Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι δύο πλευρές κάθονται στο ίδιο τραπέζι εν μέσω συγκρούσεων
Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν ενώ μαίνονται οι μάχες μετά των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων, γεγονός που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία για μία θετική έκβαση
- Η κάρτα που συνήθως οι οδηγοί λησμονούν να ανανεώσουν - Στα 200 ευρώ το πρόστιμο
- Κύκλοι ΣΥΡΙΖΑ για Κασσελάκη: Επιχειρεί με fake news να φτιάξει παράλληλο μηχανισμό εντός και εκτός κόμματος
- Οδυσσέας Ελύτης: Πέντε άγνωστες ιστορίες
- Πόσο θωρακισμένη είναι η πολύπαθη Μάνδρα μετά από δύο πλημμύρες και δύο πυρκαγιές;
Με χαμηλές προσδοκίες ξεκινά σήμερα ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Την ώρα που μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας πολιορκούνται από ρωσικά στρατεύματα, την ώρα που εκατοντάδες τανκ και οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα και πολεμικά εφόδια κατευθύνονται προς το Κίεβο, αντιπροσωπίες των δύο χωρών, θα συναντηθούν εντός της ημέρας στα σύνορα της Ουκρανίας – Λευκορωρσίας, στην περιοχή του ποταμού Πρίπιατ.
Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν ενώ μαίνονται οι μάχες μετά των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων, γεγονός που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία για μία θετική έκβαση.
Υστερα από διπλωματικό θρίλερ και προτάσεις που απορρίφθηκαν οι δύο πλευρές αποδέχθηκαν την διαμεσολάβηση του Λευκορώσου Αλεξάντερ Λουκανέσκο- να ξεκινήσουν διάλογο εν μέσω πυρών σε πολλαπλά μέτωπα της Ουκρανίας, με κύρια αυτό της πρωτεύουσας, του Κιέβου, και της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης, του Χαρκόβου.
Η ρωσική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Πολιτισμού της Ρωσίας, τον Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, βρίσκεται ήδη στη Λευκορωσία, ενώ καθ’ οδόν είναι και Ουκρανοί.
Ρωσική οχηματοπομπή κατευθύνεται προς το Κίεβο
Δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν χθες Κυριακή εικονίζουν μεγάλη οχηματοπομπή του ρωσικού στρατού, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, κινούμενη προς την κατεύθυνση του Κιέβου, περίπου 64 χιλιόμετρα μακριά, ανέφερε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies (φωτογραφίες επάνω και κάτω).
Η οχηματοπομπή είχε μήκος περίπου 5 χιλιόμετρα, τόνισε η Maxar.
Βρισκόταν βορειοανατολικά της ουκρανικής πόλης Ιβάνκιβ και συμπεριλάμβανε οχήματα με καύσιμα, εφόδια, καθώς και τεθωρακισμένα, ανάμεσά τους άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, κατά την εταιρεία.
Ο Πούτιν βάζει στο τραπέζι τα πυρηνικά
Την ώρα πάντως που η Ουκρανία δέχεται να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν βάζει στο τραπέζι το απόλυτο όπλο του, τα πυρηνικά, τα οποία θέτει σε επιφυλακή. Μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί αυτή η διελκυστίνδα, αν θα επικρατήσει ψυχραιμία, ή αν αυτή η ανακοίνωση από το Κρεμλίνο θα προκαλέσει εκνευρισμό πέρα από τα σύνορα των δύο χωρών.
Ολόκληρος ο πλανήτης περιμένει με κομμένη την ανάσα τη συνάντηση, ελπίζοντας σε ένα… μικρό θαύμα προκειμένου να σιγήσουν τα όπλα.
Τα μηνύματα Ζελένσκι για την επόμενη μέρα
Λίγες ώρες πριν την συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε δύο μηνύματα που απηύθυνε στον ουκρανικό λαό είπε ότι η ουκρανική και η ρωσική αντιπροσωπεία θα συναντηθούν χωρίς όρους στη Λευκορωσία, ωστόσο εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τα αποτελέσματα της συνάντησης.
Ο ουκρανός πρόεδρος είπε ότι δεν είναι σίγουρος πως θα σημειωθεί πρόοδος, αλλά θα προσπαθήσει.
«Θα πω ειλικρινά, όπως πάντα, ότι δεν πιστεύω στο αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης. Αλλά ας προσπαθήσουμε, ώστε κανένας πολίτης της Ουκρανίας να μην έχει αμφιβολία ότι εγώ, ως πρόεδρος, προσπάθησα να σταματήσω τον πόλεμο, όταν υπήρχε έστω και μια ευκαιρία» είπε χαρακτηριστικά, ανοίγοντας τα χαρτιά του τα οποία δείχνουν ότι δεν πρόκειται να δεχτεί, πιθανότατα, τους όρους της Ρωσίας και να συμφωνήσει στην παράδοσή του.
Στα «συν», πάντως, για τον ουκρανό πρόεδρο είναι το γεγονός πως οι συζητήσεις θα γίνουν χωρίς προαπαιτούμενα, αντίθετα με όσα υποστήριζε ως τώρα η Μόσχα που περίπου ζητούσε κατάπαυση (αν όχι και συνθηκολόγηση) από το Κίεβο.
Τι θέλει ο Πούτιν
Ο ρώσος πρόεδρος από την πλευρά του βλέπει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν εξελίσσονται όπως ακριβώς θα ήθελε, ενώ υπάρχουν και πολλές απώλειες μεταξύ των ρώσων στρατιωτών.
Σημειώνεται πως ο ρώσος πρόεδρος αρχικά απαίτησε έναρξη διαπραγματεύσεων μόνο με την προϋπόθεση να παραδώσουν τα όπλα οι Ουκρανοί, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του υποστήριξε πως δεν συνομιλεί με «ναζιστές και ναρκομανείς», αφήνοντας βεβαίως αιχμές για την κυβέρνηση της Ουκρανίας, την οποία μάλιστα κάλεσε τον ουκρανικό λαό και στρατό να ανατρέψουν.
Φαίνεται όμως ότι άλλαξε στάση, και σήμερα οι δύο πλευρές κάθονται στο ίδιο τραπέζι χωρίς όρους.
Η ανακοίνωση της Ρωσίας ότι τα πυρηνικά όπλα αποτροπής έχουν τεθεί σε «ειδικό συναγερμό» είναι ένδειξη τόσο της οργής του προέδρου Πούτιν για τις κυρώσεις της Δύσης όσο και της διαρκούς παρανοϊκής εκτίμησής του ότι η χώρα του απειλείται από το ΝΑΤΟ, υπογραμμίζει σε ανάλυσή του ο ανταποκριτής Ασφαλείας του BBC, Frank Gardner.
Οπως αναφέρει, η κίνησή του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει σίγουρα τραβήξει την προσοχή της Δύσης. Αυτό το είδος της κλιμάκωσης είναι ακριβώς αυτό που φοβόντουσαν οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και γι’ αυτό η Συμμαχία έχει επανειλημμένα ανακοινώσει ότι δεν θα στείλει στρατεύματα για να βοηθήσει την Ουκρανία να απωθήσει τους Ρώσους εισβολείς της.
Αλλά η επίθεση της Ρωσίας δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Την τέταρτη ημέρα της εισβολής, ούτε μια μεγάλη πόλη της Ουκρανίας δεν βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων, οι οποίοι εμφανίζονται να υφίστανται σοβαρές απώλειες.
Αυτό, σημειώνει ο ανταποκριτής, λογικά θα έχει προκαλέσει απογοήτευση και ανυπομονησία στη Μόσχα. Και είναι δύσκολο να δούμε τις ειρηνευτικές συνομιλίες στα σύνορα της Λευκορωσίας να καταλήγουν σε συμφωνία που θα είναι βιώσιμη τόσο για τη Μόσχα όσο και για το Κίεβο.
Ο Πούτιν θέλει η Ουκρανία να επιστρέψει πλήρως στη σφαίρα επιρροής της, η κυβέρνηση Ζελένσκι θέλει η χώρα να παραμείνει ανεξάρτητη. Ελλείψει άλλης εναλλακτικής, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για συμβιβασμούς.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις