Πόλεμος στην Ουκρανία: Επόμενος στόχος τα κράτη της Βαλτικής, αν πέσει το Κίεβο, προειδοποιεί ο Σλοβένος πρωθυπουργός
Πόλεμος στην Ουκρανία: Εάν πέσει το Κίεβο, θα έχουμε θέμα στα Βαλκάνια, λέει ο Σλοβένος Πρωθυπουργός
Αν πέσει το Κίεβο επόμενος στόχος είναι τα κράτη της Βαλτικής εκτίμησε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα προειδοποιώντας για ένα «φαινόμενο ντόμινο» εάν η Ρωσία επιτύχει με την εισβολή της.
Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο EURACTIV ο Γιάνεζ Γιάνσα είπε: «είμαι 100% πεπεισμένος ότι εάν η Ρωσία δεν σταματήσει στην Ουκρανία και πέσει το Κίεβο, τότε ο επόμενος στόχος είναι η Μολδαβία, η Γεωργία, τότε θα προκληθούν προβλήματα στα Δυτικά Βαλκάνια, τότε τα κράτη της Βαλτικής είναι ο επόμενος στόχος».
Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας προέτρεψε την Ευρώπη «να μάθει κάτι από την ιστορία της», κάνοντας αναφορά στην πολιτική κατευνασμού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και των πολέμων της Γιουγκοσλαβίας.
«Δεν υπάρχει τέτοια φόρμουλα για να δουλέψουμε με ανθρώπους που σκέφτονται όπως ο Χίτλερ ή ο Στάλιν, πρέπει να τους σταματήσουμε στην αρχή», είπε.
«Η Ρωσία δεν είναι Γιουγκοσλαβία, η Ρωσία είναι μια πυρηνική δύναμη, αλλά βλέπουμε μερικές πολύ περίεργες ομοιότητες μεταξύ του κ. Πούτιν και του κ. Μιλόσεβιτς», είπε ο Γιάνσα, προσθέτοντας ότι αυτό θα περιλαμβάνει «τις ίδιες παράλογες κινήσεις όταν τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με τα σχέδια». .
«Είναι δαπανηρό, με τις κυρώσεις, τη στρατιωτική βοήθεια, δεν είναι χωρίς απώλειες – αλλά το τίμημα για να τον σταματήσουμε [τον Πούτιν] τώρα είναι χίλιες φορές μικρότερο από το τίμημα που θα πληρώναμε αν τον αφήναμε να πάρει την Ουκρανία», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν εκείνοι που δεν θα συμμετάσχουν στις κυρώσεις και τις προσπάθειες καταδίκης θα κριθούν από την ιστορία – όπως η Σερβία – ο Γιάνσα είπε: «Όλοι πρέπει να αποφασίσουν».
«Είναι κάτι παρόμοιο όταν η ναζιστική Γερμανία επιτέθηκε στην Πολωνία και δεν νομίζω ότι πρέπει να κινδυνεύουμε να αποτύχουμε όπως απέτυχε η Δύση εκείνη τη στιγμή».
Νωρίτερα, ο Γιάνσα και ο Πολωνός ομόλογός του Ματέους Μοραγιάφσκι κάλεσαν τα κράτη μέλη της ΕΕ να λάβουν «γρήγορες και θαρραλέες αποφάσεις», μιλώντας υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ έως το 2030. Παρόμοια σχόλια έχουν γίνει από μια σειρά ηγετών της Ανατολικής Ευρώπης αλλά και από την Πρόεδρο της Κομισιόν φον ντερ Λάιεν.
«Η στιγμή να σκεφτούμε τις στρατηγικές αλλαγές που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τώρα, επειδή η κοινή γνώμη στη Δυτική Ευρώπη αλλάζει», είπε.
«Αυτό πρέπει να είναι μια στρατηγική πολιτική απάντηση της ΕΕ στις τρέχουσες προκλήσεις, αυτό που δεν ήταν δυνατό πριν από μια εβδομάδα είναι δυνατό τώρα», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις