Προειδοποίηση-σοκ καθηγητή για εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν – «Αν ο Πούτιν τα βγάλει πέρα στην Ουκρανία, ίσως το κάνω»
Ο καθηγητής Garton Ash είπε ότι η εισβολή στην Ουκρανία ήταν μόνο η αρχή των σχεδίων της Ρωσίας. «Έχει ουσιαστικά ήδη εισβάλει στη Λευκορωσία, η οποία βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην Ουκρανία», δήλωσε στο BBC.
Η Κίνα θα μπορούσε να εισβάλει στην Ταϊβάν, αφού είδε τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η Δύση μετά τη βίαιη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προειδοποίησε κορυφαίος ιστορικός.
Ο καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Timothy Garton Ash, δήλωσε ότι η ανάληψη στρατιωτικού ελέγχου του νησιού από τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, θα ήταν το «χειρότερο σενάριο».
Σύμφωνα με την dailymail, ο καθηγητής υποστηρίζει ότι ο Κινέζος ηγέτης θα σκέφτεται: «Αν ο σύντροφος Βλαντίμιρ μπορέσει να τα βγάλει πέρα στην Ουκρανία, ίσως να το δοκιμάσω».
Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι ο «ελάχιστος στόχος» του Πούτιν είναι να εγκαθιδρύσει ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα στην Ανατολική Ευρώπη, επειδή θέλει να δημιουργήσει μια νέα αυτοκρατορία.
Ο καθηγητής Garton Ash είπε ότι η εισβολή στην Ουκρανία ήταν μόνο η αρχή των σχεδίων της Ρωσίας. «Έχει ουσιαστικά ήδη εισβάλει στη Λευκορωσία, η οποία βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην Ουκρανία», δήλωσε στο BBC.
«Νομίζω ότι ο ελάχιστος στόχος του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι να δημιουργήσει ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ, ώστε χώρες όπως η Λευκορωσία, η Ουκρανία, η Μολδαβία, η Γεωργία να ‘κολλήσουν’ με τη ρωσική αυτοκρατορία’, είτε το θέλουν είτε όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το άλλο σημείο που πρέπει να επισημάνω και ήταν ένα σημείο που μου το είπε ένας ανώτερος στρατηγός του ΝΑΤΟ, είναι ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ έχουν πολύ στενές σχέσεις με την Ουκρανία εδώ και πολλά χρόνια. Κάποιος είπε κάποτε ότι η Ουκρανία δεν είναι στο ΝΑΤΟ, αλλά το ΝΑΤΟ είναι στην Ουκρανία, ότι η Ουκρανία δεν είναι στην ΕΕ, αλλά η ΕΕ είναι στην Ουκρανία. Και αυτό που μου είπε αυτός ο στρατηγός, ήταν ότι έχουμε κάθε λογής εταίρους εκτός Συμμαχίας σε όλο τον κόσμο«, προσέθεσε, τονίζοντας:
«Και ένας από αυτούς είναι η Ταϊβάν. Και φυσικά, αν κάποιος ρωτήσει για το χειρότερο σενάριο είναι ότι ο Σι Τζινπίνγκ σκέφτεται ‘καλά, αν ο σύντροφος Βλαντίμιρ μπορέσει να τα βγάλει πέρα στην Ουκρανία, ίσως πάω στην Ταϊβάν”, συμπλήρωσε ο καθηγητής.
Η Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί δικό της έδαφος, έχει παραπονεθεί για τακτικές παρόμοιες επιδρομές από την κινεζική αεροπορία τα τελευταία δύο χρόνια, αν και τα αεροσκάφη δεν πλησιάζουν την ίδια την Ταϊβάν.
Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για επαναλαμβανόμενες αποστολές της κινεζικής αεροπορίας κοντά στο δημοκρατικά διοικούμενο νησί, συχνά στο νοτιοδυτικό τμήμα της ζώνης αναγνώρισης αεράμυνας ή ADIZ, κοντά στα ελεγχόμενα από την Ταϊβάν νησιά Pratas.
Η Ταϊβάν αποκαλεί τις επαναλαμβανόμενες στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας ως πόλεμο «γκρίζας ζώνης». Σκοπός της Κίνας, σύμφωνα με την Ταϊβάν, είναι να ελέγξει την ετοιμότητά της, αλλά και να φθείρει τις δυνάμεις του έθνους.
Το πρωί της Πέμπτης (24/02) το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε την εισβολή εννέα αεροσκαφών της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας στη ζώνη αεράμυνάς της.
Επίσης, μια κινεζική αποστολή στο τέλος Ιανουαρίου περιελάμβανε 34 μαχητικά συν τέσσερα πολεμικά αεροσκάφη και ένα βομβαρδιστικό, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του νησιού. Η Ταϊβάν έστειλε μαχητικά για να αναχαιτίσει τα κινεζικά αεροσκάφη, ενώ αναπτύχθηκαν και πυραυλικά συστήματα για την παρακολούθησή τους.
Η Κίνα στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι πρόκειται για ασκήσεις με στόχο την προστασία της κυριαρχίας της χώρας.
Ωστόσο, έχει εντείνει την πίεση στην Ταϊβάν, προκειμένου να αποδεχθεί τους ισχυρισμούς κυριαρχίας της, με την τοπική κυβέρνηση να δηλώνει ότι θέλει ειρήνη, αν και θα αμυνθεί σε περίπτωση επίθεσης.
Στήριξη Ταϊβάν στην Ουκρανία
Η κυβέρνηση της Ταϊπέι δήλωσε ότι θα συμμετάσχει στον συνασπισμό των «δημοκρατικών χωρών» που θα επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία, καθώς εντείνεται η ανησυχία της για ενδεχόμενη κινεζική εισβολή στο έδαφος της Ταϊβάν, αφού διαπίστωσε την έλλειψη στρατιωτικής απάντησης της Δύσης στον Πούτιν.
- Σεισμός ανοιχτά της Κρήτης
- Παναχαϊκή – Καλαμάτα 0-1: Βρήκε τη λύση με Παμλίδη
- Pegasus: Σε δίκη το χακάρισμα του WhatsApp από την ισραηλινή NSO
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Μητσοτάκης: Έρχεται το parco.gov.gr για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στα social
- Χεσούς Νάβας: «Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου – Υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσα να περπατήσω»