Η Ελλάδα και οι άλλοι
Ο υπουργός που φώναζε στα... τέσσερα
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Πολάκης: Τη Δευτέρα θα είμαι μπροστάρης σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
- Φάμελλος: Τυχοδιώκτης ο Κασσελάκης – Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει το πάρτι δισεκατομμυρίων του Μητσοτάκη
- Το «εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών» στην Ιαπωνία έχει να μας διδάξει πολλά
Υπάρχει κάτι εκπληκτικό που κατάφερε ο Πούτιν μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Να ενώσει την Ευρώπη. Εναντίον του. Ακόμα και χώρες μετρ των ίσων αποστάσεων όπως η Γερμανία, η οποία έως χθες διατηρούσε άριστες σχέσεις με τη Μόσχα, τάχθηκαν στο πλευρό του Κιέβου, ενώ είναι ατελείωτη η λίστα των κρατών που στέλνουν πολεμικό υλικό στον Ζελένσκι. Την αρχική χλιαρή και αμήχανη αντίδραση της Δύσης διαδέχτηκε μια αποφασιστική και αταλάντευτη στάση κατά του ρώσου εισβολέα. Ο Πούτιν δεν πολεμάει την Ουκρανία, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Αλλά και κάτι ευρύτερο.
Τη δυνατότητα αυτοδιάθεσης κυρίαρχων κρατών. Την ίδια τη δημοκρατία. Η ΕΕ δεν στέκεται στο πλευρό του Ζελένσκι. Αλλά απέναντι στον αυταρχισμό και στον επεκτατικό αυταρχισμό του Πούτιν. Του ηγέτη που φυλακίζει αντιφρονούντες, αδιαφορεί πλήρως για κάθε διάσταση της έννοιας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο οποίος, όταν εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος το 2000, το Σύνταγμα της χώρας του προέβλεπε ανώτατο όριο θητείας 8 έτη και δύο δεκαετίες μετά πέρασε ειδικό νόμο που του επιτρέπει να παραμείνει πρόεδρος έως το 2036. Και ενώ όλη η Ευρώπη συνειδητοποιεί την επικινδυνότητα των αυταρχικών ηγετών στη διατάραξη της ευρωπαϊκής ασφάλειας και ειρήνης και συσπειρωμένη όσο ποτέ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τάσσεται κατά της Ρωσίας, στο δικό μας «χωριό» οι διαθέσεις και οι διατυπώσεις βάζουν και πάλι αστερίσκους.
Τη στιγμή που ο Ολαφ Σολτς καταχειροκροτούνταν στην ιστορική του ομιλία, συγκεντρώνοντας τα εύσημα όχι μόνο του CDU, αλλά και των άλλων πολιτικών δυνάμεων της χώρας του, στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα έριζε για το κατά πόσο έπρεπε να στείλουμε πολεμικό υλικό στο Κίεβο. Ταυτόχρονα, τα μηνύματά τους είναι γενικώς και αορίστως αντιπολεμικά και τεχνηέντως αχρωμάτιστα σε μια λογική ίσων αποστάσεων. Και βέβαια για μια ακόμη φορά γίναμε πανευρωπαϊκό σημείο αναφοράς.
Αφού δεν έχει υπάρξει άλλο κράτος στην ευρωπαϊκή οικογένεια, στο οποίο πρώην υπουργός Αμυνας κάνει like σε ανάρτηση πρεσβείας που προσβάλλει τη χώρα του και βάλλει κατά όχι μόνο της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και κατά της ίδιας της Προέδρου της Δημοκρατίας. Η αλήθεια είναι βέβαια πως δεν έχει υπάρξει άλλη χώρα στην οποία υπουργός Αμυνας να φωνάζει σε πολιτικούς του αντιπάλους εντός του Κοινοβουλίου «εσείς στα τέσσερα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις