Χρηματοδότηση ΑΕΙ βάσει αξιολόγησης: Ότι έχει κριτήρια και μοριοδότηση είναι κατάταξη…
Διαφωνούν με τα συμπεράσματα της Εθνικής Αρχής για την ανώτατη εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ) πολλοί πρυτάνεις των ΑΕΙ που συναντιούνται σήμερα σε έκτακτη Σύνοδο τους
«Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν έχει την αποστολή να προβαίνει σε αξιολογική κατάταξη των ελληνικών πανεπιστημίων και δεν έχει προτείνει τέτοια κατάταξη» ανακοίνωσε χθες η ηγεσία της Εθνικής Αρχής για την ανώτατη εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ).
Οι εξηγήσεις κρίθηκαν απαραίτητες, καθώς φέτος ένα 20% της χρηματοδότησης των ΑΕΙ δόθηκε με βάση την αξιολόγηση τους, την οποία έκανε η ΕΘΑΑΕ, συγκροτώντας κριτήρια και συγκεντρώνοντας μόρια. Όμως, τόσο η μεθοδολογία, όσο και τα ίδια τα κριτήρια, προκάλεσαν σοβαρές ενστάσεις στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.
Και το σημαντικότερο, στην δημοσιότητα δόθηκε ένας κανονικός πίνακας με όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια και δίπλα την μοριοδότηση τους. Και όλοι ξέρουν πως ότι έχει κριτήρια και δίπλα τους μοριοδότηση, είναι τελικά …κατάταξη!
Έστω και άτυπη. Και όποιος δεν είχε υπολογίσει αυτή την διάσταση του θέματος όταν ολοκλήρωνε και ανακοίνωνε τον συγκεκριμένο πίνακα, τότε μάλλον δεν θα έπρεπε να ασχοληθεί καν με το θέμα.
Γιατί, είναι άλλο η χρηματοδότηση βάσει αξιολόγησης και άλλο η κατάταξη των πανεπιστημίων. Αν το υπουργείο Παιδείας είχε στόχο να προχωρήσει στο δεύτερο, θα έπρεπε να θέσει ευθέως το θέμα της κατάταξης των ΑΕΙ και όχι πλαγίως μέσω της κατανομής των πόρων. Γιατί τελικά σ αυτό ερχόμαστε. Σε μια άτυπη, μη ομολογημένη, αλλά πάντως κατάταξη, των ελληνικών πανεπιστημίων και μάλιστα με κριτήρια που δημιουργούν προβλήματα σε πολλά διαφορετικά επίπεδα.
«Η Αρχή εφάρμοσε κριτήρια ποιότητας και επιτευγμάτων αποκλειστικά για τη μοριοδότηση των ιδρυμάτων. Μόνο μια ενότητα κριτηρίων (Α: Συνεχής βελτίωση βασικών ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων) εφαρμόσθηκε σε όλα τα πανεπιστήμια. Επομένως το αποτέλεσμα που προέκυψε από την εφαρμογή των κριτηρίων δεν αποτελεί αξιολογική κατάταξη και κακώς θεωρήθηκε τέτοια» απάντησε επί των παραπάνω η ηγεσία της Εθνικής Αρχής για την ανώτατη εκπαίδευση.
«Εφαρμόσαμε για πρώτη φορά μια νέα διαδικασία αποτίμησης του έργου που παράγεται στα ελληνικά πανεπιστήμια και με βάση αυτά τα ευρήματα εισηγήθηκε, σύμφωνα με τον νόμο, στο υπουργείο Παιδείας την κατανομή του 80% και του 20% της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες και πιθανότατα ενόψει της σημερινής έκτακτης Συνόδου πρυτάνεων ΑΕΙ, στην οποία για όλα αυτά θα ζητηθούν εξηγήσεις.
«Η ΕΘΑΑΕ δημοσιοποίησε τα δεδομένα που κατέγραψε και οδήγησαν στην εισήγησή της, πρώτον, για λόγους διαφάνειας και, δεύτερον και κυριότερον, γιατί αποτελούν μια καλή πρώτη βάση αναφοράς για την κατάσταση της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Προσεκτική μελέτη του συνόλου των στοιχείων, είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε επίπεδο ιδρύματος, μπορεί να οδηγήσει σε σειρά χρήσιμων συμπερασμάτων και να αποτελέσει ένα ακόμη εργαλείο στην διαμόρφωση στρατηγικής και σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων» ανέφερε.
Δεν ικανοποίησε κανέναν
Να πάμε στην ουσία των παραπάνω: Η αξιολόγηση της Ανώτατης Αρχής φαίνεται ότι δεν ικανοποίησε τελικά ούτε εκείνους που ανέβηκαν ψηλά στην κατάταξη της, ούτε εκείνους που έπεσαν (παραδόξως) πολύ χαμηλά.
Γιατί; Εμφάνισε με μεγάλη μοριοδότηση Ιδρύματα επιστημονικά «φτωχά», ενώ υποβάθμισε άλλα που πασχίζουν και είναι ερευνητικά δραστήρια.
«Έριξε» χαμηλά, Ιδρύματα τα οποία σε διεθνείς επιστημονικές κατατάξεις εμφανίζονται στις πρώτες θέσεις των πανεπιστημίων της χώρας μας.
«Στοίχισε» τα ΑΕΙ κρίνοντας με διαφορετικά δεδομένα.
Επιβράβευσε έμμεσα την απονομή των πτυχίων στην «ώρα τους», υποτιμώντας όμως την ποιότητα των γνώσεων που παρέχουν στους φοιτητές και τις φοιτήτριες τους.
Αδίκησε τα πολυθεματικά πανεπιστήμια, ζητώντας τις επιστημονικές δημοσιεύσεις ανά ερευνητικό πεδίο χωρίς να τις διαιρέσει στην συνέχεια με όλα τα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) μόνο του συγκεκριμένου πεδίου, αλλά με όλα τα μέλη ΔΕΠ του κάθε Ιδρύματος. Έτσι όσα πανεπιστήμια είναι πολυθεματικά, εμφανίστηκαν να υστερούν σε σχέση με όσα είναι μονοθεματικά.
Να μην παραλείψουμε εδώ ότι μετρήθηκαν υποχρεωτικά οι αριθμοί των αποφοίτων σε νέα τμήματα των ΑΕΙ, τα οποία δεν έχουν ακόμη φοιτητές ή φοιτήτριες που να τελείωσαν τις σπουδές τους. Κατ επέκταση, στο κριτήριο αυτό παίρνουν …0.
Πρόκειται βεβαίως για όλα τα πρώην ΤΕΙ που ενσωματώθηκαν στα πανεπιστήμια συγκροτώντας νέα τμήματα.
Έτσι, η μια κυβέρνηση εξαναγκάζει με μικροσυμφωνίες τα πανεπιστήμια να ενσωματώσουν τα πρώην ΤΕΙ και η άλλη τα «τιμωρεί» με επιστημονικές κατατάξεις που στόχο έχουν να τα εξαναγκάσουν να κλείσουν τμήματα, για να μην πάρει την ευθύνη η ίδια η Πολιτεία να το κάνει.
Η πρόχειρη ενσωμάτωση των ΤΕΙ στα πανεπιστήμια προ τριετίας δημιούργησε επιστημονικά προβλήματα τα οποία θα κάνουν δεκαετίες να λυθούν. Ωστόσο, η Πολιτεία πρέπει τώρα να προσπαθήσει να βοηθήσει τα ΑΕΙ να τα αντιμετωπίσουν χωρίς πονηριές και εξίσου άκριτες παρεμβάσεις στο εσωτερικό τους.
Τα παραπάνω, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ θα τα συζητήσουν σήμερα το μεσημέρι σε έκτακτη Σύνοδο τους στην οποία τελικά θα συμμετάσχει και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας (μετά από αίτημα της). Η συζήτηση για την κατάθεση των θέσεων τους όμως θα γίνει στην συνέχεια και εφόσον οι εκπρόσωποι υπουργείου Παιδείας και ΕΘΑΑΕ ακουστούν και αποχωρήσουν.
Στην διάρκεια της συνάντησης αυτής το ζητούμενο είναι η …ειρήνη και η συνεργασία.
- Αϊτή: Κάλεσε τον γάλλο πρεσβευτή για τις «απαράδεκτες» δηλώσεις Μακρόν περί «ηλίθιων ηγετών»
- ΗΠΑ: «Σκανδαλώδη» κατά τον Μπάιντεν τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ για Νετανιάχου και Γκάλαντ
- ΗΠΑ: Την Παμ Μπόντι ονομάζει υπουργό Δικαιοσύνης ο Τραμπ – Πρώην εισαγγελέας και πιστή συνήγορός του
- Συρία: Στους 82 ανήλθαν οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην Παλμύρα
- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία παρουσίασε νέο πύραυλο με την επίθεση στην Ουκρανία
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα