Πρόσφυγες και μετανάστες κλείνουν την πόρτα στην μαύρη εργασία και αναζητούν νέες ευκαιρίες
Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες στην αναζήτηση εργασίας στην Ελλάδα; Ποιο είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο;
Με τα βιογραφικά τους στο χέρι και τις μάσκες τους στο πρόσωπο, περισσότεροι από 300 πρόσφυγες και μετανάστες έσπευσαν στην Εβδομάδα Καριέρας για τη Φιλοξενία να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες.
Ανάμεσα σε αυτούς και ο Ντιντιέρ Τουκάν, ένας πρόσφυγας από το Καμερούν, ο οποίος πήγαινε από το ένα «περίπτερο» στο άλλο για συνεντεύξεις εργασίας, γεμάτος αυτοπεποίθηση και ελπίδα.
Ο Ντιντιέρ βρίσκεται στην Ελλάδα τέσσερα χρόνια και μόλις πέρυσι κατάφερε να αναγνωριστεί ως πρόσφυγας. Όταν έχασε τη δουλειά του σε γνωστό τηλεφωνικό κέντρο απευθύνθηκε στην International Rescue Committee (IRC) Hellas για να τον βοηθήσει στην εύρεση μιας νέας εργασίας.
Όπως εξηγεί άλλωστε στο in ο Ντιντιέρ, η γλώσσα για αυτόν ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα και το κυριότερο εμπόδιο στο να βρει δουλειά.
«Όταν πας σε μια ξένη χώρα είναι δύσκολο να ενσωματωθείς στις νέες συνθήκες και τον τρόπο ζωής. Το βιογραφικό μου ήταν ‘’πλούσιο’’ αλλά η γλώσσα ήταν ένα βασικό ζήτημα» αναφέρει ο Ντιντιέρ.
Η βοήθεια στη σύνταξη του βιογραφικού του από την IRC Hellas ήταν μια πολύ μεγάλη βοήθεια, όπως λέει ο Ντιντιέρ, ενώ η οργάνωση «είναι συνεχώς παρόν σε κάθε βοήθεια που ζητάω» σύμφωνα με τον ίδιο.
«Στην Ελλάδα το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να βρω μια καλή δουλειά, αλλά θέλω να μείνω εδώ. Στην αρχή μου ήταν δύσκολο να τα βγάλω πέρα, γιατί δεν μπορούσα να βρω φτηνό διαμέρισμα και το εισόδημά μου ήταν πολύ χαμηλό, αλλά τώρα τα έχω καταφέρει».
Η IRC Hellas υποστηρίζει ευάλωτες κοινωνικά ομάδες στην Αθήνα, με στόχο την οικονομική τους ανεξαρτησία, μέσω συνεργασίας και χρηματοδότησης του Ιδρύματος Citi.
Από το 2017, η IRC Hellas υλοποιεί το πρόγραμμα Resilient Futures και έχει υποστηρίξει περισσότερους από 900 πρόσφυγες, μετανάστες και ευάλωτους Έλληνες νεαρής ηλικίας, με υπηρεσίες απασχόλησης και εκπαιδευτικά προγράμματα επιχειρηματικότητας. Οι υπηρεσίες απασχόλησης αποτελούνται από εξατομικευμένη συμβουλευτική αναζήτησης εργασίας, εργαστήρια επαγγελματικής κατάρτισης, εξοικείωση με τον πολιτισμό της χώρας και υποστήριξη εύρεσης εργασίας σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Η παγκόσμια συνεργασία του Resilient Futures υλοποιείται σε Ελλάδα, Γερμανία, Καμερούν, Νιγηρία, Λίβανο, Ιορδανία και Μεξικό. Το πρόγραμμα αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας Pathways to Progress του Ιδρύματος Citi για υποστήριξη των νέων παγκοσμίως μέσω ανάπτυξης δεξιοτήτων, επαγγελματικής κατάρτισης, επιχειρηματικής εκπαίδευσης και δημιουργίας ευκαιριών επαγγελματικής απασχόλησης.
Από τον Αύγουστο του 2017 το πρόγραμμα έχει υποστηρίξει πάνω από 800 άτομα με υπηρεσίες απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, εκ των οποίων το 30% είναι γυναίκες και η πλειοψηφία είναι μεταξύ 25-35 ετών. Η πλειονότητα των επωφελούμενων βρίσκει εργασία στον τομέα της φιλοξενίας και του τουρισμού (27%), στην παραγωγή και επιμελητεία (21%) και στον ανθρωπιστικό τομέα (15%).
Η εύρεση εργασίας
Ο Αντρέας Μπλουμ εργάζεται ως εργασιακός σύμβουλος στην IRC Hellas, δίνοντας κατευθυντήριες σε ανθρώπους που θέλουν να βρουν ή να αλλάξουν δουλειά. Σκοπός είναι, όπως εξηγεί στο in να αυτονομηθεί ο επωφελούμενος, οπότε δίνει έμφαση στο να μάθουν τα απαραίτητα skills ώστε να αναζητήσουν δουλειά μόνοι τους ή να διαπραγματευτούν για κάτι καλύτερο, ενδεχομένως σε μια υπάρχουσα εργασία.
Όπως εξηγεί, οι εργασίες που «τραβάνε» περισσότερο είναι είναι κυρίως μορφές ανειδίκευτης εργασίας ή χαμηλής ειδίκευσης ή και τηλεφωνικά κέντρα που ενδιαφέρονται όντως για το πολύγλωσσο εργατικό δυναμικό. «Στην Αθήνα υπάρχουν αρκετά logistics companies που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για αυτόν τον πληθυσμό ενώ υπάρχει και αρκετός κόσμος που ενδιαφέρεται να εργαστεί εκεί. Έπειτα έχουμε τον τουριστικό τομέα, εστίαση και ξενοδοχεία».
Τι αναζητούν όμως οι πρόσφυγες και μετανάστες στο πρόγραμμα; Όπως εξηγεί ο κ. Μπλουμ ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες και χρειάζεται συμβουλές σε κάτι διαφορετικό. «Κάποιοι δεν κατέχουν πολύ καλά τη γλώσσα, άλλοι έχουν όλα τα απαραίτητα προσόντα αλλά δεν ξέρουν που να ψάξουν, άλλοι χρειάζονται βοήθεια στο πως να παρουσιαστούν σε μια συνέντευξη εργασίας, άλλοι θα ήθελαν να ξέρουν κάποια πράγματα για τα εργασιακά τους δικαιώματα, και άλλοι πάλι θέλουν μια τεχνική υποστήριξη στο κομμάτι της σύνταξης ή επικαιροποίησης του βιογραφικού».
Το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης
Η Μάρα Μέρμηγκα είναι HR Manager στο Canavel Oia, την αλυσίδα ξενοδοχείων στη Σαντορίνη, το οποίο είναι μία από τις 23 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που συμμετείχε στην Εβδομάδα Καριέρας με σκοπό την αναζήτηση νέου εργατικού δυναμικού.
«Ουσιαστικά αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να εντάξουμε αυτούς τους ανθρώπους στους χώρους εργασίας όπως οι δικοί μας, που ουσιαστικά είναι το ξενοδοχειακό κομμάτι που ούτως η άλλως έχουμε δυνατότητα για diversity, δηλαδή πάντα σε αυτούς τους χώρους εργάζονται άνθρωποι πέραν των Ελλήνων σε αντίστοιχες θέσεις. Είμαστε και εργοδότες που έχουμε equal opportunities και δεν υπάρχουν διακρίσεις. Θεωρούμε πως είναι μια πολύ καλή ευκαιρία και για εμάς αλλά και για τους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ πέρα για μια θέση εργασίας, για μια δεύτερη ευκαιρία. Είναι και το κοινωνικό μήνυμα άλλωστε της ταυτότητάς μας», αναφέρει στο in η κ. Μέρμηγκα.
Η ξενοδοχειακή μονάδα χρησιμοποιεί τουλάχιστον τέσσερα χρόνια το εν λόγω πρόγραμμα και την τελευταία χρονιά απασχόλησε περίπου 20 άτομα σε διάφορα κομμάτια.
«Αναγνωρίζουμε τις ανάγκες της αγοράς και του e-recruiting είναι κάτι που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια, δηλαδή το κομμάτι του diversity, λόγω άλλωστε και της παγκοσμιοποίησης» αναφέρει η κ. Μέρμηγκα.
Οι ωφελούμενοι εργάζονται κυρίως στο στην κουζίνα, το μπαρ, το housekeeping, χωρίς ωστόσο, όπως αναφέρει η κ. Μέρμηγκα να δημιουργεί κάποιο περιορισμό περιορισμό και στα υπόλοιπα κομμάτια της επιχείρησης όπως είναι για παράδειγμα η reception, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που μιλούν πολλές γλώσσες.
«Κάτω από την αιγίδα του εργατικού νόμου δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός για εμάς για αυτούς τους ανθρώπους και γιατί να υπάρχει άλλωστε, εργαζόμενοί μας είναι, αλλά σίγουρα εκεί έξω έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετά προβλήματα», σχολιάζει η ίδια.
Η μετάβαση προς την ενηλικίωση
Από τον Αύγουστο του 2019, η IRC Hellas υλοποιεί ένα πρόγραμμα παιδικής προστασίας στην Αθήνα, που στοχεύει στην υποστήριξη ασυνόδευτων παιδιών -16 ετών και άνω- για την ανεξαρτητοποίηση και την ομαλή τους μετάβαση προς την ενηλικίωση. Το πρόγραμμα Εποπτευόμενων Διαμερισμάτων για ασυνόδευτα παιδιά παρέχει χώρους διαμονής ζωτικής σημασίας στην Ελλάδα, ενώ πρόκειται για μία εναλλακτική μορφή φροντίδας που προάγει την εξατομικευμένη υποστήριξη, πλήρως εναρμονισμένη με το βέλτιστο συμφέρον του κάθε παιδιού. Κάθε διαμέρισμα φιλοξενεί έως τέσσερα παιδιά διαφορετικών εθνικοτήτων, υποστηριζόμενα από μια ομάδα έμπειρων επαγγελματιών, όπως κοινωνικοί λειτουργοί, φροντιστές, διερμηνείς και δικηγόροι.
Η IRC Hellas παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σταδιοδρομίας και επαγγελματικού προσανατολισμού σε ανηλίκους που πλησιάζουν την ενηλικίωση και διαβιούν σε εποπτευόμενα διαμερίσματα τα οποία διευθύνονται απο την IRC Hellas. Όσοι ανήλικοι ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν τις προοπτικές της σταδιοδρομίας τους έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν σε συμβουλευτικές δραστηριότητες μέσω του προγράμματος Resilient Futures.
Επίκεντρο οι γυναίκες
Με στόχο την προσέλκυση γυναικείου πληθυσμού, η IRC Hellas προσεγγίζει οργανώσεις που δραστηριοποιούνται με επίκεντρο τις γυναίκες, επικοινωνώντας τις υπηρεσίες που προσφέρει.
Οι υπηρεσίες της οργάνωσης είναι εξατομικευμένες και βασισμένες στις ανάγκες των γυναικών. Τόσο η ατομική συμβουλευτική σταδιοδρομίας και επαγγελματικού προσανατολισμού όσο και η εκπαίδευση επαγγελματικής ετοιμότητας εστιάζουν σε δεξιότητες όπως η αναγνώριση ικανοτήτων, οι τεχνικές αναζήτησης εργασίας, η προετοιμασία συνεντεύξεων κ.λπ.
Η οργάνωση έχει αναπτύξει επίσης ένα πρόγραμμα κατάρτισης με στόχο την επαγγελματική ετοιμότητα ειδικά για γυναίκες που εστιάζει στην αυτο-αναγνώριση και επικύρωση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων που σχετίζονται με το σπίτι ως μεταβιβάσιμες δεξιότητες, τη σημασία της δικτύωσης και οικοδόμησης μιας κοινότητας και την προσωπική ενδυνάμωση.
- Μπάγερν Μονάχου: Ανακοίνωσε την ημερομηνία έναρξης του Beckenbauer Cup
- Στο αυτόφωρο ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που κατηγορείται για ενδοοικογενειακή βία
- Η Χάλι Μπέρι σε καυτή χριστουγεννιάτικη selfie – «Δεν μπορώ να αποφασίσω αν είμαι άτακτη ή καλή»
- Βρετανία: Μία πολύ μοδάτη κότα κυκλοφορεί στους δρόμους – Φοράει φωσφοριζέ γιλέκο για να είναι ασφαλής
- Τουρκία: Κουρδική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί τον Οτσαλάν
- Έκθεση στο Λονδίνο εξερευνά την ιστορία της επίδειξης μόδας από τα αρχεία της Vogue