Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Δύση φοβάται ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει θερμοβαρικά βλήματα
Τα θερμοβαρικά όπλα αναπτύχθηκαν τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1960.
- Τη ζωή της έχασε 35χρονη έγκυος λίγες μέρες μετά το εξιτήριο νοσοκομείου – Στη ΜΕΘ το βρέφος
- Ένα κουταβάκι με σπασμένο ποδαράκι μάς χρειάζεται – Βοηθάμε τους εθελοντές που «αιμορραγούν» οικονομικά
- Φοιτήτρια έλαβε λάθος email και αυτοκτόνησε
- Τη ζωή του έχασε βρέφος 3 μηνών στον Βόλο - Σοκαρισμένη η οικογένεια
Φόβοι για την πιθανή χρήση θερμοβαρικών βλημάτων στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας από τη Ρωσία, εκφράζει η Δύση.
Όπως αναφέρει η Daily Mail, οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν θα καταφύγει στη λύση της χρήσης θερμοβαρικών βλημάτων.
Τι είναι όμως αυτά τα όπλα και γιατί τα τρέμει η Δύση;
Τα εμπρηστικά και θερμοβαρικά βλήματα χρησιμοποιούνται ευρέως από πολλούς στρατούς του κόσμου.
Τα ρωσικά βαρέα φλογοβόλα οπλικά συστήματα TOS-1 Buratino και TOS-1A Solntsepyok είναι μερικά από τα πιο τρομακτικά όπλα στο σύγχρονο πεδίο μάχης.
Τα συγκεκριμένα οπλικά συστήματα έχουν ως χαρακτηριστικά τους την πολύ υψηλή θερμοκρασία, καθώς και την υψηλή πτώση πίεσης. Αυτό σημαίνει ότι, φτάνοντας στον στόχο, το βλήμα κάνει μια μικρή έκρηξη και ψεκάζει εύφλεκτα υλικά σε έκταση μερικών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.
Αργότερα, μετά από μερικά δευτερόλεπτα, αυτό το σύννεφο θα αναφλεγεί με τη χρήση ενός δεύτερου πυροκροτητή.
Η πίεση στην περιοχή της έκρηξης αρχικά αυξάνεται απότομα και στη συνέχεια πέφτει. Το εύφλεκτο μείγμα διεισδύει πιο εύκολα σε περιοχές που δεν είναι προσπελάσιμες από βλήματα γενικής χρήσης.
Τα εμπρηστικά και θερμοβαρικά βλήματα έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα σε τοπικές συγκρούσεις των τελευταίων ετών, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, όπου σημειωτέον η Ρωσία είχε μεγάλη συμμετοχή. Παράλληλα χρησιμοποιήθηκαν και από τους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν το 2017.
Ωστόσο, τα ίδια οπλικά συστήματα έχουν και ορισμένες αδυναμίες. Συγκεκριμένα, η αποτελεσματικότητα τους εξαρτάται αρκετά από τις καιρικές συνθήκες: όταν βρέχει, φυσάει ή χιονίζει έντονα, ένα νέφος αερολύματος διασκορπίζεται πιο δύσκολα κι έτσι η περιορίζεται η εξάπλωση της εκρηκτικής ύλης.
Από τα πιο ισχυρά μη πυρηνικά όπλα
Τα θερμοβαρικά βλήματα είναι από τα πιο ισχυρά μη πυρηνικά όπλα που έχουν αναπτυχθεί ποτέ. Την τεχνολογία χρησιμοποίησαν πρώτες οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση κατά τη δεκαετία του 1960. Τον Σεπτέμβριο του 2007, η Ρωσία πυροδότησε το μεγαλύτερο θερμοβαρικό όπλο που κατασκευάστηκε ποτέ, το οποίο προκάλεσε έκρηξη ισοδύναμη με 39,9 τόνους. Σημειώνεται πως η αμερικανική έκδοση του όπλου φέρεται να κοστίζει πάνω από 16 εκατομμύρια δολάρια το καθένα.
Σημειώνεται πως κατά το διάγγελμα στο οποίο ανακοίνωσε την εισβολή στην Ουκρανία την Πέμπτη (24/2), ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως «ακόμα και μετά την αποσύνθεση της ΕΣΣΔ και έχοντας χάσει ένα σημαντικό μέρος των δυνατοτήτων της, η σημερινή Ρωσία παραμένει ένα από τα πιο ισχυρά πυρηνικά κράτη».
Η δήλωση αυτή έχει προκαλέσει φόβο για την πιθανή χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία. Ωστόσο, ακόμα κι αν δεν φτάσει σε αυτό το σημείο ο Ρώσος πρόεδρος – κάτι το οποίο θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες παγκοσμίως (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας) και δεν θεωρείται πιθανό – η χρήση θερμοβαρικών βλημάτων προκαλεί μεγάλη ανησυχία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις