Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Εδώ θα γίνει η «συνάντηση» Πούτιν – Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εδώ θα γίνει η «συνάντηση» Πούτιν – Ζελένσκι

Το Πρίπιατ ήταν κωμόπολη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που σήμερα βρίσκεται στα εδάφη της Ουκρανίας

Τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι «χωρίς όρους» διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία προκειμένου να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να σταματήσει το αιματοκύλισμα στο ουκρανικό έδαφος.

Ύστερα από διπλωματικό θρίλερ και προτάσεις που απορρίφθηκαν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησαν να ξεκινήσουν διάλογο -μέσω αντιπροσωπειών- στην περιοχή του ποταμού Πρίπιατ, στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας.

Η ιστορία της περιοχής

Το Πρίπιατ ήταν κωμόπολη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που σήμερα βρίσκεται στα εδάφη της Ουκρανίας.

Πήρε το όνομα της από τον κοντινό ποταμό Πρίπιατ, και ιδρύθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 1970, όπου αποτέλεσε την ένατη πυρηνική πόλη (ένα είδος κλειστής πόλης) στη Σοβιετική Ένωση, ώστε να εξυπηρετήσει τον κοντινό σταθμό πυρηνικής ενέργειας του Τσερνόμπιλ. Ανακηρύχθηκε επίσημα ως πόλη το 1979 και είχε αναπτυχθεί σε πληθυσμό των 49.360 μέχρι τη στιγμή που εκκενώθηκε, το απόγευμα της 27ης Απριλίου 1986, την επομένης μέρας της καταστροφής του Τσερνόμπιλ.

Παρόλο που το Πρίπιατ βρίσκεται εντός της διοικητικής περιφέρειας Ιβάνκιβ, η πόλη έχει σήμερα την ιδιότητα της σημαντικής αποκλειστικής ζώνης με αποτέλεσμα να διοικείται από την ευρύτερη περιφέρεια του Κιέβου. Το Πρίπιατ εποπτεύεται, επίσης, από το υπουργείο έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας, το οποίο διαχειρίζεται δραστηριότητες για ολόκληρη τη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ.

Τα χρόνια μετά το ατύχημα

Το 1986, η πόλη της Σλάβουτιτς κατασκευάστηκε για να αντικαταστήσει το Πρίπιατ. Μετά από το Πρίπιατ, αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη για την υποδοχή εργαζομένων και επιστημόνων στην Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ). Τα τελευταία χρόνια πολλά τοπικά ουκρανικά τουριστικά γραφεία προσφέρουν επίσκεψη στην πόλη και στο εργοστάσιο του «Τσερνόμπιλ».

Ένα αξιοσημείωτο ορόσημο που συχνά εμφανίζεται σε φωτογραφίες της πόλης και είναι ορατό από ιστότοπους αεροφωτογραφιών είναι ο εγκαταλελειμμένος τροχός που βρίσκεται στο ψυχαγωγικό πάρκο της πόλης, το οποίο αναμενόταν να ανοίξει την Πρωτομαγιά του 1986, δηλαδή 5 μέρες μετά το ατύχημα. Το κολυμβητικό κέντρο Αζούρ και το Στάδιο Αβανχάρντ είναι δύο άλλα δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα.

Must in

ΣΥΡΙΖΑ: Μεταξύ debate, πολιτικού διαλόγου και…τοξικότητας (;)

Το Σαββατοκύριακο αυτό θα έχει μάλλον - για μία ακόμη φορά - πολύ ΣΥΡΙΖΑ. Ο «ορθόδοξος» στήνει κάλπες, και επιχειρεί στροφή στην πολιτική, ο νεοαποσχισθέντας ιδρύει νέο κόμμα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024