Πόλεμος: Χρήσιμες συμβουλές επιβίωσης μέσα στην πόλη
Η Ουκρανία φλέγεται από την μια άκρη στην άλλη και όπως δείχνουν τα πράγματα σε λίγο οι Ρώσοι θα μπουν μέσα στις μεγάλες πόλεις. Θα ξεκινήσει ένας σκληρός πόλεμος όχι χαρακωμάτων αλλά γειτονιάς γειτονιάς, δρόμου δρόμου και κτιρίου κτιρίου.
- Τροχαίο στην Πειραιώς: Τι λέει ο 77χρονος που σύρθηκε δεκάδες μετρά στην άσφαλτο από φορτηγό
- Δύο νεκροί από έκρηξη σε εργοστάσιο ελβετικού ομίλου στο Κεντάκι
- Κυκλοφορούσε με Porche και λήστευε κοσμηματοπωλεία - Κρύφτηκε στο φρεάτιο ασανσέρ για να μην συλληφθεί
- Στον πάτο της ΕΕ τα ελληνόπουλα στην ψηφιακή κατάρτιση
Ότι χειρότερο μπορεί να βιώσει μια χώρα είναι ο πόλεμος. Από την μια μέρα στην άλλη ανατρέπονται οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, ανατρέπεται η καθημερινότητα και το μόνο που έχει σημασία είναι η επιβίωση.
Και όπως έλεγαν στον προηγούμενο μεγάλο παγκόσμιο πόλεμο, όποιοι ζούσαν στην επαρχία και στα χωριά, ένα πιάτο φαΐ το είχαν για να ζήσουν. Τι γίνεται όμως με τους ανθρώπους που ζουν στις πόλεις; Πως μπορεί κάποιος να επιβιώσει όταν γίνονται βομβαρδισμοί, όταν δεν έχει να φάει και όταν αδυνατεί να καλύψει βασικές ανθρώπινες ανάγκες;
Συγκεντρώσαμε στοιχεία τόσο από τον Αμερικάνικο Ερυθρό Σταυρό, όσο και από στρατιωτικά εγχειρίδια και σας παρουσιάζουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές που ίσως να βοηθήσουν όταν συμβεί μια κατάσταση που κανείς δεν εύχεται να συμβεί.
Ο χώρος που ζούμε
Ας πούμε λοιπόν ότι ξεσπάει κάποιος πόλεμος. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουμε θα είναι να αλλάξουμε τη διαρρύθμιση του σπιτιού μας και να το προσαρμόσουμε στις νέες συνθήκες. Το 20 σελίδων φυλλάδιο επιβίωσης που εξέδωσε η Σουηδική κυβέρνηση πριν από 3 χρόνια, αναφέρει πως «σε περίπτωση πολέμου θα υπάρξει πρόβλημα με τον ηλεκτρισμό και το σπίτι θα κρυώσει γρήγορα. «Συγκεντρωθείτε σε ένα δωμάτιο, κρεμάστε κουβέρτες στα παράθυρα, καλύψτε το πάτωμα με χαλιά και φτιάξτε μια φωλιά κάτω από ένα τραπέζι για να είστε ζεστά», συμβουλεύει.
Η φωλιά κάτω από το τραπέζι και θα μας ζεσταίνει αλλά είναι και μια υποτυπώδης προφύλαξη σε περίπτωση βομβαρδισμού. Επίσης οι κουβέρτες στα παράθυρα θα μας προφυλάξουν από τα τζάμια που θα σπάσουν.
Καταφύγιο
Το βασικότερο όλων σε έναν πόλεμο ενώ βρισκόμαστε στην πόλη, είναι να έχουμε βρει κάποιο καταφύγιο για την (σοβαρότατη) περίπτωση που η πόλης μας θα βομβαρδιστεί. Χρειάζεται να εντοπίσουμε ή εάν έχουμε ακόμη καλύτερα, έναν υπόγειο χώρο που θα τον διαμορφώσουμε ανάλογα για να καταφέρουμε να επιβιώσουμε. Το καταφύγιο πρέπει να είναι κοντά μας και με την πρώτη σειρήνα που θα ακούσουμε θα πρέπει να σπεύσουμε εκεί.
Βασικά και αναγκαία πράγματα
Ο Αμερικάνικος Ερυθρός Σταυρός αναφέρει επτά κατηγορίες ειδών που πρέπει να έχουμε αποθηκευμένα στο σπίτι μας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης όπως σεισμό, πόλεμο κ.α Τα βασικά και αναγκαία είναι:
–Νερό για τουλάχιστον τρεις ημέρες (2 λίτρα για κάθε άτομο στο σπίτι, το minimum)
–Φαγητό για τουλάχιστον τρεις ημέρες (Επιλέξτε φαγητό που δεν χρειάζεται ψυγείο, προετοιμασία ή μαγείρεμα, και λίγο ή καθόλου νερό. Επιλέξτε τρόφιμα που είναι μικρά σε όγκο και ελαφριά. Κυρίως ρύζι και μακαρόνια. Οπωσδήποτε να έχετε φαγητό πλούσιο σε ενέργεια. Είναι καλύτερο να έχουμε μια σοκολάτα παρά ένα λάχανο για να φάμε
–Κουτί Πρώτων Βοηθειών (πρέπει να περιλαμβάνει, αυτοκόλλητους επιδέσμους, αποστειρωμένες γάζες, γάντια Latex, αντισηπτικό, θερμόμετρο, καθαρό οινόπνευμα, βελόνα, ψαλίδι, λαβίδα)
–Φάρμακα (πρέπει να έχουμε φάρμακα άνευ συνταγής όπως Ασπιρίνες, αναλγητικά, φάρμακα κατά της διάρροιας, αμμωνία υγρή, αντιόξινα για το στομάχι, ενεργό άνθρακα (δεσμέυει το δηλητήριο) και σιρόπι ιπεκακουάνας (προκαλεί εμετό σε περίπτωση δηλητηρίασης)
–Εργαλεία (πρέπει να έχουμε βασικά εργαλεία όπως ραδιόφωνο με μπαταρίες και εφεδρικές μπαταρίες, φακό και εφεδρικές μπαταρίες, ανοιχτήρι κονσέρβας, σουγιά, κολλητική ταινία για κιβώτια -μπορεί να συγκρατήσει σπασμένα τζάμια- πυξίδα, σπίρτα σε προστατευτική από το νερό συσκευασία, χαρτί, στυλό, βελόνα, κλωστή, σφυρίχτρα, κεριά.
Σε περίπτωση πυροβολισμών
Είναι μια κατάσταση που κανείς δεν θέλει να ζήσει. Να είναι στον δρόμο δηλαδή και ξαφνικά να πέφτουν πυροβολισμοί και οι σφαίρες να περνάνε από δίπλα του. Σύμφωνα με ανάρτηση Αμερικανού βετεράνου, πρώην αλεξιπτωτιστή πρέπει:
-Να μην στριμώχνεσαι με άλλους. Αν δεις άλλους να μαζεύονται πολλοί μαζί, μέσα σε ένα χαντάκι ή πίσω από τοίχο, μείνε 5 με 10 μέτρα μακριά τους. Αν τρέχουν όλοι μαζί σαν γκρουπ και εσύ είσαι μέσα σ’ αυτό το γκρουπ, σταμάτα! Άφησέ τους να προχωρήσουν μπροστά 5 με 10 μέτρα και μετά ακολούθησέ τους.
-Να πέφτεις κάτω. Να μην τρέχεις σκυφτός. Να πέφτεις στο έδαφος εάν γίνει κάποια έκρηξη κοντά σου ή αν κάποιος αρχίσει να πυροβολεί. Πέσε κάτω! Το έδαφος είναι φίλος σου. Χώσου κάτω από το έδαφος αν μπορείς. Χαντάκια, λακκούβες και βαθουλώματα θα σε προστατεύσουν, πολύ καλύτερα απ’ ό,τι ένας τοίχος από τούβλα. Αν κάτι κακό συμβεί, από ένστικτο ο άνθρωπος τρέχει να το αποφύγει, αλλά έτσι θα σκοτωθείς. Να πέφτεις στο έδαφος.
-Αν καθηλωθείς μέσα σε χαντάκι ή σε δωμάτιο, ή πίσω από τοίχο, καθώς οι σφαίρες πέφτουν γύρω σου, καλύτερα να σκεφτείς τρόπο να φύγεις από εκεί. Κινήσου έρποντας, παρά τρέχοντας σε τέτοιες καταστάσεις.
-Όταν είναι να μετακινηθείς, να σηκώνεσαι και ενώ τρέχεις να σκέφτεσαι, «Είμαι όρθιος, με είδε, πέφτω κάτω» και πέσε κάτω.
–Μην κοιτάς απευθείας προς τις βολίδες (τις λάμψεις του όπλου), μπορούν να σε τυφλώσουν.
–Καλύψου πίσω από οτιδήποτε μπορεί να προσφέρει προστασία.
–Ξάπλωσε στο έδαφος και κάλυψε το κεφάλι σου. Εάν η έκρηξη βρίσκεται σε κάποια απόσταση, μπορεί να χρειαστούν 30 δευτερόλεπτα ή περισσότερα για να χτυπήσει το κύμα της.
–Πίνε νερό. Η αφυδάτωση θα σε σκοτώσει το ίδιο καλά, όπως μια σφαίρα.
–Τρώγε όποτε μπορείς. Δεν πεινάς γιατί είσαι σε υπερένταση; Να τρως όπως και να είσαι. Κατάπινε ακόμη και με τη βοήθεια νερού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις