ΚΙΝΑΛ: Η Κυβέρνηση μετά το φυσικό αέριο θέλει να δεσμεύσει τη χώρα στην πυρηνική ενέργεια από την Βουλγαρία;
Η Χαριλάου Τρικούπη καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς «στο πόδι»
Επίθεση κατά της κυβέρνησης, αναφορικά με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, κατόπιν δηλώσεων του Βούλγαρου υπουργού Οικονομικών Ασέν Βασίλεβ, ότι Ελλάδα και Βουλγαρία διαπραγματεύονται, προκειμένου η ελληνική πλευρά να προμηθεύεται πυρηνική ενέργεια για 20 χρόνια από νέο πυρηνικό σταθμό της γειτονικής χώρας, εξαπέλυσαν οι αρμόδιοι τομεάρχες Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης και Χάρης Δούκας.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς να έχει επικαιροποιήσει τον Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), χωρίς να στοχεύει στην ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, χωρίς καμία ενημέρωση και χωρίς να έχει ανακοινώσει κανένα πλαίσιο χάραξης μιας νέας εθνικής ενεργειακής στρατηγικής, μαθαίνουμε από δημοσιεύματα ότι προσπαθεί με σπασμωδικές κινήσεις να δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα 20 χρόνια σε εισαγόμενη πυρηνική ενέργεια από την Βουλγαρία. Διαβάζουμε επίσης από την βουλγαρική πλευρά ότι αφού βρέθηκε αγοραστής της ενέργειας μέσω μακροχρόνιου συμβολαίου θα προχωρήσει η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου, που εδώ και τρία χρόνια είχε ‘παγώσει’», αναφέρουν τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ.
Η Χαριλάου Τρικούπη ζητά από την κυβέρνηση άμεσες διευκρινίσεις για αυτές τις πληροφορίες «και την καλεί επιτέλους να σταματήσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς ‘στο πόδι’», τονίζουν οι αρμόδιοι τομέαρχες του κόμματος, σημειώνοντας πως η χώρα έχει ανάγκη από νέες πολιτικές, που θα διασφαλίζουν την ενεργειακή ασφάλεια, ανθεκτικότητα και ανεξαρτησία, αλλά και χαμηλές τιμές ενέργειας από Α.Π.Ε. για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Ανδρουλάκης: «Πρωτόγνωρες επιλογές της κυβέρνησης»
Μία ημέρα νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, επέκρινε τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι ακολουθεί τις «παραδόσεις» του προκατόχου του – και τούτο γιατί, όπως υποστήριξε, δεν ενημέρωσε κανένα πολιτικό αρχηγό: «Και τώρα διαβάζουμε ότι χωρίς κανένα σχέδιο ετοιμάζεται να δεσμεύσει τη χώρα μας σε πρωτόγνωρες επιλογές, που έχουν να κάνουν με την πυρηνική ενέργεια και τα εργοστάσια παραγωγής της στη Βουλγαρία», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.
Θέση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση «διάβασε λάθος τις διεθνείς εξελίξεις και ήταν απροετοίμαστη απέναντι στην ενεργειακή κρίση». Εξάλλου, όπως τόνισε, στην Ελλάδα η απολιγνιτοποίηση δεν είναι και απανθρακοποίηση όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, αναφερόμενος στην αύξηση χρήσης του φυσικού αερίου.
Για τον Νίκο Ανδρουλάκη, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι τεράστια ευκαιρία – «πότε θα έχουμε ξανά τέτοια ευκαιρία;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά – παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση «αδυνατεί να σχεδιάσει».
Ενίσχυση του δικτύου και αλματώδης αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης είναι οι δύο πυλώνες της πρότασης Ανδρουλάκη, ο οποίος έκανε λόγο για δίκαιη και ομαλή μετάβαση των ΑΠΕ και στα νοικοκυριά, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μεταποιητές, προφυλάσσοντάς τους από την ενεργειακή φτώχεια.
- Κεφάλι παίρνουν οι μικρές βιοτεχνολογικές φαρμακευτικές με εγκρίσεις θεραπειών στις ΗΠΑ
- Κυβέρνηση: Ψάχνουν αντίδοτα σε επτά ανοιχτές πληγές
- «Flight Risk»: Ο Μελ Γκίμπσον επιστρέφει σχεδόν μετά από μια δεκαετία στη θέση του σκηνοθέτη
- Κόβεται το σεξ; Τι να κάνεις για να αυξήσεις τη διάθεσή σου
- Καμπανάκι οικονομολόγων για ΕΕ: Βάλτε τάξη στα του οίκου σας ή ετοιμαστείτε για «συνεχή παρακμή»
- Επενδυτικό κενό και χαμηλή παραγωγικότητα τα «αγκάθια» για την ελληνική οικονομία