Πόλεμος στην Ουκρανία: Η αλλαγή στρατηγικής των Ρώσων [Χάρτες]
Στόχος φαίνεται να είναι η περικύκλωση του Κιέβου από την ανατολική και τη δυτική πλευρά, αφού καθίσταται δύσκολη πια η άμεση κατάληψή του
- Τον ειδοποίησαν από το νοσοκομείο ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά από επέμβαση ρουτίνας
- Κάπως... ταλαιπωρημένο είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Βατικανό - Δείτε φωτογραφίες
- Νέο πολιτικό σκηνικό – Η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ, οι «νάρκες» για Μητσοτάκη και το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ
- Εξάρθρωση τρομοκρατικού πυρήνα που συνδέεται με τον ΙSIS, στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης ασφαλείας Ισπανίας – Μαρόκου
Οι δυσκολίες που φαίνεται να αντιμετωπίζουν στην προέλασή τους οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις στο ουκρανικό έδαφος έχουν υποχρεώσει το ρωσικό επιτελείο σε αλλαγή στρατηγικής στο πεδίο της μάχης.
Πλέον, όπως προκύπτει από στοιχεία, οι ρωσικές δυνάμεις στρέφονται στον βομβαρδισμό από μακριά, με την αεροπορία και το πυροβολικό, σε μια προσπάθεια για αποθάρρυνση της ουκρανικής αντίστασης και αναζωογόνηση της προώθησης των στρατιωτών στο έδαφος.
Οι χάρτες που παρουσιάζουν οι New York Times είναι ενδεικτικοί της αλλαγής κατεύθυνσης στην οποία έχουν υποχρεωθεί οι Ρώσοι από τη σθεναρή αντίσταση που έχουν συναντήσει στη βόρεια και κεντρική Ουκρανία.
Στόχος φαίνεται να είναι η περικύκλωση του Κιέβου από την ανατολική και τη δυτική πλευρά, αφού καθίσταται δύσκολη πια η άμεση κατάληψή του.
1η Ημέρα: Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου
Οι ρωσικές δυνάμεις αρχίζουν την εισβολή στον ουκρανικό Βορρά, προερχόμενες κυρίως από τη Λευκορωσία, αλλά και τη νοτιοδυτική Ρωσία. Μέσα σε μερικές ώρες έφτασαν στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και στην πόλη Τσερνίχιβ, ενώ προσπάθησαν χωρίς επιτυχία να καταλάβουν το αεροδρόμιο στο Χόστομελ.
2η Ημέρα: Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου
Οι Ρώσοι πλημμύρισαν με οχήματα την κοιλάδα του Δνείπερου ελέγχοντας όλη σχεδόν τη διαδρομή από τα σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία ως τα πρόθυρα του Κιέβου, δοκίμασαν επίθεση από εδάφους στο αεροδρόμιο του Χόστομελ, αλλά υποχρεώθηκαν να παρακάμψουν το Τσερνίχιβ.
3η Ημέρα: Σάββατο 26 Φεβρουαρίου
Τα ρωσικά στρατεύματα μπαίνουν από Βορρά στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, ενώ προς ενίσχυσή τους σπεύδουν δυνάμεις από τα ανατολικά του Δνείπερου, αφήνοντας πίσω τους το Τσερνίχιβ που αντιστέκεται, αλλά και από την ανατολική Ουκρανία. Το Κίεβο φαίνεται να είναι μερικές ώρες από την εισβολή.
4η Ημέρα: Κυριακή 27 Φεβρουαρίου
Έξω από το Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην προέλασή τους, ενώ κάποιες από τις γέφυρες που συναντούν κινούμενες νότια είναι κατεστραμμένες. Το Χόστομελ πλέον είναι άχρηστο για τους Ρώσους, αφού οι Ουκρανοί όταν αποχωρούσαν κατέστρεψαν τον διάδρομο απογείωσης/προσγείωσης.
5η Ημέρα: Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου
Η προέλαση των Ρώσων προς το Κίεβο έχει σταματήσει. Οι οχηματοπομπές των ρωσικών τεθωρακισμένων έχουν ενωθεί προερχόμενες από διαφορετικές πλευρές της Ουκρανίας και παραμένουν βορείως της ουκρανικής πρωτεύουσας, ενώ εντείνονται οι επιθέσεις από αέρος σε διάφορες ουκρανικές πόλεις.
6η Ημέρα: Τρίτη 1 Μαρτίου
Οι Ρώσοι αναπτύσσουν πρόσθετες δυνάμεις πυροβολικού και πεζικού δυτικά του Κιέβου, σε μια προφανή προσπάθεια περικύκλωσης της πρωτεύουσας.
Παράλληλα, δυνάμεις ανατολικά του Δνείπερου ποταμού απομακρύνονται, ενδεχομένως για να ενωθούν με άλλες δυνάμεις που φθάνουν από τα ανατολικά της χώρας και βρίσκονται στο Νιζίν, γύρω στα 110 χιλιόμετρα από το Κίεβο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις