Ρωσία: Το πολεμικό «μαξιλάρι» της Μόσχας που μεγάλωνε επί δύο δεκαετίες
Το ποσό αυτό - εκτιμά γερμανός οικονομολόγος - «θα ήταν αρκετό, ώστε να καλύψει όλες τις εισαγωγές για ένα έτος, χωρίς όμως να απαιτείται από τη Ρωσία να εξάγει κανένα προϊόν».
Εμφανής είναι η αύξηση των αποθεματικών της Μόσχας σε χρυσό και σε ξένο συνάλλαγμα από το 2000, όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέλαβε για πρώτη φορά τα καθήκοντά του ως προέδρου της Ρωσίας.
Πρόκειται για το «πολεμικό σεντούκι» (war chest), που διασφαλίζει εν μέρει την αυτονομία της Ρωσίας σε περιόδους αποσταθεροποίησης, σύμφωνα με το GZERO.
Συγκεκριμένα, το 2018, αυτό το πολεμικό μαξιλάρι ανερχόταν σχεδόν στα 448 δισ. δολάρια. Σύμφωνα, όμως, με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, το ποσό αυτό σε χρυσό και ξένα νομίσματα ανερχόταν περίπου στα 630 εκατ. δολάρια. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 41% μέσα σε τέσσερα χρόνια.
Όπως σχολίασε, μάλιστα, επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής Commerzbank, Jörg Krämer, το ποσό αυτό «θα ήταν αρκετό, ώστε να καλύψει όλες τις εισαγωγές για ένα έτος, χωρίς όμως να απαιτείται από τη Ρωσία να εξάγει κανένα προϊόν».
Ο αντίκτυπος των κυρώσεων
Ωστόσο, από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα, οι κυρώσεις της Δύσης έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την πρόσβαση της χώρας στα αποθεματικά. Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα «παγώσουν» τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας σε δολάρια, όπως και την πρόσβαση στο ρωσικό ταμείο άμεσων επενδύσεων (RDIF).
Σημειώνεται ότι η διόγκωση των αποθεμάτων σε ξένα νομίσματα και χρυσό φαίνεται να είναι η απάντηση των Ρώσων στις – κατά πολύ μικρότερες – κυρώσεις που επέβαλε η Δύση και, συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ στη Ρωσία, για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
Μάλιστα, υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στην Guardian: «Όταν πήραμε αυτά τα μέτρα, οι Ρώσοι αποφάσισαν ότι θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν ένα σεντούκι πολέμου και να αμυνθούν έναντι των μέτρων που θα μπορούσαμε να επιβάλουμε, στην περίπτωση που προχωρούσαν σε οποιαδήποτε επιθετική κίνηση στην Ουκρανία ή οπουδήποτε στον κόσμο. Το ξέραμε ότι υπήρχε και γνωρίζαμε ότι, τελικά, ένα από τα πράγματα που οφείλαμε να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι οι κυρώσεις μας θα ήταν αποδοτικές, θα ήταν να κυνηγήσουμε αυτό το πολεμικό σεντούκι».
Πηγή: moneyreview.gr
- Το ΕΚΠΑ απαντά στην παραπληροφόρηση για τις διεθνείς κατατάξεις των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων
- Τζέσι Άιζενμπεργκ: Αποκάλυψε ποιος ήταν ο ρόλος που κατέστρεψε την καριέρα του
- «Allou Fun Park»: Ξέσπασε ο πατέρας του 19χρονου Γιάννη – «Πρέπει να προσέχουν τα παιδιά μας»
- Εκπληκτικό: Ίδιες φάσεις, ίδιοι διαιτητές, διαφορετικά κριτήρια για Ολυμπιακό, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ! (vids)
- Χιλιάδες Αγιοβασίληδες «ξεχύθηκαν» στους δρόμους του Πειραιά
- Στην Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής