Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Στήριξη με νέα προγράμματα σε επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας

Στήριξη με νέα προγράμματα σε επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας

Δυναμική προβλέπεται η επόμενη πενταετία στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, εξαιτίας επενδύσεων που αναμένονται στην παραγωγή φαρμάκων – Πρόταση διαχωρισμού κινήτρων για τις κλινικές μελέτες

Πρόσθετους πόρους για επενδύσεις προβλέπει το υπουργείο Ανάπτυξης με το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και με το ΕΣΠΑ 2021-2027 την επόμενη διετία, προβλέπει το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ ήδη έχουν προστεθεί κίνητρα για μεσαίες επιχειρήσεις στη Θράκη, καθώς οι πόροι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι πεπερασμένοι.

Στο μεταξύ, η εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού έχει ενταχθεί στον 3ο πυλώνα της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα παραπάνω επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο συνέδριο «RnD and Innovation in Healthcare Conference 2022», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τις επενδύσεις από την φαρμακευτική βιομηχανία, καθώς μειώνεται η ανεργία, ενώ τόνισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για περαιτέρω εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Αναγνώρισε ότι είναι απαραίτητη η διαμόρφωση ενός σταθερού περιβάλλοντος δραστηριοποίησης ώστε να εξασφαλιστεί η προβλεψιμότητα και ο προγραμματισμός των επιχειρήσεων, όχι λιγότερο από μια επταετία.

Παρατηρώντας ότι στη Θεσσαλονίκη δημιουργείται ένα hub καινοτομίας, προανήγγηλε ανάλογες επενδύσεις στα Ιωάννινα και λίγο αργότερα και στην Πάτρα.

Διαχωρισμός κλινικών μελετών και παραγωγικών μονάδων

Στη συζήτηση, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Ολύμπιος Παπαδημητρίου στάθηκε στα κίνητρα για επενδύσεις, τονίζοντας ότι το επενδυτικό clawback δεν μπορεί να αποτελεί εργαλείο διαχείρισης και πρότεινε τον διαχωρισμό των επενδύσεων για παραγωγικές μονάδες έναντι των επενδύσεων σε κλινικές μελέτες, όπου κυρίως μπορεί να συνεισφέρει η διεθνής φαρμακευτική βιομηχανία, φέρνοντας ως παράδειγμα την Πορτογαλία, όπου προβλέπεται συμψηφισμός μέχρι 200 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι πρέπει να διευκολυνθεί το πλαίσιο των κλινικών μελετών, ώστε να εγκρίνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα καθώς πρόκειται για κλάδο εξαιρετικά ανταγωνιστικό. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά, ότι «δεν είναι δυνατόν να δαπανώνται 35 δις. ευρώ το χρόνο και να εμείς να βασανιζόμαστε να φτάσουμε τα 100 εκατ. ευρώ».

Εστίαση στη νέα τεχνολογία

Από την πλευρά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων εστίασε στις χαμηλές τιμές των φαρμάκων που παράγονται στη χώρα, λέγοντας πως πρέπει να αποφασίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τοπικό, τι μοντέλο θέλουμε, πώς θα παρακολουθήσουμε το μέλλον, σε ότι αφορά την τεχνολογία, την επάρκεια των φαρμάκων σε μια χώρα τεχνολογίας και γνώσης. «Δεν είναι δυνατόν να θέλουμε ποιοτικό φάρμακο και θέσεις εργασίας με αποζημίωση τιμών Κίνας», είπε και πρόσθεσε πως στα τέσσερα πέμπτα των χωρών που εξάγουν οι ελληνικές φαρμακευτικές, υπάρχει προστατευτισμός υπέρ των τοπικών φαρμακοβιομηχανιών. Χαρακτηρίζοντας το πιο επιτυχημένο ΣΔΙΤ τον συμψηφισμό του clawback με τις επενδύσεις, ζήτησε από το υπουργείο Ανάπτυξης να διασφαλιστούν οι πόροι, ενώ προανήγγηλε ότι η επόμενη πενταετία θα είναι πολύ δυναμική και όλοι θα πρέπει να συμβάλουν για να δοθούν λύσεις.

Βιοτεχνολογία και πρώτες ύλες

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ Δημήτρης Δέμος διαχώρισε τα χημικά από τα βιοτεχνολογικά φάρμακα, τονίζοντας ότι τα πρώτα είναι η κατηγορία φαρμάκων που παράγονται σήμερα στη χώρα, παραπέμποντας στην επένδυση της εταιρείας του η οποία στοχεύει στη δημιουργία πιλοτικής μονάδας παραγωγής βιοτεχνολογικών φαρμάκων για κλινικές μελέτες.

Επιστρέφοντας στα χημικά φάρμακα, ανέφερε τις ελλείψεις που παρατηρήθηκαν στο πρώτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη, παρατηρώντας πως τα κέντρα παραγωγής πρώτων υλών βρίσκονται πλέον στην Ινδία και την Κίνα, δημιουργώντας μονοπωλιακό περιβάλλον. Ως απάντηση στο δεδομένο αυτό, ανέφερε ότι στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας περιλαμβάνεται η δημιουργία κέντρου πρώτων υλών.

Οριακή καινοτομία

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ Νίκος Μπουφίδης, αναφέρθηκε στη νέα επένδυση της εταιρείας του στη Μεταμόρφωση με τη δημιουργία νέου εργοστασίου παραγωγής οριακής καινοτομίας, καθώς υπάρχει ζήτηση για νέες μορφές φαρμάκων στη Νοτιανατολική Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Το νέο εργοστάσιο θα παράγει καινούριες μορφές νοσοκομειακών και εξωνοσοκομειακών φαρμάκων, όπως χάπια διπλής ή τριπλής στοιβάδας και κάψουλες προγεμισμένες με υγρό. Παράλληλα προωθεί συνεργασίες με ελληνικά πανεπιστήμια, ώστε να επιταχυνθεί το μεσοδιάστημα από την επιστημονική ιδέα μέχρι την κυκλοφορία ενός προϊόντος στην αγορά. Σημείωσε ακόμη, ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία παρουσίασε ανάπτυξη πάνω από 7,5% το 2021 και κάλυψε το 9,4% των εξαγωγών όλων των αγαθών του 2020. Οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη από τον κλάδο έφτασαν το 37% το 2019 και το 50% το 2020.

Must in

Ολυμπιακός: Ο «καυτός» Φουρνιέ και οι… εκλεκτές παρουσίες (vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στην αναμέτρηση με την Βίρτους (18/12).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο