Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Βρυξέλλες: Σήμερα η συζήτηση για έγκριση αποκλεισμού της Ρωσίας από το Swift

Βρυξέλλες: Σήμερα η συζήτηση για έγκριση αποκλεισμού της Ρωσίας από το Swift

Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το Swift είναι μία εκ των σημαντικότερων κυρώσεων της ΕΕ.

Οι πρεσβευτές της ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα το απόγευμα και πιθανότατα θα εγκρίνουν τις κυρώσεις SWIFT κατά της Ρωσίας καθώς και ένα μεγάλο πακέτο οικονομικών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας.

Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το Swift είναι μία εκ των σημαντικότερων κυρώσεων της ΕΕ.

Τι σημαίνει όμως ο αποκλεισμός ρωσικών τραπεζών από το SWIFT

Στον σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο κάθε κρίση, κάθε πόλεμος -εντός ή εκτός εισαγωγικών- προσθέτει στο λεξιλόγιο μας καινούριες λέξεις και έννοιες. Αν με τα μνημόνια μάθαμε το spead τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το Swift, το ισχυρό χαρτί που ενεργοποίησε η Δύση κατά της Ρωσίας, κίνηση που θα έχει βέβαια επιπτώσεις και κόστος και για την ίδια.

Τι είναι το Swift

Το SWIFT είναι σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των τραπεζών παγκοσμίως. Είναι η παγκόσμια οικονομική αρτηρία που επιτρέπει την ομαλή και ταχεία μεταφορά χρημάτων εκτός συνόρων, λέει χαρακτηριστικά το BBC.

Πρόκειται για ένα διατραπεζικό σύστημα μέσω του οποίου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταγράφουν, ενημερώνουν και διεκπεραιώνουν διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Ιδρύθηκε το 1973, έχει την έδρα του στο Βέλγιο και συνδέει 11.000 τράπεζες και ιδρύματα σε περισσότερες από 200 χώρες.

Το SWIFT στέλνει περισσότερα από 40 εκατομμύρια μηνύματα την ημέρα, καθώς τρισεκατομμύρια δολάρια αλλάζουν χέρια μεταξύ εταιρειών και κυβερνήσεων.

Περισσότερο από το 1% αυτών των μηνυμάτων εκτιμάται ότι αφορούν πληρωμές από τη Ρωσία.

Το SWIFT δημιουργήθηκε από αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες δεν ήθελαν ένα μόνο ίδρυμα να αναπτύξει το δικό του σύστημα και να έχει μονοπώλιο και ανήκει από κοινού σε περισσότερες από 2.000 τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Την εποπτεία του την έχει η Εθνική Τράπεζα του Βελγίου σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο.

Σε ποιον ανήκει και ποιος ελέγχει το Swift;

Το SWIFT δημιουργήθηκε από αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες δεν ήθελαν ένα μεμονωμένο ίδρυμα να αναπτύξει το δικό του σύστημα και να έχει μονοπώλιο.

Το δίκτυο SWIFT ανήκει από κοινού σε περισσότερες από 2.000 τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Την εποπτεία του έχει η Εθνική Τράπεζα του Βελγίου σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας.

Το Swift διασφαλίζει στα μέλη του την ασφάλεια των διεθνών εμπορικών συναλλαγών και υποτίθεται πως δεν εμπλέκεται στις μεταξύ τους διαφορές.

Ωστόσο το Ιραν το 2012 αποκλείστηκε από το SWIFT, στο πλαίσιο των κυρώσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο αποκλεισμός αυτός στέρησε στο Ιράν ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στα μισά έσοδα του από τις εξαγωγές και περίπου στο 30% των εσόδων του από το εξωτερικό εμπόριο.

O αποκλεισμός από το swift είναι απόφαση αποκλειστικά των κυβερνήσεων των χωρών και όχι των αρχών που το εποπτεύουν.

Πώς θα επηρεάσει τη Ρωσία ο αποκλεισμός από το SWIFT

Σύμφωνα με το BBC ο αποκλεισμός ρωσικών εταιρειών από το SWIFT, θα τους στερήσει την πρόσβαση στις ομαλές και άμεσες συναλλαγές που παρέχει το σύστημα. Αυτό σημαίνει πως οι πληρωμές για τα πολύτιμα ενεργειακά και γεωργικά προϊόντα θα διαταράσσονταν σοβαρά.

Οι τράπεζες που θα αποκλειστούν πρέπει πιθανότατα να συναλλάσσονται απευθείας μεταξύ τους, προσθέτοντας καθυστερήσεις και επιπλέον κόστος στη λειτουργία τους. Ο αποκλεισμός σημαίνει δε περικοπή πολύτιμων εσόδων για τη ρωσική κυβέρνηση, που δεν μπορεί να ανακτά τα διεθνή κέρδη από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της.

Υπενθυμίζεται πως το 2014 η Ρωσία είχε απειληθεί ξανά με αποκλεισμό από το SWIFT λόγω των γεγονότων στην Κριμαία. Τότε το Κρεμλίνο είχε δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου, ωστόσο η Δύση δεν υλοποίησε τότε την απειλή της.

Must in

Περί κλίματος, Ντόναλντ Τραμπ και… άλλων δαιμονίων

Στη φετινή Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, με «οικοδεσπότη» το πετρελαιοπαραγωγό Μπακού, είναι βαριά η σκιά του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά πολλοί οι «ελέφαντες στο δωμάτιο»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024