55 χρόνια μετά: Το εργοστάσιο Porcelana θα γίνει χώρος πολιτισμού
Χρειάστηκε να περάσουν 55 χρόνια ώστε ένα ανενεργό εργοστάσιο στη καρδιά μιας παραθαλάσσιας πόλης, της Νέας Μάκρης, να πάρει τον δρόμο της πλήρους αναζωογόνησης του. Ένα έργο που θα αλλάξει την φυσιογνωμία μιας ολόκληρης περιοχής μπήκε από τον Δήμο Μαραθώνα στη τελική του ευθεία. Ή τουλάχιστον αυτό ελπίζουμε όλοι.
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Το παλαιό εργοστάσιο της Porcelana που χτίστηκε το 1950 στη Νέα Μάκρη και σε έκταση 38 στρεμμάτων ανέστειλε τις εργασίες του το 1969. Έκτοτε το κέλυφος του παρέμεινε στη θέση του, υπενθυμίζοντας σε όλους πως κάποια πράγματα στη χώρα μας κινούνται και πιο αργά από replay ή καλύτερα ακινητοποιούνται.
55 όμως χρόνια μετά- σαν ψέμματα φαίνεται αλήθεια – ο Δήμος Μαραθώνα είναι έτοιμος να το μετατρέψει σε πολυχώρο πολιτισμού, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, ως κάτι δηλαδή που έλειπε από τον ιστορικό Δήμο των μεγάλων εκτάσεων και πολλών οικισμών από πάντα.
Αν όλα φυσικά κυλήσουν ομαλά και φτάσουμε στη δημοπράτηση του έργου αναγέννησης του εργοστασίου με προϋπολογισμό κοντά στα 8.000.000€ όπως πληροφορηθήκαμε, τότε θα μιλάμε για ένα νέο τοπόσημο που θα δημιουργηθεί. Μεγάλη επιτυχία για την νέα Δημοτική Αρχή και λόγος πανηγυρισμών για την κοινωνία αφού το έργο δεν θα αφορά μονάχα τον Δήμο Μαραθώνα αλλά θα θεωρηθεί υπερτοπικό.
Ο Δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας δήλωσε για το έργο:
«Υποδέχθηκα τους αρχιτέκτονες του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής που μετά από αυτοψία τους στο πρώην εργοστάσιο της Porcelana, συζήτησαν με την ομάδα των μελετητών (αρχιτέκτονες, μηχανολόγοι, αρχιτέκτονες τοπίου, πολιτικοί μηχανικοί) τις λεπτομέρειες για την θετική πορεία και την ποιότητα των μελετών της ανάπλασής του σε χώρο πολιτισμού για τον τόπο μας αλλά και για όλη την Ανατολική Αττική.
Προχωράμε με την επιδίωξη να μετατρέψουμε τον παραμελημένο αυτό χώρο στην καρδιά της πόλης σε ζωτικό οργανισμό που θα λειτουργεί όλο το χρόνο προσφέροντας πλήθος δράσεων για όλες τις ηλικίες, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ευκαιρίες για την αναγέννηση τέτοιων έργων είναι ελάχιστες ανά την Ελλάδα».
Εμείς να προσθέσουμε πως όταν με το καλό ξεκινήσουν οι εργασίες, να ζητήσει ο Δήμος Μαραθώνα να προβλεφθούν προσλήψεις κατά την διάρκεια εκτέλεσης του έργου ανέργων δημοτών της περιοχής καθώς και μετά την ολοκλήρωση του, ώστε να συνδυαστεί η αναγέννηση του χώρου με την οικονομική και ηθική ενίσχυση ευπαθών ομάδων πληθυσμού της πόλης.
Ο Δήμος Μαραθώνα με την εμβληματική ιστορία, το πολύπαθο Μάτι, την ελκυστική Νέα Μάκρη και τόσα ακόμη έντονα σημεία οφείλει να συνεχίσει αδιάκοπα την κοινωνική του πολιτική έως ότου και ο τελευταίος κάτοικος να έχει τροφή, ένδυση, εργασία και στέγη. Έργα όπως αυτά είναι μια τεράστια επένδυση στην ιστορία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις