Ο δημοσιογράφος του Πόντου που αρνήθηκε τη λογοκρισία
Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη
- Λεπέν: Προετοιμαζόμαστε για πρόωρες προεδρικές εκλογές - «Εχει τελειώσει η θητεία Μακρόν»
- Η Microsoft αγοράζει ολόκληρα φορτηγά με τσιπ της Nvidia
- «Αίμα, ιδρώτας και δάκρυα» – Έκθεση κόλαφος της Γερουσίας των ΗΠΑ για τις συνθήκες εργασίας στην Amazon
- Πρεμιέρα για το «Καλάθι του Αϊ Βασίλη» – Τι περιλαμβάνει, που κυμαίνονται οι τιμές
Στη σκιά του ιερού βράχου της Ακρόπολης, στον δεύτερο όροφο του Μουσείου Ακρόπολης, η ελληνική Βουλή και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών πραγματοποίησαν χθες μια συγκινητική εκδήλωση με ισχυρές δόσεις ιστορίας, αφιερωμένη στον εθνομάρτυρα του Πόντου Νίκο Καπετανίδη. Οπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, «ο Νίκος Καπετανίδης (1889-1921) υπήρξε μαχητικός δημοσιογράφος και εκδότης της ελληνικής εφημερίδας του Πόντου «Εποχή».
Μέσα από τις στήλες της εφημερίδας του αποκάλυπτε τις τουρκικές διώξεις και τα εγκλήματα εις βάρος των Ελλήνων. Το 1921 συνελήφθη από μέλη του κινήματος των Νεότουρκων και απαγχονίστηκε στις 21 Σεπτεμβρίου στην Αμάσεια». Στο εξής, με απόφαση του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, η 21η Σεπτεμβρίου αναγνωρίζεται ως ημέρα μνήμης του Νίκου Καπετανίδη που αγωνίστηκε για την προάσπιση της ελευθεροτυπίας και της έκφρασης.
«Ο Νίκος Καπετανίδης ήταν ένας διανοούμενος, Ελληνας, δημοσιογράφος ο οποίος αρνήθηκε την τουρκική λογοκρισία, στην Τραπεζούντα το 1918 με 1921. Ηταν ένας λόγιος – είχε γράψει δικά του διηγήματα – που προσπάθησε μέσα από την εφημερίδα του να ανεβάσει το πνευματικό επίπεδο του ποντιακού λαού γιατί πίστευε ότι μόνο μέσα από τη μόρφωση μπορεί να επιτευχθεί η εθνική και πνευματική αναγέννηση. Θεωρούσε τον εαυτό του Ελληνα ξεκάθαρα και πίστευε απόλυτα στην πλήρη ένωση με την Ελλάδα, όπως είπε και στο δικαστήριο λίγο πριν τον κρεμάσουν. Οταν τον κατηγόρησαν ότι επιδιώκει την ανεξαρτησία, είπε «εγώ επιδιώκω την πλήρη ένωση με την Ελλάδα».
Ηταν ο δημοσιογράφος που αρνήθηκε τη λογοκρισία. Ενώ όλες οι άλλες ελληνικές εφημερίδες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, για να σώσουν το κεφάλι τους βέβαια, ήταν φιλοτουρκικές και λίγο δουλοπρεπείς, αυτός αρνήθηκε τη λογοκρισία ακόμα και όταν δέχθηκε ευθείες απειλές μέσα στο γραφείο του. Αποτέλεσμα ήταν να λείπουν στην αρχή ολόκληρες στήλες από την εφημερίδα του και στο τέλος, τον Μάρτιο του 1921, να τον συλλάβουν και να τον περάσουν από δίκη για τα πιστεύω του. Ως το τέλος ο Νίκος Καπετανίδης παρέμεινε πιστός στα ιδεώδη του. Με μεγάλη καρδιά και ψυχή, στην κρεμάλα είπε «ζήτω η Ελλάς»», σημείωσε μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Κώστας Καπετανίδης, εγγονός του αδελφού του Νίκου Καπετανίδη, λίγο πριν ανέβει στο βήμα της εκδήλωσης για να καταθέσει λίγα λόγια εκ μέρους της οικογένειας.
Η νέα μεγάλη ιδέα
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος επιχείρησε μια ιστορική αναδρομή στις περιπέτειες της Ελλάδας που ξεδιπλώνονταν παράλληλα με το μεγάλωμα, τη ζωή και τη δράση του Νίκου Καπετανίδη. Σχολιάζοντας με ικανοποίηση ότι ήταν παρόντα χθες όλα τα βουλευτικά κόμματα, αναφέρθηκε στη νέα Μεγάλη Ιδέα, που δεν είναι άλλη από το να είναι η Ελλάδα μια ευρωπαϊκή χώρα, σύγχρονη, που θα πρωταγωνιστεί στις παγκόσμιες εξελίξεις.
Νωρίτερα είχαν απευθύνει χαιρετισμό η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών Ελένη Ριζεάκου, που σημείωσε την τραγική επικαιρότητα της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων Σάββας Αναστασιάδης, ο οποίος στάθηκε, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, στη σημασία της διδαχής από το παρελθόν για τη διαφύλαξη του μέλλοντος και ευχήθηκε «το άδικο ξεψύχισμα του Νίκου Καπετανίδη να ενώνει και να οδηγεί», και η Σοφία Βούλτεψη εκ μέρους της κυβέρνησης.
Στην εκδήλωση μνήμης στο Μουσείο Ακρόπολης, η ποντιακή λύρα ήταν δεσπόζουσα, με τη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου και τον Ηλία Υφαντίδη να ντύνουν τις νότες με τις μοναδικές τους ερμηνείες.
Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, βουλευτές από τον Πόντο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, πλήθος δημοσιογράφων, δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα και ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Γεώργιος Βαρυθυμιάδης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις