Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς «παίζει» στo TikTok η εισβολή της Ρωσίας
Οι χρήστες της πλατφόρμας δημοσιεύουν βίντεο από τις συγκρούσεις, την ώρα που οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα της παραπληροφόρησης.
Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την περασμένη Πέμπτη (24/2), οι νεότεροι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ξεκίνησαν να βιώνουν τη σύγκρουση από την «πρώτη γραμμή» του TikTok.
Τα βίντεο μόδας, γυμναστικής και χορού που μέχρι τότε «πλημμύριζαν» τη γνωστή πλατφόρμα σύντομα έδωσαν τη θέση τους σε εικόνες με ανθρώπους να στριμώχνονται και να κλαίνε σε καταφύγια ενώ ακούγονται σειρήνες, πέφτουν βόμβες και σπίτια και κτήρια καταστρέφονται.
Οι Ουκρανοί tiktokers ζουν έναν εφιάλτη και καλούν τους φίλους τους από όλον τον κόσμο να προσευχηθούν για τη χώρα τους, να κάνουν δωρεές για τον ουκρανικό στρατό, να καταδικάσουν την ρωσική επιχείρηση και να πάρουν μέρος σε αντιπολεμικές συγκεντρώσεις.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι το τελευταίο παράδειγμα του σημαντικού ρόλου που παίζει το TikTok στη μετάδοση ειδήσεων στη «γενιά Ζ». Ο περίφημος αλγόριθμός του είναι γνωστό ότι προωθεί περιεχόμενο και δημιουργεί τάσεις, ακόμη και αν οι χρήστες δεν ακολουθούν συγκεκριμένα άτομα, επιτρέποντας σε θέματα να γίνονται γρήγορα viral και να επηρεάζουν το 1 δισεκατομμύριο χρήστες που έχει κάθε μήνα.
Το μήνυμα του Ζελένσκι προς τους νέους
Για να γίνει κατανοητή η επιρροή που ασκεί η εφαρμογή σε αυτή τη σύγκρουση αρκεί να σκεφτεί κανείς πως ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απηύθυνε έκκληση στους tiktokers για να συμβάλλον στον τερματισμό του πολέμου. Μάλιστα, η δήλωσή του έγινε στα ρωσικά, με στόχο τους νεαρούς Ρώσους χρήστες.
Η Αλίνα Βόλικ, μια Ουκρανή blogger, που μετρά 36.000 ακόλουθους στο TikTok σταμάτησε να αναρτά στιγμιότυπα από τα ταξίδια της και ξεκίνησε να ανεβάζει βίντεο με εικόνες από την καθημερινότητα του πολέμου, τα σφραγισμένα παράθυρα στα σπίτια, τους έρημους δρόμους και ζήτησε από τους followers της «να μάθουν την αλήθεια» για όσα συμβαίνουν στη χώρα της.
Παράλληλα, έστειλε ένα mail στο Reuters, στο οποίο κάνει λόγο για παραπληροφόρηση από τους Ρώσους και τονίζει ότι δεν είναι «στρατιωτική επιχείρηση» που λέει η Μόσχα αλλά ένας πόλεμος που σκοτώνει αθώους.
Ένας άλλος νεαρός Ουκρανός, ο “@zaluznik”, με δύο εκατομμύρια ακόλουθους, ανέβασε βίντεο με τα άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ και τις ατέλειωτες ουρές αυτοκινήτων στα βενζινάδικα. «Ρώσοι ανοίξτε τα μάτια σας», έγραψε χαρακτηριστικά στη λεζάντα.
Κάποιοι Ρώσοι influencers δείχνουν να βρίσκονται στο πλευρό των Ουκρανών. Ο Niki Proshin, ο οποίος έχει πάνω από 763.000 ακολούθους, δήλωσε σε βίντεό του ότι οι «κανονικοί άνθρωποι στη Ρωσία δεν υποστηρίζουν τον πόλεμο».
«Κανένας από τους φίλους μου και κανένας από τους ανθρώπους με τους οποίους μιλάω προσωπικά δεν υποστηρίζει τα γεγονότα», τόνισε.
@cimaa.22 #viral #tiktok #ukraine ♬ original sound – 🧿
«SOS» από τους ερευνητές για παραπληροφόρηση
Τη Δευτέρα, η ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών της Ρωσίας, Roskomnadzor, ζήτησε από το TikTok να σταματήσει να αναμεταδίδει εικόνες με στρατιωτικό περιεχόμενο στους ανηλίκους, καθώς έχουν αντιρωσικό χαρακτήρα. To TikTok δεν σχολίασε κάτι.
Την ίδια ώρα, ερευνητές για θέματα διασποράς ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο, τονίζουν ότι τα fake news συγχέονται με τα γεγονότα και κατακλύζουν όχι μόνο τη συγκεκριμένη πλατφόρμα αλλά και το Facebook, το Twitter και το YouTube.
Πλάνα από το βιντεοπαιχνίδι προσομοίωσης πολέμου, Arma 3, παλιό υλικό από σφοδρούς πυροβολισμούς και αερομαχίες κοινοποιούνται στα social media σαν να απεικονίζουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση για να ανταποκριθούμε στις αναδυόμενες τάσεις και να αφαιρέσουμε το παραβατικό περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης και της προώθησης της βίας», δήλωσε επί του θέματος εκπρόσωπος του TikTok.
@edris_st Stop ✋ the War #fyp #fypシ #🇺🇦 #tiktok #україна🇺🇦 #ukraine #ukraine #for #100k #foryoupage #پشتون_تاجیک_هزاره_ازبک_زنده_باد🇦🇫 ♬ original sound – Edris stanekziy
Με πληροφορίες από Reuters
- «Ενδιαφέρον της Τότεναμ για τον Τζίμα»
- Μαριγκόνα: Η καλλονή που «γκρέμισε» το ΣΕΦ και το Instagram μίλησε για τις τελευταίες μέρες της ζωής της
- Επιχειρήσεις: Γιατί έρχεται «ψαλίδι» στην κερδοφορία τους – Οι τρεις λόγοι
- Στην Κρήτη για να αντιμετωπίσει τον ΝΟ Ρεθύμνου ο Ολυμπιακός
- Δημοκρατία σημαίνει δικαιώματα των μειοψηφιών…
- Το Διπλανό Δωμάτιο: Η συναισθηματική φόρτιση του Πέδρο Αλμοδόβαρ