Συνέρχεται εκτάκτως αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. υπό τη βαριά σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

Τη σύγκληση του ζήτησαν την περασμένη Πέμπτη από την υπουργό Οικολογικής Μετάβασης της Γαλλίας, Barbara Pompili (σ.σ. την προεδρεία της Ε.Ε. έχει η Γαλλία) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας  και οι υπουργοί Ενέργειας της  Βουλγαρίας, Alexander Nikolov και της Ρουμανίας, Virgil – Daniel Popescu.

Ο Έλληνας υπουργός ανέλαβε την πρωτοβουλία ζητώντας να συνέλθει εκτάκτως το Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συζητηθεί η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των μεγάλων ανατιμήσεων στο κόστος ενέργειας, μετά τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ουκρανία. Όπως επισήμαινε, ο κ. Σκρέκας στην επιστολή «η παρούσα κρίση απαιτεί συντονισμένη δράση σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και των οικονομιών των κρατών – μελών».

Το Ταμείο Στήριξης

Στο τραπέζι των 27 υπουργών, θα πέσει η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη σύσταση ενός ενιαίου ταμείου στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων απέναντι στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας. Η ελληνική πρόταση προβλέπει τη συγκέντρωση πόρων συνολικού ύψους 100 δις. ευρώ για την οικονομική στήριξη των Ευρωπαίων καταναλωτών. Οι πόροι αυτοί μπορούν να συγκεντρωθούν από την αξιοποίηση 1,2 επιπρόσθετων δικαιωμάτων του Αποθεματικού Σταθεροποίησης της Αγοράς (Market Stability Reserve) του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών. Στη χώρα μας αντιστοιχούν περί τα 2 δις. ευρώ.

Αξίζει να τονιστεί πως η πρόταση της σύστασης του ενιαίου ταμείου είχε παρουσιαστεί τον περασμένο μήνα από τον υπουργό Κώστα Σκρέκα στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στην πόλη Αμιέν της Γαλλίας στο πλαίσιο της κοινής αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Νεότεροι υπολογισμοί, που έγιναν με αφορμή τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, θέλουν το ύψος των 100 δις. ευρώ να μην αρκεί και να απαιτούνται περισσότερα κεφάλαια.

Αναταράξεις

Οι εκτιμήσεις των κυβερνητικών στελεχών και αρμοδίων παραγόντων της αγοράς θέλουν τους επόμενους μήνες η αγορά ενέργειας να αντιμετωπίζει μεγάλες αναταράξεις λόγω των επιπτώσεων από τις κυρώσεις στη Ρωσία, η οποία καλύπτει το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο με ποσότητες της Gazprom. Η ελληνική πλευρά θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξει ενιαία αντιμετώπιση της Ε.Ε. απέναντι στις όποιες επιπτώσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι πολίτες επιβαρύνθηκαν από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας με 350 δις. ευρώ.