαζόμενες από την ΕΕ κυρώσεις θα καταφέρουν σημαντικό πλήγμα στη Ρωσία: «Ο Πούτιν δεν θα νικήσει», τόνισε ο Όλαφ Σολτς.
Ο ρώσος πρόεδρος θέλει να γυρίσει πίσω το χρόνο, ανέφερε ο καγκελάριος: «Όμως δεν υπάρχει επιστροφή στον 19ο αιώνα, όταν υπερδυνάμεις λάμβαναν αποφάσεις χωρίς να υπολογίζουν μικρότερες χώρες. Δεν υπάρχει επιστροφή στις εποχές του Ψυχρού Πολέμου, όταν οι υπερδυνάμεις μοίραζαν μεταξύ τους τον πλανήτη σε ζώνες επιρροής».
Στέφανος Γεωργακόπουλος (dpa)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις