Διασώθηκε σπάνια συλλογή με ιατρικά βιβλία και περιοδικά του 19ου αιώνα
Τη συλλογή των ιατρικών βιβλίων και περιοδικών διέσωσε και δώρισε στο Πανεπιστήμιο το Μουσείο Πόλης του Δήμου Καρδίτσας/ΔΟΠΑΚ. Ο στόχος ήταν εξ αρχής η ανάδειξη του υλικού, μέσα από την πρόσβασή του στο ευρύ κοινό αλλά και η παραμονή του στη Θεσσαλική περιφέρεια, καθώς αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της.
Συλλογή με εκατοντάδες ιατρικά βιβλία και περιοδικά (570 αντίτυπα), τα οποία χρονολογούνται από τον όψιμο 19ο αιώνα ως τη δεκαετία του 1970, αποτελούν πλέον τμήμα της βιβλιοθήκης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Τη συλλογή διέσωσε και δώρισε στο Πανεπιστήμιο το Μουσείο Πόλης του Δήμου Καρδίτσας/ΔΟΠΑΚ. Το εξειδικευμένο περιεχόμενο των βιβλίων είχε στρέψει από καιρό το μουσείο στην αναζήτηση αρμόδιου φορέα για την αξιοποίησή του και μέσω του φίλου του μουσείου, καθηγητή Κ. Γουργουλιάνη, υπήρξε ήδη μια πρώτη θετική ανταπόκριση. Ο στόχος ήταν εξ αρχής η ανάδειξη του υλικού, μέσα από την πρόσβασή του στο ευρύ κοινό αλλά και η παραμονή του στη Θεσσαλική περιφέρεια, καθώς αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της.
Όπως εξηγεί στην εισηγητική του έκθεση το μουσείο, «με τα βιβλία αυτά εμπλέκονταν εξακριβωμένα ως δωρητές σημαντικές προσωπικότητες του δημόσιου βίου της πόλης, κυρίως γιατροί, φαρμακοποιοί και πολιτικοί, όπως ο Νικόλαος Πλαστήρας ενώ ένας αριθμός τους έχει προέλθει από φορείς όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη και πανεπιστήμια, όπως το ΑΠΘ. Η ύπαρξή τους συνδέεται πιθανότατα με την μακρά παράδοση των γιατρών-δημάρχων στην Καρδίτσα τόσο πριν όσο και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (Β. Αζάς 1895-1896, Στ. Μπαϊρακτάρης 1914-1917, 1920-1925, Αστ. Αλλαμανής 1925-1934, Κ. Χατζημήτρος 1934-1940, 1946-1950, Ν. Χαρίτος 1964-1967)».
Η πρόταση για τη δωρεά πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2021 και έγινε δεκτή από το πρυτανικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα τέλη Ιανουαρίου του 2022. Τα βιβλία παραδόθηκαν ήδη στη βιβλιοθήκη της Ιατρικής Σχολής του ΠΘ, στο Μεζούρλο της Λάρισας και θα είναι στο εξής προσβάσιμα στην έρευνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίπονη και χρονοβόρα εργασία της καταλογογράφησης του υλικού (παραδίδονται με πλήρη κατάλογο, αρίθμηση και ταξιθετικούς αριθμούς) πραγματοποιήθηκε από συμβασιούχους, εκπαιδευόμενους του Δημοσίου ΙΕΚ και ασκούμενους φοιτητές, οι οποίοι απασχολήθηκαν σε διάφορα χρονικά διαστήματα μέσα στην τελευταία διετία, κάτω από την εποπτεία και καθοδήγηση της επιστημονικής ομάδας του μουσείου.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη