Σίμος Κεδίκογλου: Απορρόφηση των κοινοτικών ενισχύσεων για την αλιεία
Συνάντηση εργασίας του Σίμου Κεδίκογλου με το ΔΣ της Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας Ελλάδος
- Η αχίλλειος πτέρνα υπάρχει αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί ο Έκτορας
- Κύμα οργής από τους κατοίκους της Μαγιότ εναντίον του Μακρόν - «Δεν φταίω εγώ για τον κυκλώνα!»
- Αμφίβια ποντίκια και αλλόκοτα ψάρια μεταξύ δεκάδων νέων ειδών στον Αμαζόνιο
- Συνελήφθησαν ανήλικοι και οι γονείς τους μετά από επίθεση σε ναυτικό - Τον χτύπησαν με γκλοπ
Η ανάγκη αλλαγής θεσμικού πλαισίου για την ερασιτεχνική αλιεία, η οριοθέτηση αυστηρών κριτηρίων επαγγελματικότητας, η ένταξη της διαδικασίας της εκχώρησης λογαριασμού στο ΕΠΑλΘ, η ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού και οι τρόποι αντιμετώπισης των λεσεψιανών μεταναστών (λαγοκέφαλοι, λεοντόψαρα κ.α.) βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σίμο Κεδίκογλου και του ΔΣ της Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας (ΕΠΑΕ).
Η παράκτια αλιεία αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης και θεμέλιο του πρωτογενούς τομέας, τόνισε ο κ. Σίμος Κεδίκογλου κατά την ευρεία συνάντηση που είχε με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Πλοιοκτητών Παράκτιας Αλιείας (ΕΠΑΕ).
Η Ένωση εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο κ. Μανώλη Κουλλιά, τον υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων κ. Σπυρίδων Σκιαδά και από λοιπά εκλεγμένα μέλη. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο εκπρόσωπος διαχειριστικής Αρχής ΕΠΑλΘ κ. Σταμάτης Καμπόλης και ο διευθυντής γραφείου του ΥφΑΑΤ κ. Ανδρέας Θεοφίλου.
Κατά τη συνάντηση, που διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα-τομείς που άπτονται του κλάδου, όπως είναι η ανάγκη αλλαγής θεσμικού πλαισίου για την ερασιτεχνική αλιεία, η οριοθέτηση αυστηρών κριτηρίων επαγγελματικότητας, η ένταξη της διαδικασίας της εκχώρησης λογαριασμού στο ΕΠΑλΘ, η ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού και οι τρόποι αντιμετώπισης των λεσεψιανών μεταναστών (λαγοκέφαλοι, λεοντόψαρα κ.α.).
«Το υπουργείο δρομολογεί για την ερασιτεχνική αλιεία νομοθετική πρωτοβουλία για την καθιέρωση της άδειας. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξελεγκτική διαδικασία και η νομοθετική πρωτοβουλία για την επαγγελματικότητα των ψαράδων, την οριοθέτηση δηλαδή αυστηρών κριτηρίων επαγγελματικότητας, ώστε να επιτευχθεί ξεκαθάρισμα του κλάδου», διαβεβαίωσε ο ΥφΑΑΤ τους συμμετέχοντες.
Επιπλέον, υπενθύμισε την υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού για τον αλιευτικό τουρισμό, τονίζοντας ότι αποτελεί μια βιώσιμη λύση για τους αλιείς και μέσο προσέλκυσης της νέας γενιάς. Πρόσθεσε δε ότι η γενέτειρά του, Βόρεια Εύβοια αποτελεί ιδανικό τόπο για να ανθίσει το εν λόγω πρόγραμμα.
Όσο για το υπαρκτό πρόβλημα των λεσεψιανών μεταναστών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ο ΥφΑΑΤ δεν έκρυψε τον προβληματισμό του επισημαίνοντας ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επικήρυξης. «Μας απασχολεί, γιατί έχει να κάνει με την υπερθέρμανση της θάλασσας. Βρισκόμαστε σε διαρκή διαβούλευση με τη Διεύθυνση Αλιείας για το θέμα», είπε σχετικά. Η αντιπροσωπεία ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση του ΥφΑΑΤ υπογραμμίζοντας ότι η επικήρυξη είναι μονόδρομος.
Καταλήγοντας, ο υφυπουργός έδωσε τη διαβεβαίωση ότι ο κλάδος της παράκτιας αλιείας αποτελεί κεντρική προτεραιότητά του, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε τον ίδιο στόχο» και συμπληρώνοντας ότι δρομολογείται συνάντηση με εκπροσώπους των αλιέων, του τραπεζικού κλάδου και της αρμόδιας διαχειριστικής αρχής, για την αποτελεσματικότερη απορρόφηση των κοινοτικών ενισχύσεων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις