Πυρηνικό εργοστάσιο για λογαριασμό της Ελλάδας από τη Βουλγαρία
Η πρόταση της βουλγαρικής κυβέρνησης για 20ετές συμβόλαιο εισαγωγής από την Ελλάδα μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικού ρεύματος και τι εξετάζει η ελληνική κυβέρνηση
Το ενδιαφέρον της Ελλάδας να εισάγει συγκεκριμένες μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος και για μακρύ χρονικό διάστημα, που θα παράγεται από πυρηνικό εργοστάσιο στη Βουλγαρία, βολιδοσκόπησε η κυβέρνηση του γειτονικού κράτους.
Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών της Βουλγαρίας Ασεν Βασίλεφ, που αναπαράγουν από προχθές μέσα ενημέρωσης της χώρας του, «η Βουλγαρία έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την ελληνική πλευρά για την κατασκευή νέου πυρηνικού εργοστασίου που θα χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα βάσει 20ετούς συμβολαίου».
Πηγές των «ΝΕΩΝ» αναφέρουν ότι στις αρχές της περασμένης εβδομάδας πραγματοποιήθηκε επίσκεψη βουλγαρικής αντιπροσωπείας υπό τον Βασίλεφ στην Αθήνα και έγιναν συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η Σόφια, όπως αναφέρουν πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», βολιδοσκόπησε την Αθήνα για το ενδεχόμενο ενδιαφέρον της Ελλάδας να εισάγει διασφαλισμένες ποσότητες ρεύματος από τη νέα επένδυση που ετοιμάζει η κρατική εταιρεία ηλεκτροπαραγωγής από πυρηνική ενέργεια.
Οι ίδιες πηγές θέλουν την ελληνική πλευρά να συζητά θετικά τέτοιο ενδεχόμενο ωστόσο επιφυλασσόμενη για τη διερεύνηση τεχνικών και νομικών πτυχών του θέματος. Η δυνατότητα εισαγωγής ρεύματος υπάρχει μόνο εφόσον συμφωνήσει εγχώρια εταιρεία ηλεκτροπαραγωγής με τον αντίστοιχο φορέα της Βουλγαρίας που διαχειρίζεται τα πυρηνικά εργοστάσια. Κι αυτό μπορεί να γίνει, εξηγούν οι ίδιοι κύκλοι, με πολυετές διμερές συμβόλαιο (PPA). Επίσης λέγεται ότι στις συνομιλίες έπεσε και το όνομα της ΔΕΗ ως πιθανής υποψήφιας να συνάψει τέτοια συμφωνία. Μία τέτοια πρόθεση από τη δημόσια εταιρεία προσώρας δεν επιβεβαιώνεται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία η κυβέρνηση συνασπισμού της Βουλγαρίας ερευνά την πιθανότητα να χτιστεί δεύτερος πυρηνικός σταθμός στο Μπέλενε. Πάντως, ο Βασίλεφ στις δηλώσεις που έκανε την Κυριακή δεν απάντησε πού θα αναπτυχθεί η νέα εγκατάσταση, ενώ υποστήριξε πως «αν υπάρξει αγοραστής η κατασκευή του νέου σταθμού μπορεί να γίνει γρήγορα», εννοώντας ουσιαστικά ότι τότε θα λυθεί ένα από τα ζητήματα της οικονομικής βιωσιμότητάς του.
Οι προϋποθέσεις
Για την εισαγωγή τέτοιων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας απαιτείται αφενός η λήψη οριστικής απόφασης από την κρατική εταιρεία της Βουλγαρίας, αλλά και ισχυρές ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τη γειτονική χώρα. Ασχέτως με το θέμα του μακροχρόνιου συμβολαίου ο ΑΔΜΗΕ έχει σε εξέλιξη έργο για την αναβάθμιση των γραμμών μεταφοράς της Ελλάδας με τη Βουλγαρία. Με τη νέα διασύνδεση, η μεταφορική ικανότητα στο σύνορο των δύο χωρών αυξάνεται σημαντικά και αναμένεται να ανέλθει σε 800 MW (Μεγαβάτ) για την κατεύθυνση από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και σε 1.350 MW για την κατεύθυνση από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα.
Πηγές των «ΝΕΩΝ» σημειώνουν πάντως ότι οι συζητήσεις είναι σε προκαταρκτικό στάδιο και τα όποια αποτελέσματα δεν αναμένονται άμεσα. Επιπλέον, τονίζεται ότι εισαγωγές ρεύματος στην Ελλάδα από πυρηνικά εργοστάσια γίνονται και σήμερα αλλά μέσω traders και όχι με PPAs. Οι όποιες συνομιλίες ξεκίνησαν με αφορμή την ενεργειακή κρίση και στο πλαίσιο των κινήσεων που κάνουν τα κράτη-μέλη για τη διασφάλιση εναλλακτικών ενεργειακών πηγών προκειμένου να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Η βουλγαρική πλευρά, σημειωτέον, ήδη συμμετέχει μετοχικά και στην κοινοπραξία που θα τρέξει το έργο του FSRU της Αλεξανδρούπολης, του πλωτού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
- Η πρώτη επίσημη συνάντηση Ανδρουλάκη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης
- Σοφία Βεργκάρα: Ετοιμάζεται για την φετινή Γιορτή των Ευχαριστιών με ένα ξεχωριστό χορό
- Ουκρανία: Στρατηγικές και μπλόφες – Επικίνδυνα παιχνίδια ΗΠΑ και Ρωσίας
- Τέμπη: «Ατυχείς συμπτώσεις» λέει το ΑΠΘ για το ζήτημα με το τιμητικό πτυχίο της Κέλλυς
- Παναθηναϊκός: Δύσκολη «αποστολή» στο Κάουνας
- Η THEON εξασφαλίζει νέες παραγγελίες ύψους €74 εκατ., έχοντας ήδη ξεπεράσει τα €150 εκατ. το 4ο τρίμηνο του 2024