Πόλεμος στην Ουκρανία: Αλλάζει την πολιτική της η Γερμανία – Στέλνει όπλα στο Κίεβο
Με 400 αντιαρματικές ρουκέτες ενισχύει τον ουκρανικό στρατό η Γερμανία.
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Γιος και γαμπρός αλληλοκατηγορούνται για τη δολοφονία του 66χρονου - Πώς περιγράφουν το άγριο έγκλημα
- Με αλλεπάλληλες μαχαιριές η δολοφονία στο ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Ομολόγησε ο 35χρονος
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Την παράδοση 1.000 αντιαρματικών όπλων και 500 πυραύλων Stinger στην Ουκρανία ενέκρινε το βράδυ του Σαββάτου το Βερολίνο. «Η ρωσική επίθεση σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να στηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνά της εναντίον του στρατού εισβολής του Πούτιν. Γι’ αυτό παραδίδουμε 1000 αντιαρματικά και 500 πυραύλους Stinger στους φίλους μας στην Ουκρανία», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με ανάρτησή του στο Twitter.
Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η γερμανική κυβέρνηση θα αποστείλει 400 αντιαρματικά ρουκετοβόλα όπλα (RPG) γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία μέσω Ολλανδίας.
Η απόφαση αυτή συνιστά ανατροπή της μέχρι τώρα πολιτικής του Βερολίνου περί απαγόρευσης αποστολής θανατηφόρων όπλων σε περιοχές κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της DW, η νέα κυβέρνηση υπό τον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς ηρνείτο στις αρχές του Φεβρουαρίου, να ανταποκριθεί στο αίτημα της Ουκρανικής κυβέρνησης για αποστολή όπλων και πολεμοφοδίων, επικαλούμενη την κυβερνητική συμφωνία με τους άλλους δύο εταίρους του, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία δεν στέλνει όπλα σε χώρες που εμπλέκονται σε στρατιωτικές κρίσεις ή παραβιάζουν τα θεμελιώδη και ανθρώπινα δικαιώματα.
Η υπουργός Άμυνας Κριστίνα Λάμπρεχτ είχε υποσχεθεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα, πολύ πριν την ρωσική εισβολή, 5.000 στρατιωτικά κράνη. «Δεν είναι αρκετό», ήταν η απάντηση από το Κίεβο. «Χρειαζόμαστε αμυντικά όπλα». Αλλά και πάλι η απάντηση από τον καγκελάριο και την υπουργό Εξωτερικών Μπέρμποκ ήταν αρνητική. Μόνο σε δικαιολογημένες μεμονωμένες περιπτώσεις, που μπορούν να τεκμηριωθούν δημοσίως, μπορούν να γίνουν εξαιρέσεις, αναφέρεται στην κυβερνητική συμφωνία του SPD με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους.
Πριν αναχωρήσει μάλιστα για την Ουάσιγκτον αρχές Φεβρουαρίου ο καγκελάριος Σολτς, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο πρώτο δημόσιο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD, επανέλαβε τη γνωστή γερμανική θέση ότι «εδώ και χρόνια η κυβέρνηση χαράσσει καθαρή γραμμή επί του θέματος, δηλαδή σε περιοχές κρίσης δεν κάνουμε εξαγωγές και δεν στέλνουμε θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις