Μητσοτάκης: Έχουμε ισχυρούς λόγους να στηρίξουμε στρατιωτικά την Ουκρανία
Χαμηλούς τόνους διάλεξε ο κ. Μητσοτάκης στη δευτερολογία του, εκτιμώντας ότι από τη συζήτηση στη Βουλή προέκυψε σημαντική σύνθεση απόψεων - Ενδεχόμενο συνάντησης με Ερντογάν
- «Το μετρό καταστρέφει τη μοναδική πλατεία και μας διώχνει από τη γειτονιά» εξηγεί κάτοικος των Εξαρχείων στο in
- Το καλό κρασί δεν πουλάει πια και αυτός είναι ο λόγος
- Οι προφητείες της Μπάμπα Βάνγκα που βγήκαν αληθινές, η «δυστοπία» και η πρόβλεψη για το 2025
- Κλιμακώνεται η ένταση: Το Πακιστάν βομβάρδισε το Αφγανιστάν - Τουλάχιστον 46 νεκροί
Στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καταδίκη από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία όσο και για τη θέση τους υπέρ των κυρώσεων που έλαβε η ΕΕ εναντίον της Μόσχας.
Όπως είπε έχει σημασία να μείνουμε στα θετικά σημεία της συνεδρίασης που αποτυπώθηκαν στις συνθέσεις που επιτεύχθηκαν στη Βουλή απέναντι στις εξελίξεις.
Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και στην κριτική που άσκησε στην ΕΕ για την ελλιπή της δράση απέναντι στην τωρινή κρίση, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η ΕΕ ανέπτυξε εξαιρετικά αντανακλαστικά στην κρίση στην Ουκρανία. Στο γιατί η Ελλάδα έστειλε στρατιωτικό εξοπλισμό ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η χώρα μας δεσμεύεται από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν μία σωστή απόφαση ακόμα κι αν δεν υπήρχε η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.
Έχουμε έναν λόγο παραπάνω να στηρίξουμε την Ουκρανία
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα έχει ισχυρούς λόγους για να στηρίξει στρατιωτικά την Ουκρανία, γιατί μεταξύ άλλων έτσι η συμμαχία αυτή θα λειτουργήσει υπέρ μας. «Είχαμε έναν λόγο παραπάνω να στηρίξουμε την Ουκρανία, γιατί έτσι θα μας στηρίξει και αυτή εάν βρεθούμε σε δύσκολη θέση», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφορικά με την κριτική που του ασκήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ποτέ δεν έκλεισε την πόρτα του διαλόγου και πάντα είναι ανοιχτός για να συζητήσει με βαθιά πίστη στα επιχειρήματα της Ελλάδας.
Ενημερώσαμε τη ΚΥΣΕΑ
Για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο ίδιος είχε ενημερώσει όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ ενώ ξεκαθάρισε ότι με τον υπουργό Εξωτερικών υπάρχει απόλυτη σύμπνοια.
Σε σχέση με τα ενεργειακά ζητήματα ανέφερε ότι θέλουμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο, βασιζόμενοι περισσότερο σε υγροποιημένο αέριο που θα έρθει από την Αίγυπτο. «Για αυτό πρότεινα να κατασκευαστεί ένας δεύτερος σταθμός στην Αλεξανδρούπολη», ανέφερε και έκανε λόγο για μια συνεκτική ενεργειακή πολιτική. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μία νέα περίοδο που η ενεργειακή μετάβαση και η ενεργειακή διπλωματία θα παίξουν κρίσιμο ρόλο.
«Το Ταμείο Ανάκαμψης αποφάσισε την εκταμίευση 3,6 εκατ. ευρώ για τη χώρα μας. Ένα σημαντικό ποσό αυτών των πόρων θα κατευθυνθούν στην πράσινη ανάπτυξη», σημείωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στην πλούσια ιστορία της Ελλάδας, κάθε φορά που η χώρα μας βρέθηκε πλάι στους φυσικούς της συμμάχους βγήκε κερδισμένη. Με την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού φαίνεται ξεκάθαρα που ανήκει η χώρα μας, και ότι μπορούμε να διαλέγουμε το σωστό, καθώς μιλάμε για μια κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Ενδεχομένως η συγκυρία θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια συνάντηση με τον Ερντογάν
Παράλληλα, δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον πρόεδρο Ερντογάν ενδεχομένως και η συγκυρία αυτή θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια τέτοια συνάντηση» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ποτέ δεν έχει κλείσει την πόρτα του διαλόγου.
«Δεν είμαι λοιπόν αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική ούτε η χώρα κλείνει την πόρτα του διαλόγου. Προσερχόμαστε με πίστη στα επιχειρήματα μας και τώρα πιστεύω με το πρόσθετο προηγούμενο του πόσο σημαντικές είναι οι συμμαχίες σε μία εποχή που βρισκόμαστε απέναντι σε δυνάμεις που πρεσβεύουν τον αναθεωρητισμό. Όλοι έχουν αντιληφθεί ότι ο αναθεωρητισμός στην πράξη μπορεί να έχει τεράστιο κόστος» προσέθεσε χαρακτηριστικά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις