Γερμανία: Που θα βρεθούν 100 δισ. ευρώ για τον στρατό;
Αίσθηση προκαλούν οι εξαγγελίες του καγκελάριου Σολτς για εξοπλιστικά προγράμματα και τεράστιες επενδύσεις στην άμυνα. Που θα βρεθούν όλα αυτά τα χρήματα;
«Άκουσα καλά; 100 εκατομμύρια είπε ή 100 δισεκατομμύρια;» Εύλογη η απορία από την παρουσιάστρια του πρωϊνού μαγκαζίνου στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD).
Κι όμως, άκουσε πολύ καλά: Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες περικοπών στις ένοπλες δυνάμεις, η γερμανική κυβέρνηση επενδύει στην άμυνα εκατό δισεκατομμύρια ευρώ,υπό την πίεση των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία.
Το ποσό αυτό ισούται με τον συνολικό δανεισμό της Γερμανίας για το έτος 2022.
Ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στη γερμανική τηλεόραση, επισημαίνει ότι ο εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων αποτελεί πλέον κύρια προτεραιότητα του Βερολίνου: «Θα ιδρυθεί ένα ειδικό ταμείο, από το οποίο θα χρηματοδοτήσουμε την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων», επισημαίνει.
«Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε, εντός της δεκαετίας, έναν στρατό που θα είναι από τους πιο ισχυρούς και καλύτερα εξοπλισμένους στην Ευρώπη».
«Θα τηρηθεί το φρένο χρέους το 2023»
Σημαίνει αυτό ότι αναστέλλεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το αποκαλούμενο «φρένο χρέους», που έχει κατοχυρωθεί στο γερμανικό Σύνταγμα, αλλά είχε ανασταλεί μέχρι τα τέλη του 2022 με αιτιολογία την αντιμιετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας;
Ο Κρίστιαν Λίντνερ είναι κατηγορηματικός: «Το φρένο του χρέους θα τηρηθεί την επόμενη χρονιά, το 2023, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός μου. Γι αυτό συμφώνησα με τον (καγκελάριο) Όλαφ Σολτς τη θέσπιση του ‘ειδικού ταμείου’, ώστε από εκεί να χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά ο εκσυγχρονισμός της Μπούντεσβερ. Στον τακτικό προϋπολογισμό το φρένο του χρέους θα τηρηθεί. Ένας λόγος παραπάνω, βέβαια, να εξετάσουμε προσεκτικά το κάθε ευρώ που ξοδεύουμε…»
Μία ακόμη ενδιαφέρουσα εξαγγελία του Κρίστιαν Λίντνερ: Όχι μόνο το φρένο του χρέους, αλλά και το «ειδικό ταμείο» για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων θα κατοχυρώνεται πλέον στο γερμανικό Σύνταγμα. Άλλωστε και η χριστιανοδημοκρατική αντιπολίτευση (CDU), το άλλο μεγάλο κόμμα εξουσίας στο Βερολίνο, εκτός από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), συμφωνεί με την ανάγκη εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων.
«Είναι και μία δική μας πρόταση προς το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, που επίσης μεριμνά για τη δημοσιονομική θωράκιση της χώρας», λέει ο Κρίστιαν Λίντνερ. «Η συνταγματική κατοχύρωση του ‘ειδικού ταμείου’ διασφαλίζει ότι σε περίπτωση που αλλάξει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία το ταμείο αυτό δεν πρόκειται ούτε να καταργηθεί, ούτε να αλλάξει προσανατολισμό με διοχέτευση των χρημάτων σε άλλους σκοπούς».
Που θα γίνει εξοικονόμηση πόρων;
Αλλά και αν υποθέσουμε ότι τα 100 δισεκατομμύρια του «ειδικού ταμείου» δεν συνυπολογίζονται στον τακτικό προϋπολογισμό, στο φρένο του χρέους ή ακόμη και στο Σύμφωνο Σταθερότητας (σχετική πρόταση είχε διατυπώσει άλλωστε η Γαλλία επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί),για τη γερμανική οικονομία αποτελεί τεράστια πρόκληση η σύναψη επιπλέον δανείων, ύψους 100 δις ευρώ.
Που θα γίνουν λοιπόν οι απαραίτητες περικοπές, οι οποίες θα αντισταθμίσουν τα νέα οικονομικά βάρη; «Θα πρέπει να θέσουμε προτεραιότητες για όλες τις δημόσιες δαπάνες στα επόμενα χρόνια», λέει ο νέος υπουργός Οικονομικών.
«Όχι λόγω ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων, αλλά για να εκτελεστεί ο τακτικός προϋπολογισμός. Εγώ ούτως ή άλλως σκόπευα να σταθεροποιήσω τις ετήσιες δαπάνες για το στράτευμα σε ένα επίπεδο άνω των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως και ήδη αυτή η μετατόπιση συνεπάγεται κάποιους περιορισμούς σε άλλους τομείς. Από τη στιγμή που ισχύει το φρένο του χρέους και από τη στιγμή που αποκλείω αύξηση της φορολογίας – και επιμένω σε αυτό – αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε όλες τις επιθυμίες μας…»
- Στο «εδώλιο» στήνουν τη Γούπι Γκολντμπεργκ δεξιοί πολιτικοί – Την κατηγορούν ότι δυσφήμισε διάσημο φούρνο
- Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι στόχευσε στρατιωτικές βάσεις μέσα και κοντά στη Χάιφα
- Πανιώνιος – Άρης 79-62: Πάρτι στην Γλυφάδα για τον «Ιστορικό»
- ΝΔ: Ένας νυν πρωθυπουργός και δύο πρώην στο ρινγκ
- Φυσικό αέριο: Σε συμπληγάδες η Ευρώπη – Πόσο αντέχουν τα αποθέματα;
- Εκτός λειτουργίας το Taxisnet – Ποιες υπηρεσίες επηρεάζονται