Ουκρανία: Τι σηματοδοτεί η αποστολή όπλων της Γερμανίας στο Κίεβο
Στη ριζική στροφή της Γερμανίας στην αμυντική και εξωτερική πολιτική εστιάζει ο γερμανικός Τύπος
- Τον ειδοποίησαν από το νοσοκομείο ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά από επέμβαση ρουτίνας
- Κάπως... ταλαιπωρημένο είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Βατικανό - Δείτε φωτογραφίες
- Σε αυτό το πάρτι γενεθλίων, έφηβες γιορτάζουν κρυφά στο Αφγανιστάν
- Νέο πολιτικό σκηνικό – Η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ, οι «νάρκες» για Μητσοτάκη και το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
Θέμα συζήτησης στο εσωτερικό της Γερμανίας και όχι μόνο, ήταν η απόφαση της χώρας να αποστείλει όπλα στην Ουκρανία, λίγα 24ωρα μετά τη ρωσική εισβολή.
Η ομιλία του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, στην έκτακτη συνεδρίαση του γερμανικού κοινοβουλίου, σηματοδοτεί τέλος εποχής για την πάγια γερμανική πολιτική της μη αποστολής όπλων σε εστίες πολέμου αλλά και η απόφαση ενίσχυσης του γερμανικού στρατού με 100 δις ευρώ σχολιάζονται στον γερμανικό Τύπο.
«Το τέλος της ανωριμότητας» είναι ο τίτλος σχολίου στην Zeit, το οποίο κάνει λόγο για μια «επαναστατική ομιλία του Όλαφ Σολτς» στη γερμανική βουλή που φέρνει «την εξωτερική πολιτική της χώρας στο ύψος των περιστάσεων.»
«Ένας καγκελάριος στον πόλεμο» επιγράφει σχόλιό του το Spiegel Online και παρατηρει:«Ήδη από το Σάββατο η γερμανική κυβέρνηση υποχώρησε από τη θέση της να μην προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία. 1.000 αντιαρματικά βλήματα και 500 πύραυλοι Stinger πάνε ωστόσο στην Ουκρανία.
Την Κυριακή ο Σολτς πήγε ένα βήμα παραπέρα ερχόμενος σε ρήξη με παγιωμένες θέσεις δεκαετιών, ειδικά από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, για την άμυνα και την εξωτερική πολιτική (…) O Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος βρήκε τον ηγετικό ρόλο, τον οποίο πολλοί παρατηρητές εκτιμούσαν ότι είχε χάσει τις προηγουμενες εβδομάδες».
Από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung κάνει λόγο για «αλλαγή στάσης εξαιτίας του σοκ Πούτιν» εκτιμώντας ωστόσο ότι αυτή η αλλαγή «στην εξωτερικη πολιτική και την πολιτική ασφάλειας θα έπρεπε να είχε συμβεί πολύ νωρίτερα».
Oι νέοι ήρωες της Ουκρανίας
«Το ισχυρότερο όπλο της Ουκρανίας είναι ο πρόεδρός της» γράφει η Welt κάνοντας το πορτραίτο του πρώην δημοφιλούς κωμικού ηθοποιού που απρόσμενα εξελέγη πρόεδρος στις εκλογές του 2019 για να αναδειχθει τώρα σε ηρωική φιγούρα της ουκρανικής αντίστασης. «Μπορεί να ακούγεται κυνική και υποτιμητική η σύγκριση του προέδρου μιας χώρας, ο οποίος ρίχνεται με ελάχιστα μέσα εναντίον ενός πανίσχυρου εχθρού – την ώρα που εικόνες με τανκς να εισβάλλουν σε κατοικημένες περιοχές φαίνονταν εφιαλτικά εξωπραγματικές – με πρωταγωνιστή ταινίας και να λέγεται ότι χρησιμοποιεί μεθόδους υποκριτικής. Αλλά δεν είναι. Ακριβώς αυτός ο τρόπος, με τον οποίο ενεργεί ο Ζελένσκι, οι γνώσεις του πάνω στις τέλειες ερμηνείες και τα λόγια του, είναι αυτά που κρατούν ζωντανή την Ουκρανία».
Η έτερη σημαντική φιγούρα της ουκρανικής αντιπολίτευσης – όπως αναφέρει η DW – που έχει αναδειχθεί αυτές τις μέρες είναι ο δήμαρχος Κιέβου και πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, ο βρίσκεται στους δρόμους της ουκρανικής πρωτεύουσας στο πλευρο των συμπολιτών του. Η Kölner Stadt Anzeiger σημειώνει: «Ο 50χρονος πολιτικός έχει δηλώσει ότι αν χρειαστεί θα σηκώσει κι ο ίδιος το όπλο. Μαζί με τον πρόεδρο Ζελένσκι ο Κλίτσκο είναι το δεύτερο πρόσωπο της ουκρανικής αντίστασης στη ρωσική εισβολή. Πολιτικά είναι όμως αντίπαλοι και ακόμη και στην πιο βαθιά κρίση της χώρας αποφεύγουν να συμφιλιωθούν. Ο Κλίτσκο θεωρείται πιθανός ανταγωνιστής του Ζελένσκι στις προεδρικές εκλογές του 2024».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις